Wereldeconomie | State Street schetst crisisscenario’s
State Street ziet meerdere crisisscenario’s. Een daarvan is dat er een nieuwe materiële aanvoerschok ontstaat, vergelijkbaar met 2022 toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne leidde tot een wereldwijde verstoring van de energie- en voedselvoorziening. Het meest realistische is dat het conflict tussen Israël en Hezbollah aan de Libanees-Israëlische grens verder escaleert. Bij een volledige oorlog kunnen Iran en de Verenigde Staten betrokken raken, wat kan leiden tot verdere verstoringen in de scheepvaart en olieproductie in het Midden-Oosten.
Verstoring
Ook houdt State Street rekening met regionale crisisscenario’s, waarbij een daadwerkelijke verstoring van de aanvoer wordt vermeden maar de markten terughoudend worden en de neerwaartse risico’s opnieuw inprijzen. Het gevolg zou zijn dat kapitaal verschuift van risicovolle activa naar veilige havens. In Azië is het volgens State Street mogelijk dat Noord-Korea een crisis veroorzaakt. Ook oplopende spanningen tussen Taiwan en China kunnen voor onrust zorgen en de handel of productie van halfgeleiders bedreigen. Verder wijst de vermogensbeheerder op het grensconflict tussen Venezuela en Guyana. Het grondstofrijke gebied Essequibo wordt door beide landen geclaimd. In andere kleine olieproducerende landen zien de analisten soortgelijke risico’s.
Stijgende risicopremies
Deze scenario’s kunnen volgens State Street leiden tot stijgende risicopremies, waarbij valuta’s het eerst en het sterkst zouden bewegen. Dergelijke grote prijsbewegingen zouden vervolgens een domino-effect teweegbrengen en direct van invloed zijn op de waarderingen van de ‘Magnificent Seven’.
State Street adviseert beleggers om goud in te slaan, om zich in te dekken voor dergelijke scenario’s. Historisch gezien hebben goudprijzen in perioden met hoge volatiliteit het gemiddeld beter gedaan dan andere traditionele veilige havens.
Kansen
Verder ziet State Street kansen voor grondstoffen. In hun basisscenario gaan de analisten uit van een geleidelijke stijging van de energieprijzen tegen het einde van het jaar als gevolg van een herstellende energievraag, maar verstoringen in de energievoorziening kunnen zorgen voor prijspieken.
Als macro-economische risico’s toenemen en sectoren op dezelfde manieren reageren als tijdens soortgelijke gebeurtenissen in het verleden, dan kan een focus op defensieve sectoren zoals nutsbedrijven, de gezondheidszorg en niet-duurzame consumentengoederen volgens State Street interessant zijn.