Grondstoffen-ETC | Supercyclus en energietransitie
Sinds 1802 zijn de prijzen van grondstoffen gemiddeld met 0,8% per jaar gedaald. Deze daling is te danken aan technologische vooruitgang; we kunnen nu meer rijst verbouwen op een vierkante meter dan vroeger. Vooruitgang verloopt sneller dan de bevolkingsgroei: in 1802 had de wereld een miljard bewoners en dat zijn er nu acht miljard.
Hoewel grondstoffen op lange termijn in prijs dalen, gebeurt dit niet geleidelijk. Soms zijn er sterke rally’s die jaren kunnen aanhouden, bekend als ‘commodity supercycles’. In de afgelopen tweehonderd jaar hebben we vijf van zulke supercycli gezien. De meest recente supercyclus duurde van 2000 tot 2008 en werd gedreven door de snelle groei van de Chinese economie.
Daarvoor was er een supercyclus in de jaren zeventig van de twintigste eeuw, veroorzaakt door het beëindigen van de goudstandaard door president Nixon en olie-embargo’s, wat grote kapitaalstromen naar grondstoffen veroorzaakte. De eerste drie supercycli werden aangewakkerd door de Amerikaanse Burgeroorlog en de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Aangezien grondstoffen de afgelopen jaren de best presterende sector waren, valt te betogen dat we nu al vier jaar in de zesde grondstoffensupercyclus zitten. De komende jaren valt een ongekende vraag te verwachten naar grondstoffen die cruciaal zijn voor de huidige omwentelingen, variërend van de energietransitie tot kunstmatige intelligentie. Volgens de topman van OpenAI wordt de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie begrensd door de beschikbaarheid van energie. Wie de meeste energie heeft, wint de AI-race en die situatie versterkt de vraag naar grondstoffen.
Opkomende economieën, met een veel grotere bevolking dan de ontwikkelde wereld, streven ernaar hun levensstandaard te verhogen. Dit is een ander aspect dat de vraag naar grondstoffen doet toenemen. Tegelijkertijd wordt het aanbod beperkt door mijnbouwproblemen, strenge milieuwetten en de uitputting van makkelijk toegankelijke reserves. Deze factoren kunnen het aanbod beperken en de prijzen opdrijven.
Daarnaast mogen we de groeiende geopolitieke spanningen tussen China en het Westen niet negeren. Deze kunnen aanzienlijke verschuivingen in de productie en beschikbaarheid van grondstoffen veroorzaken, met directe gevolgen voor de marktprijzen. Het is niet toevallig dat juist in tijden van grote oorlogen de prijzen van grondstoffen sterk stijgen. Tot slot zal de inflatie de komende twintig jaar waarschijnlijk veel hoger zijn dan de afgelopen twintig jaar. In tijden van inflatie presteren grondstoffen beter dan aandelen.
Welke grondstoffen dan?
De grote vraag is welke grondstoffen de beste belegging zullen blijken. Eén ding lijkt zeker: elektrificatie en batterijen worden steeds belangrijker. Maar met die constatering zijn we er niet, er zijn NMC-batterijen (Nikkel-Mangaan-Kobalt) en in de batterij LiFePO4 zitten weer andere grondstoffen (lithium, ijzer en fosfaat). Het is moeilijk te voorspellen welke batterij de beste zal zijn en welk marktaandeel deze batterijen over tien jaar hebben. Koper is dan weer essentieel voor raketten, elektronische voertuigen en datacenters. De belegger die overtuigd is dat onze energievoorziening in de toekomst anders zal zijn dan vandaag, weet daarom misschien niet zo goed waar hij het moet zoeken.
Bekijk ook het dossier Duurzaam Beleggen
De tien belangrijkste metalen die de energietransitie op dit moment mogelijk maken, zijn koper, nikkel, aluminium, zilver, tin, zink, lood, platina, kobalt en lithium. Koper vindt toepassingen in elektrische voertuigen (EV’s) en hernieuwbare energie. Nikkel, voornamelijk gebruikt in roestvrij staal en batterijen, speelt een cruciale rol in de groei van EV-batterijen.
Aluminium, bekend om zijn lichte gewicht en geleidbaarheid, wordt gebruikt in wind- en zonne-energie, hoogspanningskabels en batterijen. Zilver, met zijn uitstekende elektrische geleiding, is essentieel voor zonnepanelen en EV’s. Tin, vaak gebruikt in soldeer voor elektrische verbindingen, is cruciaal voor schone technologieën zoals zonnepanelen en EV-batterijen. Zink beschermt staal tegen corrosie, wat belangrijk is voor infrastructuur zoals windturbines, en heeft toepassingen in batterijen.
Lood verbetert de duurzaamheid van zonnepanelen en is belangrijk voor energieopslag in batterijen. Platina, onmisbaar als katalysator, speelt een centrale rol in de waterstofeconomie en in brandstofcellen. Kobalt is cruciaal voor lithium-ion batterijen, verhoogt de energiedichtheid en stabiliteit, en is essentieel voor EV’s. Tot slot is lithium, met zijn hoge energiedichtheid, een sleutelcomponent in lithium-ion batterijen die worden gebruikt in diverse toepassingen van smartphones tot EV’s.
Samen vormen deze metalen de ruggengraat van de technologische vooruitgang die nodig is voor een duurzame toekomst. Zoals eerder gezegd, dit kan in de toekomst weer veranderen en dan kunnen er andere metalen op de voorgrond komen.
Experts
Bij deze complexe materie kunnen experts hun waarde bewijzen. Wood Mackenzie is een internationaal adviesbureau dat gespecialiseerd is in onderzoek en adviesdiensten voor de energie-, chemie- en mijnbouwsector. Het bureau levert diepgaande inzichten en analyses over de markten, activa en bedrijven binnen deze sectoren en helpen daarmee bij strategische beslissingen.
Zo heeft Wood Mackenzie de WisdomTree Energy Transition Metals Commodity Index gemaakt, een index met daarin de tien belangrijkste metalen voor de energietransitie zoals de onderzoekers dat zien. Mocht die analyse in de komende jaren veranderen, dan krijgen metalen een grotere of kleinere weging. WisdomTree is de uitgever van de op deze index gebaseerde ETF.
Van de tien belangrijkste metalen voor de energietransitie zijn de doelwegingen voor 2024: nikkel (23,6%), koper (18,4%), aluminium (15,7%), zilver (13,1%), tin (10,5%), zink (7,9%), lood (5,2%), platina (2,6%), kobalt (2,5%) en lithium (0,5%). Twee keer per jaar kan er worden hergebalanceerd als de onderzoekers van Wood Mackenzie de toekomst anders inschatten dan voorheen.
Kortom, de toekomst van grondstoffenprijzen is complex en wordt beïnvloed door tal van factoren, waaronder technologische vooruitgang, geopolitieke spanningen en de toenemende vraag naar grondstoffen door de energietransitie. Hoewel de voorspelling voor specifieke grondstoffen moeilijk is, lijken metalen die cruciaal zijn voor de energietransitie een veelbelovende investering. We tippen daarom de WisdomTree Energy Transition Metals Commodity ETC.
De auteur heeft een positie in de getipte ETC.