Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Danny Reweghs, 1 mei 12:00

Heineken | Bieraandeel stelt niet teleur

0 0 Leestijd ongeveer

De kwartaalupdate was positief voor Heineken. De ‘probleemlanden’ van vorig jaar zoals Nigeria laten stevig herstel zien. Maar de jaarprognose blijft ongewijzigd.  

Na een aantal zwakke kwartalen waren beleggers en analisten er duidelijk niet gerust op, maar de eerstekwartaalcijfers van Heineken stellen niet teleur. De autonome groei van de biervolumes bedroeg +4,7% in het eerste kwartaal, beduidend boven de analistenconsensus van +2,1%. Voor premiumbieren is er zelfs sprake van +7,3%. Dit geeft aan dat de strategie van het management onder leiding van ceo Dolf van den Brink aanslaat en een belangrijke driver is voor groei.

Probleemlanden herstellen

Het groter dan verwachte herstel is duidelijk niet te danken aan Europa, waar het biervolume slechts met 1,6% steeg, met zelfs een daling in Nederland. Gelukkig is de groep niet enkel een speler in Europa, waar de bierconsumptie structureel achteruit gaat. Azië Pacific laat een sterke volumegroei zien (+9,4%). De grote landen China (+40%) en India (+20%) doen het een stuk beter, maar ook ‘probleemland’ Vietnam laat eindelijk herstel zien. Het beeld voor Afrika is vergelijkbaar: over het algemeen een sterkere prestatie en dat geldt in het bijzonder voor dat andere probleemland van 2023: Nigeria (+80%). De herstellende biervolumes vertalen zich ook in een mooie toename van de autonome netto-omzetgroei van +9,4% na drie maanden, ook beter dan de +7,2% waar de markt op rekende.

Pasen heeft cijfers beïnvloed

De biervolumes en omzetontwikkeling stellen niet teleur, maar een geweldig kwartaal was het nu ook weer niet, mede vanwege de vroege Pasen die in het laatste weekend van maart viel. Dat heeft de cijfers in een aantal landen ongetwijfeld gunstig beïnvloed. De bedrijfsleiding erkent dat ook. Het is dan ook te vroeg om op basis van een meevallend eerste kwartaal de jaarverwachtingen op te trekken. Die heeft het bedrijf dan ook wijselijk laten staan.

Advies ongewijzigd op ‘houden’

De koers laat een bescheiden opluchtingsrally optekenen na de cijfers. Het eerste kwartaal is een meevaller, maar springt er niet dusdanig uit dat er een opwaartse aanpassing van de  prognose in zat. De verwachting blijft dat er sprake zal zijn van een lage tot hoge enkelcijferige groei van de operationele winst (ebit) dit jaar. Met een verwachte koers-winstverhouding van 20 vind ik de waardering gezien de blijvend uitdagende context te hoog om het houdadvies aan te passen.

 

Q12024 Q12023
 

Netto-omzet (beia; in mrd)

6,847 6,379
Biervolume Europa (mln hl) 15,3 15,2
Biervolume (mln hl) 54,8 55,4

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ