Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 27 mei 12:51

Medtronic | Ruimte voor groeiverrassingen

0 0 Leestijd ongeveer

De organische omzetgroei van Medtronic lag de afgelopen maanden in lijn met de verwachtingen. Beleggers hadden echter meer oog voor de voorzichtige prognose. Daarmee lijkt het bedrijf de lat overigens bewust laag te leggen.

De omzet van Medtronic is in het vierde kwartaal van gebroken boekjaar 2024 met 1% gegroeid naar $8,6 mrd. Het matige groeitempo was met name het gevolg van valutategenwind en eenmalige posten.


Op organische basis kwam de omzetgroei uit op ruim 5%. Die toename was evenwichtig verdeeld. Bij de divisies hart-, neuroscience en operatieapparatuur lag de organische omzetgroei tussen 4% en 6%.

De diabetestak was een uitschieter met een organische omzettoename van 11% tot $661 mln. Het hoge groeitempo was te danken aan de introductie van de MiniMed 780G in de tweede helft van vorig jaar. Door de combinatie van een glucosemonitor met een insulinepomp maakt dit apparaat het leven van diabetespatiënten een stukje makkelijker.

Lees ook Duidelijkheid in apneu-zaken loont

Door het succes van de MiniMed 780G schakelde de groei van Amerikaanse pomp-inkomsten op van 30% in de voorgaande drie maanden naar ruim 40%.

Overname inpassen

Het bedrijfsresultaat daalde met 33% naar $1,1 mrd. De terugval was grotendeels het gevolg van een afboeking . Door het inpassen van deze aankoop lagen de overige kosten van $477 mln veel hoger dan de $56 mln van vorig jaar. Ook speelt mee dat Medtronic $74 mln meer kwijt was aan juridische kosten dan een jaar eerder. Onderaan de streep viel de nettowinst in het vierde kwartaal met 45% terug naar $659 mln.

Dankzij een goede jaarstart lag de nettowinst over boekjaar 2024 toch in lijn met de $3,8 mrd van vorig jaar. Met name door een goede beheersing van het werkkapitaal nam de vrije kasstroom met 14% toe naar $5,2 mrd.

Advies aandeel Medtronic blijft ‘houden’

Na de cijferpresentatie viel de beurskoers met 5% terug. Dat was voor het overgrote deel het gevolg van de voorzichtige vooruitblik. Voor het nieuwe boekjaar rekent Medtronic op een omzet van circa $33,4 mrd en een winst per aandeel van $5,45.

Het dividend (3,4% rendement) groeit langzaam maar gestaag en de vrije kasstroom kan in het lopende boekjaar naar schatting met 5% tot 8% worden opgeschroefd. Met het oog op de vrij hoge waardering (18,9 maal vrije kasstroom) en nettoschuldenlast (2,4 maal de ebitda), is het echter nog te vroeg voor een verhoging van het houdadvies.

 

Medtronic in cijfers Q4 2024 Q4 2023
Omzet (organische basis) $8.604 mln $8.165 mln
Bedrijfsresultaat $1.053 mln $1.565 mln
Nettowinst $659 mln $1.179 mln
Innovatief investeren in nieuwe groei
De toelichting op de actuele ontwikkeling geeft een meer optimistisch beeld van de groeikansen dan de financiële prognose. Bij de vooruitblik sprong vooral de succesvolle introductie van PulseSelect eruit, een nieuw systeem voor de behandeling van boezemfibrillatie. Deze aandoening kan leiden tot hartfalen en -aanvallen. Het onlangs geïntroduceerde PulseSelect levert volgend Medtronic in het lopende jaar al een flinke bijdrage aan de omzetgroei op de Amerikaanse thuismarkt. In de afgelopen 12 maanden heeft Medtronic groen licht gekregen voor de lancering van meer dan 100 nieuwe producten. Dankzij deze innovaties kan de onderneming een periode van wisselvallige cijferpublicaties ombuigen naar meer positieve groeiverrassingen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ