Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen

Actueel advies

ASR | Verzekeraar ziet kansen op pensioenmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Op de beleggersdag van ASR viel vooral op dat de verzekeraar goede kansen ziet in het pensioensegment. Omdat groeikansen daar veel beslag leggen op het kapitaal, valt de inkoop van eigen aandelen wat tegen.

ASR heeft een heel sterk imago wat betreft het neerzetten van duidelijke financiële doelen en het laten meedelen van aandeelhouders in de kapitaalgeneratie. Een gevolg van die openheid is dat er weinig ruimte is om beleggers positief te verrassen bij een zogeheten capital markets day.

Vorige week donderdag stelde de verzekeraar het doel voor de kapitaalgeneratie in 2026 op €1,35 mrd. Dit streefniveau ligt €50 mln hoger dan op 27 oktober 2022. Op die dag werd bekend dat ASR de Nederlandse tak van Aegon over zou nemen.

De kleine opwaartse bijstelling is onder meer te danken aan het nemen van iets meer beleggingsrisico en aan de bijdrage van uitkoop van pensioenen: hierbij neemt ASR de verplichtingen van een pensioenfonds over. Door de sterke renteschommelingen van de afgelopen jaren en door de Wet Toekomst Pensioenen kiezen steeds meer partijen voor deze vorm van uitbesteden van de pensioenrisico’s.

Groeimarkt

Voor ASR is dit een interessante groeimarkt. De onderneming verwacht over drie jaar voor €8 mrd aan pensioenfondsen te hebben uitgekocht. De keerzijde van de groeimedaille is dat er extra kapitaal opzij gezet moet worden als tegenwicht voor de groeiende pensioenrisico’s.

Dat verklaart waarom de aankoop van eigen aandelen wat minder riant is dan waar beleggers op hoopten. In het lopende jaar zet het bedrijf hiervoor €125 mln opzij. Dat bedrag loopt op via €175 mln in 2025 tot €225 over twee jaar.

Heel ruime dividendbuffer
Zolang kapitaalbuffer Solvency II boven 140% uitkomt, hanteert ASR een progressief dividendbeleid. Door de overname van Aegon Nederland, daalde dit percentage vorig jaar van 221% naar 176%. Alleen al de verkoop van bankdivisie Knab kan ervoor zorgen dat de buffer dit jaar met 13 procentpunten toeneemt.

De invoering van een intern waarderingsmodel en een evaluatie van Solvency-regels draagt er vervolgens aan bij dat de kapitaalbuffer in de loop van 2024 boven de 200% uitkomt. Daarmee heeft ASR meer dan voldoende ruimte voor de geplande aandeleninkoop, het uitgestippelde dividendbeleid en eventueel ook nog enkele kleine overnames.

De verzekeraar maakt de juiste keuze door in te spelen op de kansen die door de stelselwijziging en een consolidatiegolf ontstaan in het Nederlandse pensioensegment. Bovendien bevestigt ASR de positie van dividendaandeel. Op de beleggersdag onderstreepte de onderneming dat de uitkering jaarlijks met een middelhoog tot hoog enkelcijferig percentage wordt opgeschroefd. Beleggers kunnen zo al voorsorteren op een dividendrendement van 6,9%.

Advies aandeel ASR op ‘kopen’

Op basis van de gunstige dividendvooruitzichten, de slimme positionering op de pensioenmarkt en het risicoprofiel dat sinds de woekerpolis-schikking verder is verbeterd, verdient sectorfavoriet ASR een koopadvies.

De doelstellingen van ASR 2026 2023
Organische kapitaalgeneratie €1,35 mrd €938 mln
Kapitaalbuffer Solvency II minstens 160% 176%
Inkoop eigen aandelen €225 mln €10 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ