Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Advies Danny Reweghs, 12 jun 13:48

Engie | Winstdaling energiebedrijf niet zo erg

0 0 Leestijd ongeveer

Dit en volgend jaar én in 2026 zal de terugkerende nettowinst van Engie behoorlijk dalen. Maar in 2023 was dat cijfer dan ook uitzonderlijk hoog. De onderliggende winsttrend zit wel goed.

Behaalde het Franse energiebedrijf Engie vorig jaar nog een groepswinst van €5,4 mrd, tegen 2026 verwacht het een terugkerende nettowinst van ongeveer €4 mrd. De langdurige daling van de winst klinkt erger dan ze is. Het is allemaal vooral het gevolg van het uitdoven van een uitzonderlijke winstbonus, die ontstaan was door de exorbitante energieprijzen in Europa in de paniek na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Die winstbonus zat vooral bij de divisie Global Energy and Management Sales (GEMS). De operationele winst van liefst €3,5 mrd vorig jaar, zal daar door de normalisatie van de energiemarkten tegen 2026 terugvallen richting €1 à 1,5 mrd.

Winstgevender in 2026

Verstandige beleggers hebben altijd door de uitzonderlijke winstbonus van volatiele markten heen gekeken en de ogen gericht gehouden op de onderliggende winstgevendheid. Over een langere periode zit die trend goed. Normaal zal de bedrijfswinst van Engie in de periode 2021-2026 een gemiddelde groei van ruim 10% per jaar tonen.

Het Engie van 2026 zal dus een stuk winstgevender zijn dan het Engie van 2021, rekening houdend met een genormaliseerde winstbijdrage van GEMS. Tegenover een terugkerende nettowinstvan €2,9 mrd in 2021, staat zoals gezegd €4 mrd in 2026 en dat vertaalt zich in dat laatste jaar in een winst per aandeel van €1,64.

Op basis van de huidige koers levert dat een koers-winstverhouding van minder dan 10 op. Bovendien zal Engie vanaf 2027 wellicht weer op het pad van gestage winstgroei terechtkomen.

Advies aandeel Engie op ‘kopen’

De resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar liggen op schema, waardoor het management de winstprognose voor dit jaar heeft kunnen bevestigen. Nu de rust is teruggekeerd op de energiemarkten en de winst van Engie naar normale niveaus daalt, noteert het aandeel nog altijd tegen een acceptabele waardering. Daar komt een royaal dividendrendement en een gedaald risicoprofiel bovenop. Hierbij past nog altijd een koopadvies.

Royale dividendbetaler
Engie streeft ernaar 65 tot 75% van de nettowinst als dividend uit te keren, met een minimum van €0,65 per aandeel. Die dividendpolitiek vertaalt zich in 2026 in een brutodividend van €1,06 of een dividendrendement van 7%. De kasstromen laten die dividendpolitiek toe, hoewel de netto economische schuld – die ook provisies voor de ontmanteling van de kerncentrales en de berging van het nucleair afval omvat – gestegen is tot €43,9 mrd per einde maart.

Dat is bijna drie keer de ebitda. Niet weinig, maar wel beheersbaar, dankzij het stabiele karakter van de ebitda, met een stijgende bijdrage van hernieuwbare energie, netwerken en flexibele energiecapaciteit zoals batterijparken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ