Updates

Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 27 jun 12:43

Advieswijziging Alfen | Vertrouwenscrisis bereikt nieuw toppunt

0 0 Leestijd ongeveer

Een onverwacht stevige winstwaarschuwing bezorgde bezitters van de aandelen Alfen een koude douche. Tijd om ons advies opnieuw tegen het licht te houden en terug te blikken op onze defensieve strategie op het aandeel.

Alfen verloor woensdag bijna de helft van haar beurswaarde, naar aanleiding van een flinke omzet- en winstwaarschuwing. De totale verkopen zullen in 2024 circa 20% lager uitvallen dan het management een maand eerder nog beloofd had. In plaats van een omzet tussen de €590 tot €660 mln, mikt de onderneming nu op een omzet tussen de €485 tot €520 mln.

Ook in de winstmargeverwachting werd flink gesneden. In plaats van een aangepaste ebitda-marge van minimaal 11,3% gaat Alfen nu uit van slechts 5%. Daarnaast maakte het management bekend dat €11,1 mln opzij is gezet voor overtollige voorraden en het oplossen van eerder gemelde vochtproblemen bij geleverde transformatorstations. De divisie waarbinnen deze stations vallen, zal dit jaar door alle uitdagingen met slechts 5% groeien in plaats van 20%.

De grootste teleurstelling kwam echter van de divisie energieopslagsystemen. In plaats van een omzetgroei van 40% in 2024 gaat Alfen nu uit van een krimp van maar liefst 20%. De oorzaak is dat grote klanten hun orders uitstellen doordat de prijzen van dergelijk systemen dalen, wat indirect te maken heeft met een forse correctie van de lithiumprijs.

Alfen gaf daarnaast aan dat verschillende orders langer op zich laten wachten door een te overvol stroomnet, hierdoor vinden er minder nieuwe aansluitingen plaats. Doordat de verkopen van elektrische voertuigen ook nog eens tegenvallen, werden de verwachtingen voor de laadpalendivisie eveneens naar beneden bijgesteld. In plaats van een omzetgroei van 15%, mikt de onderneming dit jaar op een toename van de verkopen van 5 tot 10%.

Deze onverwachte cocktail aan slecht nieuws zorgt er uiteindelijk voor dat de schuldratio van de onderneming boven de gemaakte afspraken met banken zal uitkomen. In een slecht scenario voor aandeelhouders betekent dit dat Alfen mogelijk nieuwe aandelen moet uitgeven.

Advies aandeel Alfen naar ‘verkopen’

Doordat het bedrijf ook nog liet doorschemeren dat het mogelijk in de tweede helft van het jaar de middellangetermijndoelstellingen naar beneden zal bijstellen, verlagen we ons advies. Bij een geschatte k/w 2024 van 21 wordt het ‘verkopen’ voor het aandeel Alfen.

Beschermingsconstructie redt de meubelen
Een jaar geleden schoven we een strategie op Alfen naar voren als Tip van de Week. Een van de voornaamste argementen was dat de onderneming goed gepositioneerd was om te profiteren van de energietransitie. Tegelijkertijd beoordeelden we het risicoprofiel als bovengemiddeld bij deze belegging. Dat verklaarde de keuze om naast de aandelen ook een defensieve optieconstructie toe te passen en daar plukken we uiteindelijk de vruchten van.

Doordat de gekochte putoptie ‘in the money’ was op expiratie zijn de aandelen automatisch verkocht op vrijdag 21 juni voor €50 per stuk. Het definitieve verlies van de tip komt daarmee uit op 14% in plaats van 71% bij het huidige koersniveau van €16 per aandeel. <

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ