Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen

Duurzame portefeuille | Beweegt in smalle bandbreedte

0 0 Leestijd ongeveer

Vooral AI-aandeel Netapp en de healthcare-aandelen deden het goed, maar in de afgelopen periode waren er ook forse dalers. Al met al kwam er weinig beweging in de koers van de portefeuille.

Nu de bulk van de bedrijfscijfers is gepubliceerd is de aandacht weer verschoven naar de macro-economische cijfers. Die gaven in de juni geen eenduidig beeld. De banengroei was veel sterker dan verwacht, wat wijst op een sterke economie. Aan de andere kant viel de inflatie licht lager uit, wat juist een indicatie is voor afkoeling.

De ECB verlaagde de rente met 0,25% zoals eerder beloofd. De Fed hield de rente gelijk en verhoogde de groei- en inflatieverwachtingen. Op basis van de bijgestelde verwachtingen, gaat de Fed nu uit van één renteverlaging tot eind 2024, waar het eerder uitgingen van drie renteverlagingen in 2024. De hardnekkige inflatie werd aangewezen als voornaamste boosdoener.

Normaal gesproken komen de aandelenkoersen onder druk wanneer de Fed minder renteverlagingen verwacht, maar in dit geval had de boodschap weinig effect. De lagere inflatie bood voldoende tegenwicht voor de Fed en verder bleef het sentiment rondom AI ijzersterk.

In de Duurzame portefeuille is een aantal bedrijven opgenomen die met AI bezig zijn. De bekendste is natuurlijk Alphabet, het moederbedrijf van Google. Alphabet was in de vorige maand sterk gestegen en deed het deze maand rustig aan, maar Netapp steeg de afgelopen maand opnieuw ruim 15%.

De koers van Netapp profiteerde van goede cijfers die op 30 mei werden gepubliceerd. Het bedrijf versloeg de verwachtingen en verhoogde de outlook voor de aankomende tijd. De technologie van Netapp is heel waardevol voor bedrijven die AI willen inzetten en hun data op verschillende omgevingen hebben opgeslagen.

Healthcare-aandelen in de plus

De Deense maker van insuline en obesitas-medicijnen Novo Nordisk ging ruim 8% omhoog. Het bedrijf profiteerde van goed nieuws over de effectiviteit van obesitas-medicijnen in pilvorm. Analisten verwachten dat de marktpotentie van de medicijnen in pilvorm veel groter is dan bij de huidige injecties. De impact van de obesitasmedicijnen wordt steeds groter: DSM-Firmenich gaf aan meer vraag te zien naar gezondere voeding en Nestlé lanceerde nieuwe voedingsproducten voor gebruikers van Ozempic en Wegovy.

Op de derde en vierde plaats vinden we deze maand twee andere healthcare-bedrijven: Incyte en Cencora. Incyte koopt voor $2 mrd aan eigen aandelen terug. De aandelen worden met een tender teruggekocht tegen een prijs tussen $52 en $60 per aandeel. Cencora koopt voor $400 mln aandelen terug van grootaandeelhouder Walgreens Boots Alliance, dat nu nog een belang heeft van 12%. Daarnaast verhoogde Cencora de winstprognose voor heel 2024 van $13,40 naar $13,45 per aandeel.

AstraZeneca maakte ambitieuze groeidoelstellingen bekend. Het bedrijf verwacht in 2030 een omzet van $80 mrd te bereiken ten opzichte van $45,8 mrd in het afgelopen jaar. Dit zou een jaarlijkse omzetgroei van gemiddeld ruim 8% betekenen. AstraZeneca verwacht twintig nieuwe medicijnen op de markt te brengen tegen 2030, waarvan vele het potentieel hebben om meer dan $5 mrd aan jaarinkomsten te genereren. De overname van Fusion Pharmaceutical helpt om de doelstellingen te behalen. Het aandeel steeg in de afgelopen maand krap 3%.

Dalers

Beursbedrijf CBOE breidt de samenwerking met FTSE Russell uit om nieuwe derivatenproducten te ontwikkelen op digitale producten, zoals cryptomunten. Met de samenwerking zet CBOE in op groei en innovatie op de lucratieve cryptomarkt. CBOE heeft een hoge waardering en had last van de hogere renteverwachtingen. Het aandeel daalde krap 8%.

Ook Corpay had een moeilijke maand. Corpay gaf bij de publicatie van de cijfers al aan dat de hogere rente en de sterke dollar ten koste gingen van het resultaat. De uitspraken van de Fed dat de inflatieverwachtingen hoger werden, versterkten ook de dollar en dat hielp het bedrijf niet. Zonder richtinggevend nieuws voor Corpay daalde de koers geleidelijk maar gestaag met krap 10% in de afgelopen maand. Op 19 juni maakte Corpay de overname van GPS voor $725 mln bekend. Daarnaast bevestigde Corpay de prognose voor het lopende kwartaal.

Borgwarner en Pandora behoorden ook tot de achterblijvers. Voor beide bedrijven was er geen bedrijfsnieuws waardoor de koers daalde. Borgwarner, dat onderdelen levert voor elektrische auto’s, had last van de moeilijkheden bij Fisker dat chapter 11-bescherming aanvroeg en de Europese tarieven voor Chinese EV-auto’s. Het Chinese BYD is een belangrijke klant van Borgwarner.

Pandora had last van het negatieve sentiment over de luxebranche. Het sentiment werd onder andere gedrukt door het uitschrijven van nieuwe verkiezingen door de Franse president Macron. Beleggers zijn bang voor een overwinning voor de partij van de rechtse kandidate Marine Le Pen. De beursgang van luxe sneakermaker Golden Goose in Milaan werd uitgesteld om dezelfde reden.

Beleggers in Infineon namen winst na het goede rendement in de vorige maand. Infineon richt in Taiwan een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum op dat zich zal richten op draadloze chips die gebruikt worden in voertuigen. Het centrum moet ervoor zorgen dat de waarde van de productie van elektronische voertuigen met $2 mrd stijgt.

Rogers Communications sloot meerjarige content-licentieovereenkomsten met NBC Universal en Warner Bros Discovery. Hiermee versterkt Rogers de media-activiteiten die de afgelopen jaren wat minder aandacht hebben gekregen. Sommige analisten verwachten dat de media-activiteiten beter verkocht kunnen worden. Deze licentie-overeenkomst verhoogt een mogelijke verkoopprijs.

Waste Management neemt Stericycle over voor een bedrag van $7,2 mrd.  Stericycle is gespecialiseerd in het verzamelen en verwijderen van medisch afval. De deal zal naar verwachting binnen een jaar na afronding bijdragen aan de winst en kasstroom van Waste Management. De overname kan jaarlijks $125 mln aan synergieën genereren. Met de overname betreedt Waste Management de lucratieve medische markt. De koers ging in eerste instantie terug, maar trok later weer aan.

Twee activistische investeerders hebben een belang genomen in Johnson Controls. Zij staan erom bekend dat zij veranderingen bij bedrijven stimuleren om het rendement  voor aandeelhouders te verhogen. Johnson Controls heeft reeds plannen om zijn portefeuille van verwarmings- en ventilatieactiviteiten af te stoten als onderdeel om het bedrijf te stroomlijnen.

Bekijk ook het dossier Duurzaam Beleggen

Relatief lage waarderingen

Bij de selectie van aandelen in de Duurzame portefeuille speelt ook de waardering een rol. Door de voortdurende koersstijging van de AI-gerelateerde bedrijven is de k/w van de S&P500 gestegen naar 22,5. Dat is aanzienlijk hoger dan de gemiddelde k/w in de afgelopen tienjaar van iets minder dan 18. De k/w van de Duurzame portefeuille is met 14,3 nog een stuk aantrekkelijker.

De vijf laagst gewaardeerde aandelen in de portefeuille zijn Borgwarner, NN Group, Everest, Hartford Financial Services en Securitas. De lage waardering betekent dat er veel potentie is voor koersstijgingen. Bij NN Group en Hartford is het sentiment al verbeterd in de afgelopen maanden. Bij de andere drie is het wachten op goed nieuws om de stijging op gang te brengen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ