Beter Beleggen | De cijferlijst van de AEX en Midkap
De schriftelijke eindexamens in het voortgezet onderwijs zijn nog in volle gang, tot 29 mei. Twee weken later volgt de uitslag, op woensdag 12 juni. Het eindexamen is voor schoolgaande kinderen en hun ouders een spannende periode, vol met stress, onzekerheid en zenuwen.
Wat voor eindcijfer moet je halen voor je eindexamens? Het gemiddelde van alle resultaten van je centraal examen moet minimaal een 5,5 zijn. Dat wordt de 5,5-regel genoemd. Heb je als afgerond eindcijfer immers een 6, dan ben je sowieso geslaagd. Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde mag je één 5 als (afgerond) eindcijfer behalen.
Het eindcijfer bestaat uit het gemiddelde cijfer van het schoolexamen en het eindcijfer van het centraal examen. Als je slaagt, ontvang je naast je begeerde diploma een cijferlijst van je examenvakken. Het eindcijfer is een representatief visitekaartje dat het vervolgonderwijs en werkgevers een goed beeld geeft van je kwaliteiten.
Schoolrapport
Ook beleggingsanalisten, of beter gezegd dataleveranciers, werken met eindcijfers. Het is voor hen een gemakkelijke manier om de beleggingsopinies van aandelenanalisten in een cijfer te vangen. Het gemiddelde advies van alle koop-, houd- en verkoopadviezen wordt bij dataleveranciers als Bloomberg, FactSet en LSEG berekend volgens het Grade Point Average. Dit GPA destilleert examencijfers volgens een 5-3-1-puntenstelsel tot een cijfer.
Voor beleggers in onze contreien is een adviescijfer dat met het 10-5-1-puntenstelsel naar voren komt makkelijker te interpreteren. In vergelijking met het 5-3-1-puntenstelsel van Angelsaksische dataleveranciers vertoont het 10-5-1-puntenstelsel meer gelijkenissen met het eindcijfer van schoolrapporten. In dit model worden de koopadviezen van de voorbije twaalf maanden beloond met 10 punten, de houdadviezen met 5 punten en verkoopadviezen met 1 punt.
Cijferlijst AEX
Met een gemiddelde van 7,8 krijgt de AEX van analisten als afgerond cijfer een 8. Het koersdoel wordt gezien bij 1033 punten; over een jaar zou de hoofdindex daarmee 13% hoger noteren dan nu. Maar als de optimisten het bij het rechte eind hebben, dan is een puntenniveau van 1305 niet uitgesloten. Voor die monsterwinst van 42% moeten wel alle indexleden van de AEX gelijktijdig het hoogste voorgespiegelde koersdoel aantikken. En als alles op die manier tegenzit, zakt de index af naar 653 punten, een daling van 28%.
Het hoofdaandeel dat bij analisten het hoogste in het vaandel staat, is zoals gezegd Prosus. Het gemiddelde cijfer van alle koop-, houd- en verkoopadviezen komt uit op 9,3, ergo eindcijfer 9. Ook Adyen, ASML, NN, Shell en UMG halen dat eindcijfer. Het rapportcijfer van Unilever strandt op 4,4. Dat analisten over dit AEX-aandeel niet of minder te spreken zijn, blijkt ook uit het feit dat het gemiddelde koersdoel nauwelijks boven de koers van maandag 20 mei ligt.
Cijferlijst Midkap
Met een gemiddelde van 7,6 krijgt ook de Midkapindex een 8 als eindcijfer. Naar verwachting noteert de index over een jaar licht boven de 1072 punten, 12% hoger dan nu. Wanneer alles voorspoedig verloopt is een stand van 1296 niet uitgesloten. Dat komt neer op een winst van 35%. Maar als het lot de Midkap ongunstig gezind is dan kan dat zomaar 841 punten zijn, 12% lager dan nu.
In de AMX scoort één aandeel een volle tien, te weten CTP. Het advies luidt unaniem ‘kopen’, waarmee we CTP een ‘Bo Derek-aandeel’ kunnen noemen. Bo Derek verwijst naar de hoofdrolspeelster uit de romantische komedie ‘10’, die de perfecte vrouw belichaamde. Wel is vaak bij een perfect aandeel al het goede nieuws al in de koers verdisconteerd. In de Midkap zitten ook twee fondsen die een 4 als eindcijfer hebben. Geen enkele analist vindt de aandelen van Galapagos en JDE Peet’s koopwaardig.
Als u gebruik maakt van analistenadviezen, kijkt u dan ook even naar de spreiding tussen het hoogste en laagste koersdoel. Bij eenzelfde eindcijfer is de kans dat het gemiddelde koersdoel van analisten wordt bereikt het grootst bij aandelen met de kleinste spreiding. Een groot verschil duidt op onzekerheid.