Cacao | Prijs blijft maar oplopen
Dat is een toename van 284% ten opzichte van de prijs van twaalf maanden geleden en daarmee kwam een nieuw record in de boeken. De voornaamste oorzaak van de extreme stijging blijkt een behoorlijk slechte oogst te zijn, waardoor de markt zit met een aanbodprobleem.
Vraag nam toe
Circa 60% van de wereldwijde productie van cacao komt uit Ghana en Ivoorkust. Door te nat weer kon er in deze regio aanzienlijk minder worden geoogst dan onder normale omstandigheden. Er ontstonden onder meer schimmelziektes en virussen die de stengels en wortels van de cacaobomen aantasten.
In de tussentijd nam de vraag naar cacao wel toe. Onder normale omstandigheden groeit de vraag naar cacao volgens analisten op jaarbasis tussen de 0,2 en 1%.
Chocolade Latijns-Amerika en Azië
De groei komt mede voort uit consumenten die meer geld uitgeven aan chocolade. Vooral in Latijns-Amerika en grote delen van Azië is dit het geval, omdat een grote groep consumenten daar steeds meer heeft te besteden. Daarnaast zullen er waarschijnlijk ook nog eens speculanten op de cacaocontracten gesprongen zijn, wat de ingezette beweging van de cacaoprijs versterkte.
Barry Callebaut
Het leidt tot hogere prijzen voor de consument van chocolade, maar dat lijkt voorlopig nog niet ten koste te gaan van de volumes. Het Zwitserse Barry Callebaut, een van de grootste chocoladefabrikanten ter wereld, meldde vorige week dat de volumes over de eerste helft van het gebroken boekjaar zijn toegenomen met 0,7%. De omzet dikte met 11,1% aan.