Updates

Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 26 jun 13:34

Prosus | Techinvesteerder lost belofte in

0 0 Leestijd ongeveer

De e-commercebedrijven van Prosus hebben zoals verwacht voor het eerst winst gemaakt. De aanzwellende kasstroom maakt voortzetting van de aandeleninkoop mogelijk.

Techinvesteerder Prosus heeft over het per eind maart afgesloten boekjaar een winst uit voortgezette activiteiten behaald van $5 mrd, tegen $2,7 mrd het jaar daarvoor. De imposante winststijging is vooral te danken aan een hogere bijdrage van Tencent ($1,96 mrd) en verbeterde resultaten bij de overige activiteiten.

Zoals verwacht waren de e-commerce activiteiten voor het eerst winstgevend. Het brutoverlies van $413 mln werd omgebogen in een winst van $38 mln. In het eerste halfjaar werd nog een verlies gemaakt van $36 mln, maar in de tweede jaarhelft was er sprake van een winst van $74 mln.

Winstgevend

Prosus had al beloofd dat deze activiteiten in de tweede jaarhelft zwarte cijfers zouden schrijven, een jaar eerder dan verwacht. Het betere resultaat is te danken aan kostenbesparingen en schaalvoordelen. Positief is dat de omzetgroei daarbij versnelde van 17 naar 19%. De omzet van de e-commercebedrijven kwam daarmee uit op $5,5 mrd.

Hoewel alle e-commerce-onderdelen hun resultaat verbeteren, zijn alleen de bezorgdiensten (iFood en Delivery Hero) en platformen voor advertenties winstgevend. Prosus erkent dat de rendementen per saldo nog veel te laag zijn en rekent de komende kwartalen op een verdere vooruitgang.

Advies aandeel Prosus op ‘houden’

Dankzij de betere resultaten bij e-commerce en een hoger dividend van Tencent, steeg de vrije kasstroom naar $524 mln, tegen $249 mln negatief in 2023. Prosus heeft al een sterke balans en $14,6 mrd aan liquiditeiten. Logischerwijs gaat het bedrijf ook onder leiding van de nieuwe ceo Fabricio Bloisi door met het inkopen van eigen aandelen.

Dat zal direct bijdragen aan de nettovermogenswaarde (NAV), want ondanks de sterke koersstijging sinds januari noteert het aandeel nog steeds tegen een korting van circa 35%. Holdings noteren wel vaker tegen een stevige korting en de afhankelijkheid van Tencent (80% van de NAV) speelt Prosus parten.

Tencent draait op zich goed, maar is een speelbal van de Chinese autoriteiten. Een houdadvies voor Prosus blijft gepast.

Lees ook Holdings | Drie kansrijke investeringsmaatschappijen

Jaarcijfers Prosus
2024 2023
Omzet $5,5 mrd $4,9 mrd
Aangepaste Ebitda -$13 mln -$480 mln
Aangepaste nettowinst $5,0 mrd $2,7 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ