Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 16 jul 12:04

JPMorgan Chase | Winstsprong heeft eenmalig karakter

0 0 Leestijd ongeveer

De winst van JPMorgan Chase (JPM) is in het tweede kwartaal flink gestegen. Dat is echter voornamelijk het gevolg van een boekwinst op aandelen Visa. De renterugwind kan de komende kwartalen omslaan in een tegenwind.

De inkomsten van JPMorgan van $51,0 mrd in het tweede kwartaal lagen 20% hoger dan in de eerste drie maanden van 2024. Die stijging was voor het overgrote deel te danken aan een boekwinst van $7,9 mrd op aandelen van betaalbedrijf Visa (V). De netto rente-inkomsten van $22,9 mrd lagen 1% lager dan in het voorgaande kwartaal.

Hoewel het de tweede daling op rij is, blijven deze inkomsten aanzienlijk beter op peil dan het zich aan het begin van 2024 liet aanzien. De bank profiteert ervan dat de Federal Reserve terughoudend is met renteverlagingen.

Behalve het gunstige renteklimaat vormde ook het goede beursklimaat een rugwind voor JPMorgan. De inkomsten uit investment banking namen met 11% toe naar $2,5 mrd. Die uit handelsactiviteiten namen echter met 2% af tot $8,9 mrd.

Dat was echter vooral het gevolg van een mindere periode bij de obligatiehandel: -9% naar $4,8 mrd. Bij de aandelenhandel tekende zich juist een stijging af van 11% naar $3,0 mrd.

Onderaan de streep

Onderaan de streep schoot het nettoresultaat met 35% omhoog naar $18,1 mrd. Die winstsprong is voornamelijk het gevolg van de Visa-deal. Zonder deze opsteker zou een toename van de operationele kosten met 4% tot $23,7 mrd ervoor gezorgd hebben dat de winst grofweg in lijn zou liggen met het niveau van een kwartaal eerder.

Kapitaalbuffer CET1 van 15,3% biedt voldoende ruimte om de kwartaaluitkering van $1,15 (2,2% dividendrendement) in de toekomst weer een stapje op te schroeven.

Advies aandeel JPMorgan Chase op ‘verkopen’

Na de degelijke kwartaalcijfers en door het handhaven van de prognose voor de netto rente-inkomsten, is de kans groot dat veel partijen de winstverwachting voor heel 2024 iets opschroeven. De bank lijkt af te stevenen op een winst per aandeel van $16,50.

In de k/w van 12,5 zit weinig rek, aangezien de renterugwind geleidelijk omslaat in een tegenwind. Bovendien lijken Amerikaanse consumenten het langzaam maar zeker wat krapper te krijgen.

De bank zette $3,1 mrd opzij voor slechte leningen, terwijl dat in het eerste kwartaal nog $1,9 mrd was. Met het oog op de toenemende risico’s wordt het verkoopadvies herhaald.

JPMorgan Chase in cijfers Q2 2024 Q1 2024
Netto rente-inkomsten $22,9 mrd $23,2 mrd
Overige inkomsten $28,1 mrd $19,3 mrd
Nettowinst $18,1 mrd $13,4 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ