Assetallocatie | Aandelen zijn nog altijd niet duur
Nadat de aandelenmarkten in het eerste kwartaal nieuwe hoogtepunten aantikten, begrijpt Schroders dat beleggers hoogtevrees krijgen. Toch vindt de vermogensbeheerder aandelen nog altijd niet duur.
Exclusief de grootste technologieaandelen handelt de S&P500 rond 19 keer de verwachte winst voor 2024, wat in lijn ligt met de recente geschiedenis. En hoewel de ‘Magnificent Seven’ zeker niet goedkoop zijn, vindt Schroders dat de door deze bedrijven gerealiseerde winsten hun waarderingen ondersteunen. De analist blijft neutraal over deze zeven aandelen.
Aanzienlijke korting
Schroders vindt verder dat aandelen op markten buiten de VS worden verhandeld tegen een aanzienlijke korting en heeft daarom zijn blootstelling daaraan uitgebreid. Zo is Schroders al enige tijd belegd in Japanse aandelen, vanwege het stimulerende monetaire beleid van de Bank of Japan en de voortdurende culturele verschuiving in de richting van betere kapitaalallocatie en aandeelhoudersrendement.
Wat obligaties betreft, hebben de aanhoudend veerkrachtige Amerikaanse cijfers geleid tot een herwaardering van de renteverwachtingen. De waarderingen zijn weliswaar verbeterd, maar omdat de analisten van Schroders nog altijd niet rekenen op een recessie in de VS, handhaven zij hun neutrale positie voor obligaties.
Neutraal
Ook over energie is Schroders neutraal. De OPEC+ heeft weliswaar toegezegd de productiebeperkingen tot in het tweede kwartaal te verlengen, maar de vermogensbeheerder vindt de naleving hiervan tot nu toe twijfelachtig. Bovendien is het niet-OPEC-aanbod toegenomen.
Schroders is positiever geworden over goud, in de veronderstelling dat de reële rente zal normaliseren wanneer centrale banken later dit jaar het monetair beleid beginnen te versoepelen. Bovendien biedt goud enige bescherming tegen het risico dat de inflatie richting het einde van dit jaar weer aantrekt.