Bedrijfsobligaties | Kapitaalmarktrente nu belangrijker dan risico-opslag
De afgelopen jaren is de waardering van de aandelen- en bedrijfsobligatiemarkt steeds dichter naar elkaar toegegroeid. Dat constateert HSBC op basis van een vergelijking van het effectief rendement op solide bedrijfsobligaties en de koers-winstverhouding van de wereldwijde aandelenindex.
HSBC keert de koers-winstverhouding om tot een winst-koersverhouding in procenten om beide markten beter te kunnen vergelijken. Een koers-winstverhouding van 20 staat gelijk aan een winst-koersverhouding – ‘earnings yield’ of winstrendement genoemd – van 5%.
Winstrendement versus effectief rendement
Jarenlang lag het winstrendement op aandelen hoger dan het effectief rendement op solide bedrijfsobligaties maar sinds 2022 is het effectief rendement op bedrijfsobligaties hard gestegen. Aangezien de waardering van de aandelenbeurzen dit jaar juist weer is opgelopen – en het winstrendement dus verder is gedaald – ligt de waardering van de aandelen- en bedrijfsobligatiemarkt volgens HSBC nu op ongeveer hetzelfde niveau.
Het redelijk hoge effectief rendement op solide bedrijfsobligaties trekt ook om die reden nu veel kopers aan. Uit data van Bank of America Merrill Lynch blijkt bijvoorbeeld dat Europese beleggingsfondsen in solide bedrijfsobligaties al dertig weken op rij een netto-instroom van vermogen zien.
Wat is de bron?
Voor (potentiële) beleggers in solide bedrijfsobligaties is het echter wel belangrijk om te achterhalen waar het rendement op bedrijfsobligaties vandaan zal komen. De coupon van een bedrijfsobligatie heeft twee componenten.
De basis is de kapitaalmarktrente, het effectief rendement op staatsobligaties met een vergelijkbare looptijd. Daar bovenop komt nog de risico-opslag, een extra vergoeding die beleggers willen hebben omdat bedrijfsobligaties nu eenmaal risicovoller zijn dan staatsobligaties.
Gestage daling
Schommelingen in kapitaalmarktrente en risico-opslag bepalen het rendement op een belegging in bedrijfsobligaties. De afgelopen twaalf maanden was er een opmerkelijke ontwikkeling te zien. Zo was bijvoorbeeld driekwart van het rendement op de Bloomberg Euro Corporates Index van solide in euro’s uitgegeven bedrijfsleningen afkomstig van een daling van de risico-opslag.
Beleggers hebben dus meer vertrouwen gekregen in de kredietwaardigheid van bedrijven. De risico-opslag ligt in Europa ruim onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. De risico-opslag was de afgelopen twaalf maanden ook de dominante component in het rendement op solide dollar-bedrijfsobligaties.
Stabiliteit
De gestage daling van de risico-opslagen zorgden de afgelopen maanden, waarin de kapitaalmarktrente flink schommelde, bovendien voor stabiliteit op de markt voor bedrijfsobligaties. Maar dat zal langzaam maar zeker veranderen, constateert HSBC, nu de risico-opslag weinig ruimte voor verbetering meer laat. Dan wordt het rendement op bedrijfsobligaties weer voor het overgrote deel bepaald door schommelingen op de markt voor staatsobligaties, waar de kapitaalmarktrente tot stand komt.
Deze situatie is op zichzelf niet problematisch – juist volkomen normaal, zo maakt de analyse van HSBC over meer dan dertig jaar duidelijk – zolang beleggers maar weten waar het rendement op solide bedrijfsobligaties vandaan komt en hoe dat verandert wanneer de macro-economische omgeving verandert. Van de risico-opslagen valt voorlopig in ieder geval niet heel veel steun meer te verwachten.