Beter Beleggen | Meer rendement uit buybacks en dividend
Bedrijven kunnen acquisities en projecten met eigen middelen intern financieren of met leningen en aandelen extern kapitaal aantrekken. Bij leningen betalen bedrijven rente en wordt de hoofdsom afbetaald. Bij aandelenemissies krijgen beleggers de gelegenheid een belang in het bedrijf te nemen en dan willen zij rendement zien.
Twee manieren
Een onderneming kan op twee manieren geld terugstorten. Bedrijven die beleggers langdurig aan zich willen binden betalen dividend. Dat is in de regel een uitbetaling in contanten, al keren sommige bedrijven ook stockdividenden (extra aandelen) uit of bieden ze een uitbetaling in natura aan. Dividend geniet de voorkeur van beleggers die gericht zijn op inkomen.
De tweede manier zijn buybacks, de inkoop van eigen aandelen. Bedrijven die goed bij kas zitten, kunnen dat geld gebruiken om te investeren, of hun overtollige liquide middelen aan de rechtmatige eigenaars te retourneren. Eigen aandelen inkopen is fiscaal voordeliger dan dividend uitkeren. Er komt geen dividendbelasting bij kijken.
Kunstgreep
Het is ook een kunstgreep om de beurskoers op te drijven. Als de ingekochte aandelen worden vernietigd, slinkt het aantal uitstaande aandelen, stijgt de winst per aandeel en wordt het bedrijf in fundamenteel opzicht aantrekkelijker als belegging.
Het dividend is dus een uitbetaling in contanten en de betaalbaarstelling is zichtbaar op bankafschriften. Bij de inkoop van eigen aandelen gaat het daarentegen om financiële transacties buiten het directe zichtveld van beleggers. Bedrijven melden achteraf in welke mate de aangekondigde buybacks plaatsvonden.
Behalve bij faillissement, kunnen bedrijven hun overtollige geldreserves beter aan buybacks besteden dan aan dividenden. De inkoop van eigen aandelen is een flexibele manier om winst uit te keren, terwijl het dividend een morele verplichting is. Bedrijven verhogen het dividend enkel als ze zich het structureel kunnen veroorloven. Buybacks zijn geen dwingende belofte dat bedrijven aandelen blijven terugkopen.
Eigen deeg
In de beleggingsleer is het dividend een koekje van eigen deeg. Bij de betaalbaarstelling daalt het eigen vermogen met de waarde van de dividenduitkering. Als geen andere factor van invloed is op de beurskoers, zouden bedrijven helemaal geen dividend moeten betalen: dit gaat immers ten koste van het eigen vermogen en resulteert in een lagere solvabiliteit.
In de praktijk blijkt beleggen in dividendaandelen zo gek niet. Hoewel het dividend op jaarbasis weinig voorstelt, draagt het bij aan het totaalrendement op lange termijn. En hoewel in de eerste twaalf maanden het extra rendement van buybacks eerder beperkt is, is er bij meerjarige inkoopprogramma’s eveneens een duidelijke zichtbaar effect.
Meer rendement
Omdat dividenden en aandeleninkopen uitmonden in een daling van het eigen vermogen, kan je net zo goed beide factoren bij elkaar optellen. Als je het aandeelhoudersrendement als selectiecriterium gebruikt, hoor je de daling van het vreemd vermogen erbij te betrekken. Bedrijven wenden geldreserves ook aan om leningen af te lossen.
De hoogte van het dividend, het aantal uitstaande aandelen en de hoeveelheid schuld zijn allemaal factoren die de vermogensstructuur van een onderneming beïnvloeden en daarmee de gemiddelde kostenvoet van het kapitaal. Over het algemeen geldt dat bij een lagere kostenvoet het bedrijf meer winst overhoudt, wat op zijn beurt de aandelen fundamenteel aantrekkelijker maakt.