Dividendportefeuille | Cijferstroom zet koersen in beweging
In een wederom zeer bewogen week met grote koersuitslagen was er per saldo herstel voor de Dividendportefeuille met een jaarwinst die opliep naar +6,4%. Het totaalrendement komt dan uit op +394,8% sinds september 2011. Het zijn bizarre dagen met dagelijks verschillende aandelen die met cijfers komen, wat vaak gepaard gaat met een scherpe koersreactie.
Dertien aandelen
Alleen al op 25 april waren er in negen Dividendportefeuille-aandelen die met kwartaalcijfers kwamen en tot 3 mei komen daar nog eens dertien aandelen bij. Topdrukte dus, met per saldo een positief rendement op weekbasis. Wel zijn de individuele koersuitslagen opvallend fors, vooral zowel ‘dure uitblinkers’ als grote achterblijvers die juist tegen een (te) lage waardering noteren zoals schlemiel Bristol-Myers Squibb (zie verderop). Toch waren er meer grote winnaars dan grote verliezers.
Halfgeleider-aandelen
Grootste winnaars waren ditmaal weer de halfgeleideraandelen, aangevoerd door Microchip Technology dat 9,5% won op weekbasis en op $92 bijna weer op de hoogste koers ooit van $94 staat. Microchip profiteerde het meest van de sterke cijfers van concurrent Texas Instruments, dat tot vorig jaar zomer ook deel uitmaakte van de Dividendportefeuille. Sindsdien bleef Texas Instruments, dat teleurstelt qua dividendgroei, overigens ver achter bij nagenoeg alle sectorgenoten.
Koersen alle kanten op
Ook Monolithic Power was in trek bij beleggers met 6,5% koerswinst, eigenlijk net als alle andere topaandelen die de voorbije weken het hardst omlaag gingen, zoals onder meer ITT, Trane en Owens Corning. Op korte termijn schieten koersen dan ook alle kanten op, maar op de lange termijn is er voor topaandelen met een groeiend dividend bij een breed gespreide portefeuille uiteindelijk maar één richting en dat is omhoog! Toch geldt dat laatste niet voor alle aandelen in de Dividendportefeuille en daarom leg ik ook bewust de nadruk op de brede spreiding; in een portefeuille van 46 aandelen zijn er altijd wel een paar achterblijvers die niet doen wat je er oorspronkelijk van had verwacht.
Tegenvaller
Het beste en meest actuele voorbeeld daarvan is farmaceut Bristol-Myers Squibb, dat met -7,5% de grootste daler op weekbasis was na teleurstellende kwartaalcijfers. Tegenover de vele aandelen die rond hun all-time high staan is Bristol-Myers helaas een van de weinige aandelen die juist rond de laagste koers in jaren staat. De farmaceut behaalde in het eerste kwartaal een hoger dan verwachte omzet, maar sneed tevens fors in de winstverwachting voor 2024 vanwege kosten in verband met de recente miljardenacquisities.
Lage omzetgroei
De waardering was al extreem laag en daar verandert weinig aan voor Bristol Myers, dat wel vasthoudt aan een lage enkelcijferige omzetgroei in 2024. Het dividend, nu ruim 5%, vormt de basis onder het aandeel, en zorgt ervoor dat het totaalrendement dankzij het herbeleggen ‘slechts’ 21% negatief is. Wel is er dit jaar operationeel verbetering nodig, anders verlies ook ik mijn geduld met deze achterblijver.
Een opsteker was er dan wel weer van zwaargewicht Parker Hannifin, dat het dividend keurig met 10% verhoogde naar $1,63 per kwartaal, goed voor het 68ste (!) opeenvolgende jaar van dividendgroei.