Dividendportefeuille | Prima start voor laatste Europese aankoop
In lijn met het positieve beursklimaat veerde ook de Dividendportefeuille sterk op. De plus van 3,4% op weekbasis leidde tot een winst van 9,4% over 2024 en een evenaring van het recordniveau van begin april. Hoe euforisch het beursklimaat was, blijkt wel uit de slechts twee minimale dalers afgelopen week. Abbott Laboratories leverde 1,1% in en was daarmee de grootste verliezer.
Ook ditmaal zorgen de vele bedrijfscijfers weer voor voornamelijk positieve koersuitschieters. Een daarvan was Ahold Delhaize, dat bijna 6% opliep na beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal en de handhaving van de vooruitzichten voor 2024.
Ahold, dat meer dan 60% van de omzet in de VS realiseert, is en blijft natuurlijk vooral een saai aandeel met per saldo nauwelijks omzetgroei. Daar past een k/w van 11 en een dividendrendement van 3,9% bij. Pluspunt van het aandeel Ahold is wel dat dat dividend jaarlijks omhoog gaat en dat Ahold structureel voor 3 tot 4% per jaar eigen aandelen inkoopt. Zolang de dividendgroei rond 5% per jaar blijft schommelen, is er geen enkele reden het aandeel uit de Dividendportefeuille te verwijderen.
Lees ook Ahold Delhaize | Supermarktketen weet marges op peil te houden
Andere aandelen die het afgelopen week erg sterk deden, vaak na een dipje vorige week, waren ITT (+8% en nieuwe hoogste koers ooit), Assa Abloy (+6%), Parker Hannifin (+6% en nieuwe all time high) en last but not least het vorige week nog uitvoerig besproken Valmont Industries. Dat aandeel zette de opmars van de voorbije weken door met 6% koerswinst tot inmiddels $260, ruim boven het dieptepunt van $188 van enkele maanden geleden.
Het cyclische infrastructuur- en irrigatiebedrijf toont een zeer verstandig beleid met de inkoop van eigen aandelen. In het eerste kwartaal kocht het op lage koersen voor $120 in. Het dividendrendement is laag, 1%, maar de payout bij Valmont is slechts 15%. Op jaarbasis wordt slechts $48 mln uitgekeerd wat een enorme groeipotentie voor de komende jaren impliceert als we kijken naar de vrije kasstroom. De komende jaren kan het dividend weer met dubbele cijfers omhoog, al hangt dit deels af van de inkomensontwikkeling van boeren.
Diploma schittert
Een andere smaakmaker de laatste weken is het kersvers aangekochte Diploma PLC uit het Verenigd Koninkrijk. De koers veerde vorige week al flink op na de aankondiging van een nieuwe overname (PAR Group, een leverancier van specialistische afdichtingen en pakkingen voor GBP38 mln; eerder werd luchtvaarttoeleverancier Peerless al voor GBP 236 mln gekocht). Maandag kwam er nog een schepje bovenop na sterke halfjaarcijfers en de verhoging van de prognose voor heel boekjaar 2024 dat loopt tot eind september.
Diploma, dat kort na opening van de beurs intraday zelfs met ruim 11% steeg naar een nieuwe all time high van 4340 pence, verwacht nu een omzetgroei van 16% voor 2024 waarvan 6% organisch en 10% door acquisities. De winst per aandeel zal naar verwachting met 15% groeien.
Diploma verhoogt het interim dividend met 5% naar 17,3 pence per kwartaal, wat mager oogt maar geheel in lijn is met het dividendbeleid. Het vorige maand voor Diageo gekochte Diploma is nu goed voor ruim 10% winst.