Dividendportefeuille | Opvallende daler (-12%) en grote uitschieter (+18%)
In een van de drukste weken qua bedrijfscijfers bleef de Dividendportefeuille relatief goed liggen, met per 3 mei een plus van 5,8% sinds het begin van het jaar. De lagere beurskoersen zijn in theorie natuurlijk alleen maar gunstig in verband met herbeleggen. Op weekbasis waren er zowel grote stijgers als dalers.
Straumann en AGCO
Het Zwitserse tandheelkundige bedrijf Straumann Holding was de gebeten hond met een min van 12%, na eigenlijk gewoon prima kwartaalcijfers. De organische omzetgroei in het eerste kwartaal kwam uit op 15,1% tot CHF643,8 mln. In de ijzersterke regio Asia-Pacific was de groei maar liefst 82%, dankzij een sterke vraag vanuit onder meer China naar de duurdere implantaten.
Straumann, wereldwijd actief met onder meer implantaten, beugels, digitale oplossingen en andere tandartsbenodigdheden, werd echter door beleggers afgestraft vanwege de teleurstellende organische groei in de Verenigde Staten (+3,7%) en in iets mindere mate ook Europa (+5,2%), nog altijd de twee belangrijkste markten. Terwijl mensen in Azië vaker duurdere tandartsbehandelingen ondergaan, zijn Amerikanen en Europeanen daar juist minder happig op. Voor de VS wordt in dat kader de hogere rente (veel Amerikanen gaan op krediet naar de tandarts) als boosdoener genoemd.
Hoge omzetgroei
Voor heel 2024 rekent Straumann op een hoge enkelcijferige organische omzetgroei, met vooral een sterke vraag uit China. Daar stimuleert nieuwe wetgeving de vraag naar gezondheidsproducten. Straumann behaalde in 2023 bijna 17% van de omzet in China, dat daarmee qua omzet na de VS (40%) het grootste land was, nog voor Duitsland (15,7%).
Het ‘probleem’ van het schuldvrije Straumann is de nog altijd hoge waardering met een k/w van 40 voor dit jaar. Als je dan niet aan de verwachting van analisten voldoet, word je keihard afgestraft, ook als je jaar in jaar uit met dubbele cijfers blijft groeien.
Ook tractorfabrikant AGCO, dat op 2 mei met cijfers kwam, deed een stapje terug, mede vanwege het speciale dividend van slechts $2,50 (vorig jaar $5,00) en het uitblijven van een verhoging van het reguliere dividend (vorig jaar +20%).
Trane en Valmont
In positieve zin viel dan weer superaandeel Trane Technologies op. De duurzame verwarmings- en koelingsspecialist was de grootste stijger na het verhogen van de prognose voor 2024. Dat gebeurde na een sterk eerste kwartaal, waarin de omzet met 5% groeide naar $4,21 mrd, ruim boven de consensus van $3,99 mrd. Trane – dit jaar verreweg het best presterende Dividendportefeuilleaandeel – verwacht nu voor 2024 een aangepaste wpa van $10,40 tot $10,50 en noteert rond de hoogste koers ooit.
Nog spectaculairder was de enorme koerssprong van infrastructuur- en irrigatiespecialist Valmont Industries, die 17,8% steeg na een verhoging van de prognose voor 2024. Ondanks een lagere omzet steeg de winst in het eerste kwartaal en werd voor $120 mln eigen aandelen ingekocht. Ook waren er mooie koerswinsten na cijfers voor Monolithic Power Systems (+9,2%) en Orkla (+5,2%) dat inmiddels al ex-dividend ging voor NOK6,00.