Beter Beleggen | 18x F-score 7+
De F-score meet de financiële gezondheid van bedrijven. De roskam van de F-score werd eind jaren negentig ontwikkeld door Joseph Piotroski. Destijds was hij adjunct-hoogleraar financiële verslaggeving aan de Universiteit van Chicago, sinds oktober 2010 professor aan Stanford, Californië.
Piotroski leverde in 2000 het bewijs dat men niet over gespecialiseerde kennis hoeft te beschikken om de zwakke punten van de balans te ontbloten. Het boekhoudkundig model dat hieraan ten grondslag lag, is inmiddels algemeen bekend als de F-score. Zodra een aandeel op meerdere punten slecht scoort, moet u het fonds mijden of uw stukken verkopen.
Fundamentele reden
Voordat we dieper ingaan op de werking ervan, de boekwaarde is de belangrijke parameter van de F-score. Piotroski zag dat het rendement van aandelen met een lage koers/boekwaarde veelvuldig te wensen overlaat. Als aandelen goedkoop zijn, is er vaak ook een fundamentele reden.
Dus besloot Piotroski ondergewaardeerde aandelen vanuit zijn vakgebied aan een rigoureuze test te onderwerpen. Het boekhoudkundige raamwerk neemt de maat op negen fundamentele punten. U kunt ze in ieder jaarverslag terugvinden. Elk van de negen criteria levert een punt op. Het totaal van de puntentelling bepaalt de F-score.
De F-score is een drietrapsbeoordeling, waarbij aandelen worden beoordeeld op winstgevendheid, kapitaalstructuur en bedrijfsvoering.
Stap voor stap
Eerst screent u op winstgevendheid:
- Boekte de onderneming winst?
- Was de nettowinst hoger dan vorig jaar?
- Was de operationele kasstroom positief?
- Was de operationele kasstroom hoger dan de nettowinst?
Vervolgens legt u de kapitaalstructuur op het rooster:
- Daalde of bleef het aantal uitstaande aandelen gelijk?
- Daalde de schuldratio?
- Verbeterde de ruime liquiditeit?
Tot slot evalueert u de bedrijfsvoering:
- Steeg de brutowinstmarge?
- Steeg ook de omloopsnelheid?
Is het antwoord op al deze vragen ja, dan scoort het aandeel negen punten. Is het telkens neen, dan wordt het nul. Aandelen/bedrijven die een zeven of meer scoren, zijn volgens Piotroski financieel gezond en beschikken over een sterke balans. Aandelen met een F-score van twee of lager, daarvan is de balans zwak. Dergelijke aandelen zijn als belegging niet interessant.
Preselectie
Strikt genomen, bestaat de F-score uit tien selectiecriteria. De eerste stap is immers de preselectie op basis van de boekwaarde. Eigenlijk is het kengetal van koers/boekwaarde het belangrijkste selectiecriterium. Volgens Piotroski zijn alleen aandelen met een F-score van zeven of hoger en een koers/boekwaarde die tot het laagste kwintiel van de markt behoort een investering waard.
In dit artikel staat het boekhoudkundige raamwerk centraal, maar op de keper beschouwd, is de F-score een secundaire screening. Als u de werkwijze van Piotroski exact volgt, dan begint u met de roskam van de boekwaarde en gaat u verder met het bepalen van de F-score. Dit doet u enkel en alleen als de koers/boekwaarde tot de onderste groep van 20 % behoort.
F-score 7+
Aandelen met een F-score van 7 of meer zijn koopwaardig mits hun koers/boekwaarde tot het laagste kwintiel behoort. Wie sluw denkt door uitsluitend aandelen van bedrijven te kopen die voor de test met vlag en wimpel slagen, komt er snel achter dat de combinatie van onderwaardering en maximumscore een zeldzaamheid is. Dat geldt niet alleen voor de Europese praktijk, ook op Wall Street zijn ondergewaardeerde aandelen met F-score van 9 schaars.
Welgeteld drie aandelen uit de €uro STOXX scoren nu het maximale aantal van 9 punten, maar aan Heidelberg Materials (Duitsland), Sysensqo (België) en CTS Eventim (Duitsland) kleeft een koers/boekwaarde die niet tot het laagste kwintiel van de markt hoort.
Lees ook Tijd om de winnaars te verzilveren
In de €uro STOXX (index van de belangrijkste aandelen uit de eurozone) tellen slechts 19 aandelen een F-score van 7 punten of hoger en een koers/boekwaarde die als ondergewaardeerd kan worden beschouwd.