Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Small- en midcaps | Een comeback is aanstaande

0 0 Leestijd ongeveer

Small- en midcaps bleven qua rendement de laatste jaren achter ten opzichte van hun grote broers op de beurs. Potentiële renteverlagingen en de momenteel aantrekkelijkere waarderingen van de kleine bedrijven kunnen daar verandering in brengen.

Naar small- en midcaps – aandelen met een marktkapitalisatie tussen de €300 mln en €10 mrd – wordt nog weleens argwanend gekeken.

Veel beleggers, ook particulieren, geven de voorkeur aan de zeer grote bedrijven, zoals bekende namen in de VS als Apple, Microsoft en Nvidia die alle een marktkapitalisatie hebben van meer dan $3000 mrd.

Dichterbij huis behoren aandelen als ASML en LVMH, waarvan de beurswaarde tussen de €300 en €400 mrd ligt, vaak tot de favorieten.

Het volledig links laten liggen van de kleinere aandelen is in de zoektocht naar een bovengemiddeld rendement echter niet verstandig. Verschillende small- en midcaps bieden namelijk interessante beleggingskansen en terugkijkend over langere periodes genereerden aandelen binnen beide segmenten ook bovengemiddelde rendementen.

Smallcap verslaat AEX

Een gespreide belegging in de AScX leverde de afgelopen twintig jaar bijvoorbeeld een totaalrendement op van 495%. Daarmee doet de smallcap-index het nog altijd beter dan de AEX, die op +406% uitkomt over dezelfde periode. Daar staat tegenover dat de kleine aandelen in Nederland de laatste drie jaar qua rendement duidelijk zijn achtergebleven bij de grote.

De underperformance van kleine en middelgrote ondernemingen op de beurs is een trend die zich de laatste jaren zowel in de VS als in verschillende landen in Europa voordoet. Een valide verklaring voor het negatieve sentiment is dat kleinere bedrijven in algemene zin gevoeliger zijn voor inflatie en hogere rentestanden.

Lees ook Met dit tiental naar de 1000 punten

In de praktijk hebben ze namelijk vaak een minder sterke balans en zijn ze wat korter gefinancierd. Daarnaast beschikken kleinere bedrijven vaak over minder prijszettingsmacht dan de grote ondernemingen op de beurs.

Voors en tegens

Toch blijven de aandelen het overwegen waard voor beleggers die echt mikken op de lange termijn. Een van de voornaamste argumenten om enige blootstelling te overwegen is het gegeven dat kleinere ondernemingen vaak over een groter groeipotentieel beschikken.

Eenvoudig gesteld is het voor kleinere bedrijven eenvoudiger om de omzet te verdubbelen dan voor zeer grote. Andere kenmerken van small- en midcaps zijn dat er een stuk minder in gehandeld wordt op de beurs en dat er vaak maar weinig analisten zijn die de aandelen volgen.

Meer risico’s

Hierdoor kleven er meer risico’s aan het beleggen in small- en midcaps en zou dus ook een hoger rendement verwacht mogen worden. Verschillende studies naar rendement over langere perioden bevestigen dit beeld.

Wel wordt met enige regelmaat gewaarschuwd voor de risico’s van small- en midcaps. Eerder dit jaar stelde Han Dieperink, chief investment officer bij Auréus vermogensbeheer, dat beleggers kleinere aandelen voorlopig maar beter kunnen mijden. Volgens Dieperink komen snelgroeiende kansrijke ondernemingen minder snel naar de beurs als gevolg van strengere regelgeving en blijven de echte pareltjes mogelijk achter de schermen in handen van private equity.

Lees ook Bloedbad op het Beursplein

Daarnaast kan de toenemende voorkeur voor passief beleggen (ETF’s) een blijvend negatieve invloed hebben op de waardering van kleinere ondernemingen. In de praktijk stromen via passief beleggen gewoonweg steeds meer gelden naar largecaps. Daarnaast waarschuwde Dieperink ervoor dat het management bij grote ondernemingen over het algemeen wat sterker is en dat kleinere bedrijven harder geraakt kunnen worden door recessies en disruptieve innovaties.

Private equity op de loer
In het verleden kenden kleinere bedrijven met regelmaat een hogere waardering op de beurs dan large caps, onder andere doordat de kans op een overname aanzienlijk hoger ligt. Aan de andere kant neemt met de relatief lage waarderingen voor dit specifieke segment vandaag de dag de kans op overnames juist toe.

Volgens Bank of America zitten private equityfondsen op een recordbedrag aan cash: in totaal staat $2500 mrd aan cash aan de zijlijn geparkeerd. Die gelden worden vroeg of laat weer aan het werk gezet. Ook vorig jaar zagen we alleen al op de Amsterdamse beurs meer dan 5% van de bestaande beursnoteringen door biedingen verdwijnen.

Volgens data van Bloomberg zit de premie die partijen over hebben om bedrijven van de beurs te halen daarbij de laatste tijd aanzienlijk in de lift. Betaalden bieders de laatste jaren gemiddeld een premie van 25%, inmiddels lijkt dat cijfer richting de 50% te kruipen. Dit onderstreept de thesis dat heel wat kleinere aandelen niet de waardering krijgen die ze verdienen.

Allemaal terechte punten, maar de verschillende argumenten lijken inmiddels ook wel in de koersen verwerkt te zijn. De koers/winstverhouding van Europese smallcaps bijvoorbeeld, ligt inmiddels meer dan 10% onder het tienjaarsgemiddelde en het verschil in waardering tussen de kleinere en grote aandelen is zowel in de VS als Europa opvallend hoog te noemen.

Potentiële renteverlagingen

Met een aantal potentiële renteverlagingen in het vooruitzicht lijken er op niet al te lange termijn betere tijden in het verschiet te liggen voor dit segment. Wel blijft het zaak om goed uw huiswerk te doen en de risico’s goed te spreiden. Menig small- en midcapbedrijf was van oudsher namelijk een largecap. Hun koers is flink onder druk komen te staan omdat ze onvoldoende cash wisten te genereren of te hoge schulden aanhielden.

Ter inspiratie volgen drie koopaanbevelingen op individuele aandelen waarvan de marktkapitalisatie kleiner is dan €3 mrd. Daarnaast tippen we een interessante Europese small- en midcap ETF.

Drie small- en midcaps plus ETF

Nedap

Een kansrijke smallcap met een marktkapitalisatie van slechts €419 mln is het Nederlandse technologiebedrijf Nedap. De onderneming heeft de laatste jaren een goede reputatie opgebouwd op het gebied van softwareontwikkeling en RFID-chips.

Nedap is onder te verdelen in zeven marktgroepen. Healthcare, Live Stock Management, Retail en Security Management zijn het belangrijkst en verantwoordelijk voor circa 75% van de omzet. In het laatste boekjaar realiseerde de onderneming een omzetgroei van 14%, waarbij de winst per aandeel steeg van €2,87 naar €3,31.

Een interessante ontwikkeling was dat ook de kwaliteit van de omzet weer verbeterde. De terugkerende omzet uit softwareabonnementen, waarmee hoge marges worden behaald, groeide met 19%. Hierdoor zijn de softwareabonnementen inmiddels verantwoordelijk voor 32% van de totale verkopen. In 2017 en 2014 lag dit percentage nog op respectievelijk 17 en 13%.

Een belegging in Nedap leverde de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement op van 9,7% per jaar. We denken dat het bedrijf tegen 2026 een winst per aandeel kan boeken van €5. Mochten smallcap-beleggingen meer in trek komen dan behoort een beurskoers van €100 tot de mogelijkheden, wat een opwaarts potentieel betekent van 59,7%.

Tijdens het wachten kunnen beleggers rekenen op een mooi dividend. Met een nettoschuld/ebitda-verhouding van slechts 0,1 eind 2023 is er voldoende ruimte om aandeelhouders te belonen. Een dividendrendement van ruim 4% ligt in lijn der verwachting.

Helen of Troy

Het Amerikaanse Helen of Troy behoort met een marktkapitalisatie van $1,5 mrd inmiddels ook tot de smallcaps. De producent van onder andere huishoudelijke artikelen, schoonheids- en outdoorproducten kent de laatste tijd behoorlijk wat tegenwind doordat de consument de hand op de knip houdt.

Ook het laatste kwartaalrapport van de onderneming werd niet positief ontvangen. Het aandeel Helen of Troy verloor afgelopen woensdag 27,7% nadat het bedrijf bekend had gemaakt dat de omzet in het eerste kwartaal is gedaald met 12%. Ook de prognose stelde teleur.

Nadat het eerder rekende op een vergelijkbare omzet als het vorige boekjaar, gaat het management voor het lopende jaar nu uit van een krimp van 3 tot 6%. Na de laatste koersklap staat het aandeel inmiddels 74% lager dan begin 2021. Daarmee is een mooi instapmoment ontstaan voor een onderneming die toch wel hoge marges weet te behalen en door analisten gezien wordt als een cashflowmachine.

Helen of Troy wist het vorige boekjaar een vrije kasstroom te generen van $269 mln. Dit jaar zal de vrije kasstroom volgens de laatste update van het management tussen de $220 mln en $240 mln bedragen. In eerste instantie zullen die gelden naar verwachting worden gebruikt om de schulden af te bouwen en eigen aandelen in te kopen.

De nettoschuld/ebitda-verhouding kwam aan het einde van het laatste boekjaar uit op 1,9 en de onderneming keert geen dividend uit. Bij een geschatte k/w 2025 van 9 is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd.

Thule Group

Thule Group behoort met een marktkapitalisatie van SEK30 mrd (€2,6 mrd) tot het lijstje van midcaps uit Zweden. De producent van onder meer outdoor- en kampeerartikelen verdween in 2023 uit de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen na een dividendverlaging te hebben doorgevoerd.

Thule Group heeft net als Helen of Troy last van de zuinige houding van de consument. Toch kwam het bedrijf dit jaar goed uit de startblokken: in het eerste kwartaal steeg de omzet met 8,7%. Met een marge van 17% kwam het operationeel resultaat uit op SEK412 mln.

Onderaan de streep bleef een winst per aandeel over van SEK2,83, een toename van 7,9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens analisten behoort een omzetgroei van 6 tot 9% de komende jaren tot de mogelijkheden, waarbij de marges nog iets kunnen worden opgekrikt. Die mening deelt ook het management, dat de huidige ebit-marge van 17% weer wenst op te schroeven tot boven de 20%.

Thule Group, dat bekend staat om haar dak- en fietsendragers, is goed gepositioneerd om te profiteren van het gegeven dat mensen steeds ouder worden en tegelijkertijd actiever. Bij een geschatte k/w 2025 van 19 is het aandeel, mede dankzij de hoge marges die behaald worden, het overwegen waard.

Eerder dit jaar werd het dividend verhoogd met 3,3% naar SEK9,50 per aandeel. Bij de huidige beurskoers van SEK285,20 bedraagt het dividendrendement 3,3%.

Xtrackers MSCI Europe

Beleggers die op zoek zijn naar wat meer spreiding in één aankoop en een voorliefde hebben voor ETF’s kunnen overwegen om de Xtrackers MSCI Europe Small Cap Ucits ETF 1C (Isin-code: LU0322253906) aan te schaffen. De onderliggende MSCI Total Return Europe Small Cap index telt 905 bedrijven.

Enkele bekende namen uit Nederland zijn TKH, Flow Traders en Basic-Fit. Deze ETF is in 2008 gelanceerd en het totale vermogen van het fonds bedraagt inmiddels €1,7 mrd. De aandelen worden door de uitgever fysiek aangehouden en de lopende kosten (TER) bedragen jaarlijks 0,3%.

Lees ook Uitgekotst en daardoor goedkoop

De dividenden die binnenstromen, worden automatisch herbelegd. Een belegging in de Europese smallcap ETF leverde de afgelopen vijf en tien jaar een jaarlijks gemiddeld rendement op van respectievelijk 6,5 en 7,3%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ