Frankrijk | Analisten vrezen een machtsvacuüm
De tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen leverde een verrassende uitslag op. Nadat Rassemblement National (RN) in de eerste ronde als winnaar uit de bus kwam, was de verwachting dat de radicaal-rechtse partij ook in de tweede ronde met de winst aan de haal zou gaan.
RN eindigde echter als derde, achter de partij van zittend president Emmanuel Macron en de linkse samenwerking Nouveau Front Populaire (NVP). De NVP kreeg de meeste stemmen, maar niet de absolute meerderheid. Deze voor Frankrijk vrij ongebruikelijke situatie leidt ertoe dat er een coalitie gevormd moet worden.
Positieve reactie
De positieve reactie van de markt op de uitslag van de eerste ronde is volgens ING een teken dat beleggers zich meer op hun gemak voelen bij uiterst rechts dan bij uiterst links. De NVP zei bij monde van Jean-Luc Mélenchon dat zij onder andere de minimumlonen wil verhogen en de verhoogde pensioenleeftijd terugdraaien, wat een risico vormt voor de toch al kwetsbare Franse begrotingspositie.
Lees ook Eerst schieten, dan vragen
ING voorziet moeizame coalitiebesprekingen en denkt dat beleggers de voorkeur zullen geven aan een technocratische regering. De analist verwacht dat de euro zal achterblijven op andere munten.
Opluchting
Berenberg denkt dat de markt vooral opgelucht is dat geen van de extreme partijen een duidelijke meerderheid heeft behaald. Wel zal het moeilijk worden voor Frankrijk om een regering te vormen en de meest waarschijnlijke uitkomst is dat linkse partijen gaan samenwerken met de partij van Macron. Berenberg verwacht dat daardoor links meer invloed zal krijgen op het beleid.
Nordea stelt dat het economische programma van links in veel opzichten problematischer is dan dat van rechts. Hoewel links niet in staat zal zijn om alleen te regeren, vreest Nordea dat de vooruitzichten voor de Franse overheidsfinanciën verder zullen verslechteren, ook omdat de uitslag gevolgen heeft voor de volgende presidentsverkiezingen in Frankrijk.
Machtsvacuüm
Monex Europe stelt dat er een machtsvacuüm zal ontstaan, waarbij het vooral de vraag is wie de volgende premier van Frankrijk wordt, nu Gabriel Attal is opgestapt. Tot die tijd zal de marktreactie volgens Monex minimaal zijn.
Wisdomtree rekent eveneens op een politieke patstelling, die tot tenminste najaar 2025 aanhoudt. Het zal door de verdeeldheid moeilijk worden om progressieve hervormingen door te voeren. De analist schat in dat de markten opgelucht zullen zijn dat RN geen meerderheid heeft behaald en daarmee extreme situaties worden vermeden.