Updates

Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 24 jun 13:10

Van Lanschot Kempen | Vermogensbank stippelt ambitieus groeipad uit

0 0 Leestijd ongeveer

Vermogensbank Van Lanschot Kempen houdt vast aan de doelstelling dat het beheerd vermogen met gemiddeld 10% groeit. De rendementsdoelstelling gaat echter duidelijk omhoog en bovendien stroomt een groter deel van de winst naar aandeelhouders.

Van Lanschot Kempen heeft aandeelhouders op de beleggersdag een stevige dividendstroom en een duidelijke resultaatverbetering in het vooruitzicht gesteld. De vermogensbank houdt voor de periode tot en met 2027 vast aan een streefgroei van het beheerd vermogen van gemiddeld 10%.

De combinatie van organische groei, overnames en beursrendementen maakt dat tot een realistische doelstelling. In de afgelopen acht jaar was de vermogensgroei gemiddeld 13%. In andere opzichten ligt de lat een flink stuk hoger. Dat geldt met name voor de gewenste toename van het rendement op het eigen CET1-vermogen naar 18%. Momenteel ligt de doelstelling op 12%. De afgelopen jaren kwam dit percentage op gemiddeld 11,4% uit en in 2023 was dat 14,2%.

Hogere inkomsten en lagere kosten

De rendementsverbetering moet behalve uit een toename van het beheerd vermogen ook voortvloeien uit een betere kostenbeheersing. Van Lanschot Kempen wil in 2027 de operationele kosten terugbrengen tot 67% à 70% van de inkomsten. De oorspronkelijke doelstelling was 70% en vorig jaar kwam deze kostenratio uit op 71,6%.

Die verbetering zou moeten voortvloeien uit de voordelen van een toenemende schaalgrootte en een slimme inzet van technologie. De vermogensbank is bijvoorbeeld het eerste bedrijf in Nederland dat AI-hulpprogramma Microsoft 365 Copilot inzet.

Aandeelhouders gaan ten slotte meer meedelen in de groeiende winsten. In de toekomst wordt 70% tot 90% van de winst als dividend uitgekeerd. Momenteel ligt de payout ratio op 50% tot 70%. Bovendien wordt eind dit jaar een speciaal dividend vastgesteld en volgend jaar uitgekeerd, waarmee Van Lanschot Kempen kapitaalbuffer CET1 verlaagt tot het doelniveau van circa 17,5%.

Advies aandeel VLK op ‘kopen’

De beurskoers veerde op de beleggersdag met ruim 5% op tot €39,30. Hoewel er na de sterke koersstijging weinig rek zit in de waardering (k/w 12,5), vormt de combinatie van een winstgroei van gemiddeld 10% en een dividendrendement van 6% een stevig fundament onder het koopadvies voor sectorfavoriet Van Lanschot Kempen.

Groeikansen over de grens
Bij het uitstippelen van het groeipad kijkt Van Lanschot Kempen nadrukkelijk verder dan de Nederlandse markt. De onderneming begon in 2021 een samenwerking met het Belgische Mercier Vanderlinden en lijfde de sectorgenoot vorig jaar in. Het beheerd vermogen van de combinatie is gegroeid van €7,3 mrd voor de eerste samenwerking tot €13,1 mrd begin 2024. Op de beleggersdag werd duidelijk dat een groot deel van de toekomstige groei uit België kan komen. Het belegbaar vermogen bij doelgroepen van de vermogensbank is met €700 mrd 20% van dat in Nederland. De gemiddelde marktgroei komt uit op 4,5% en bovendien heeft het bedrijf al een ingang bij 30% van de rijkste families in België.
Doelen Van Lanschot Kempen Doel 2027 Gerealiseerd in 2023
Groei beheerd vermogen gemiddeld 10% 18,4%
Rendement eigen (CET1)vermogen 18% 14,2%
Kostenratio 67-70% 71,6%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ