Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen

Offensieve portefeuille | Belang in Nederlands techbedrijf flink verhoogd

0 0 Leestijd ongeveer

De windenergiesector wint aan kracht en de Offensieve portefeuille is daar goed op voorbereid. Ons belang in een Nederlands technologiebedrijf werd aanzienlijk verhoogd en van een elektrische bussenproducent werd afscheid genomen.

De Offensieve portefeuille realiseerde over de eerste zes maanden van 2024 een rendement van 8,7%. Circa 68% van de portefeuille is momenteel belegd in aandelen. De cashpositie, die onder andere kansen biedt voor mindere tijden op de beurs, bedraagt circa 32%. Het kasgeld is momenteel relatief hoog, omdat in de laatste 12 maanden de belangen in de chipmachineproducenten ASML, Besi en ASMI iets werden verkleind. Dit heeft te maken met risicomanagement, nadat de aandelen in korte tijd fors waren opgelopen dankzij de ontwikkelingen en nieuwsberichten rondom kunstmatige intelligentie.

Daarnaast werd afgelopen week volledig afscheid genomen van Ebusco, doordat onder andere de kans op een emissie flink is toegenomen, nadat de bouwer van elektrische bussen opnieuw met een winstwaarschuwing kwam. De onderneming blijkt er maar niet in te slagen om bussen op tijd en efficiënt te produceren. Hierdoor plukken aandeelhouders niet de vruchten van de technologische voorsprong van Ebusco ten opzichte van de concurrentie. Het aandeel maakte geruime tijd onderdeel uit van de Offensieve portefeuille, maar bleek achteraf een teleurstellende belegging.

Energiebeleggingen

Daarmee neemt het aantal bedrijven dat duidelijk kan profiteren van de energietransitie binnen de portefeuille af. Tegelijkertijd zijn er voldoende spelers binnen de portefeuille, met name binnen de sector windenergie, die dit gat kunnen opvangen. De windenergiesector beschikt over gunstige groeivooruitzichten, doordat de politiek dit thema steeds meer op de kaart zet. Op een belangrijke klimaattop in Dubai eind 2023 kwamen bijna 200 landen overeen dat in de periode 2023 tot en met 2030 de wereldwijde capaciteit voor de opwekking van duurzame energie dient te verdrievoudigen.

Windenergie zal een belangrijke bijdrage leveren en uit cijfers van de Global Wind Energy Council blijkt dat er ook progressie wordt geboekt op dit terrein. In 2023 werd wereldwijd meer dan 100 gigawatt aan nieuwe windinstallaties op land opgeleverd, een nieuw record. Ook de wereldwijde capaciteit van windinstallaties op zee werd met 11 gigawatt aanzienlijk uitgebreid. Het totaal aan geïnstalleerd windvermogen kwam daarmee uit op 1021 gigawatt, wat een toename betekende van 13% ten opzichte van 2022.

Ook de komende jaren rekenen de analisten van de Global Wind Energy Council op mooie groeicijfers voor de sector. In 2024 zal er naar verwachting 130 gigawatt aan capaciteit worden toegevoegd en voor de komende vijf jaar mikt de instantie op een gemiddelde groei van bijna 10% per jaar. Een interessante aanvulling op dit groeicijfer is dat de analisten een aanzienlijk hogere groeivoet verwachten voor offshore windinstallaties.

Dat speelt verschillende aandelen binnen de Offensieve portefeuille in de kaart. Een belangrijke participatie van de Belgische holding Ackermans & van Haaren is bijvoorbeeld DEME, een onderneming die tot de wereldtop behoort van baggeraars en een leidende positie heeft in de bouw van offshore windinstallaties. Oftewel: in de praktijk plaatst deze onderneming de funderingen (monopiles) voor offshore windturbines, die door een andere participatie binnen de Offensieve portefeuille; het Nederlandse Sif worden geproduceerd.

De Belgische holding Gimv heeft dan weer een interessant belang in het beursgenoteerde Tinc, uitbater van een aantal zeer rendabele windparken. Daarnaast zal in de toekomst naar verwachting ook het aantal drijvende windparken op zee gaan toenemen en dat betekent dat de vraag naar kabels gestaag zal toenemen. Een onderneming die daarin is gespecialiseerd is TKH.

Nedap

Een andere interessant bedrijf in de portefeuille dat indirect inspeelt op de energietransitie is Nedap. Hierover zijn we dermate enthousiast dat we ons belang aanzienlijk uitbreiden. Nedap heeft de laatste jaren een goede reputatie opgebouwd op het gebied van softwareontwikkeling en RFID-chips.

In 2023 behaalde Nedap een omzet van €262,4 mln, een toename met van 14% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De winst per aandeel steeg daarbij van €2,87 naar €3,31. Een interessante ontwikkeling daarnaast is dat de kwaliteit van de omzet bij Nedap ieder jaar verbetert. De terugkerende omzet omzet uit softwareabonnementen, waarmee hoge marges worden behaald, dikte namelijk afgelopen jaar wederom met 19% aan. Hierdoor zijn de software-abonnementen inmiddels goed voor 32% van de totale omzet van Nedap. In 2017 en 2014 lagen de vergelijkbare percentages nog op 17% en 13%.

Gezien de sterke marktposities van Nedap, de focus op digitalisering, automatisering en de flinke investeringen in Research & Development de laatste jaren zit er nog behoorlijk wat groei in de pijplijn. Rekening houdend met een ebitmarge die tegen 2026 kan oplopen naar 14%, lijkt een winst per aandeel van €5 dan tot de mogelijkheden te behoren.

Plakken we daar een bescheiden waardering op van 17 maal de winst tegen die tijd, dan komen we uit op een beurskoers van €85. Ten opzichte van de huidige beurskoers van €60,80 biedt dat voldoende opwaarts potentieel. Nedap staat namelijk ook bekend om haar royale dividenduitkeringen. Het belang is met 50% toegenomen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ