Dividendportefeuille | Laatste Europese dividenden zijn binnen
De Dividendportefeuille leverde afgelopen week zo’n 1 procentpunt in wat over 2024 resulteert in een rendement van nu +7,9%. Met een totale portefeuille waarde van €502.154 zitten we nog altijd boven de magische grens van een half miljoen.
Echt grote uitschieters waren er op weekbasis eigenlijk niet en ook was het weinig verrassend dat vooral de grote, duurdere, uitblinkers het hardst onderuit gingen. Zo bestond de top-4 van grootste dalers stuk voor stuk uit aandelen met een k/w van rond de 30 voor het lopende boekjaar.
Grootste daler
Grootste daler was Broadcom, dat 5,6% inleverde bij een koers van $1328; toch resteert hier nog altijd een jaarwinst van 19% en ligt de all time high van 16 mei ($1445) nog steeds voor het grijpen. Per saldo valt het dus allemaal wel mee voor zwaargewicht Broadcom, dat tegen een geschatte k/w van 28 voor dit jaar noteert.
Andere duurdere, maar ook bovengemiddeld snel groeiende aandelen die een stap terug deden vorige week zijn Sika (-3,8%), Microsoft (-3,5%) en Wolters Kluwer (-3,4%). Daarnaast was het een slechte week voor de dit jaar uitblinkende sector industrials, met een weging van bijna 40% dominant aanwezig in de Dividendportefeuille.
Enorme opmars
De meeste van deze aandelen noteren nabij de hoogste koers ooit na een enorme opmars en dan is het niet gek als beleggers een stukje winst verzilveren. Concreet was dat het geval bij ITT en Trane Technologies.
Met name de laatgenoemde ‘klimaatinnovator’ doet het fantastisch en staat met 34,2% rendement in 2024 nog altijd bovenaan het lijstje van beste aandelen. Sinds de aankoop ruim twee jaar geleden is het rendement met Trane al 116%. Ook Trane is allerminst goedkoop met een geschatte k/w van ruim 30.
Achterblijvers in trek
Aan de andere kant zagen we juist vraag van beleggers naar de Dividendportefeuilleaandelen die de grotere achterblijvers zijn qua koers. Grootste stijger was ditmaal Becton Dickinson (+1,4%), gevolgd door Honeywell met (+1,3%). Qua groei (ook van het dividend) kunnen deze aandelen niet tippen aan hun uitblinkende sectorgenoten, maar dat vertaalt zich dan ook in een aanzienlijk lagere waardering. Ook andere ‘goedkope’ Dividendportefeuilleaandelen, vaak met een hoger dividend, zoals Orkla, SEB, Eastman Chemical en, inclusief speciaal dividend ook AGCO, boekten kleine koerswinsten.
Slechts één aandeel ontbrak in dat kader: Bristol Myers Squibb. Het kwakkelende farma-aandeel zette onder $40 een nieuw dieptepunt neer, maar herstelde vrijdag gelukkig weer wat. Met nu 5,9% dividendrendement is de koers in mijn optiek veel te ver weggezakt.
Nu nog uitstappen is niet aan de orde, temeer omdat ik er alle vertrouwen in heb dat het dividend later dit jaar gewoon opnieuw verhoogd zal worden. Met $130 per kwartaal levert Bristol Myers momenteel verreweg de grootste bijdrage aan het totale dividendinkomen. Als de koers herstelt, dan doen we gouden zaken vanwege alle herbeleggingen.
Dit jaar staat de dividendteller al op €4649, wat inclusief de voor dit dividendseizoen laatste Europese dividenden van SEB (3 juni ex-dividend) en nieuwe aankoop Diploma (31 mei) is.