Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Koen Lauwers, 18 jul 15:32

ASML | Amerikanen verhogen druk op chipmaker

0 0 Leestijd ongeveer

ASML zag een sterk halfjaarrapport overschaduwd door de vrees dat de Amerikaanse regering nog meer handelsbeperkingen wil opleggen aan technologiebedrijven die naar China exporteren.

De omzet van ASML is in het tweede kwartaal op jaarbasis  met 18% gestegen naar €6,2 mrd, boven de verwachtingen. De netto winst kwam 29% hoger uit op €1,6 mrd of €4,01 per aandeel. Er kwam voor €5,6 mrd aan nieuwe bestellingen binnen, flink meer dan de €3,6 mrd in het eerste kwartaal.

Geopolitieke gijzelaar

Nog strengere regels voor verkopen aan China zouden voor ASML heel vervelend zijn, want het land staat in voor 49% van de groepsomzet. De Amerikaanse regering-Biden blijft aandringen op een verdere verstrenging van de uitvoerbeperkingen waarbij ook oudere chiptechnologieën niet langer ondersteund zouden worden.

Concreet betekent dit dat ASML ook zou moeten stoppen met het onderhoud van DUV-machines die het eerder leverde. ASML kan zich moeilijk onttrekken aan de beperkingen omdat het bedrijf verschillende fabrieken heeft in de VS en zijn halfgeleidermachines ook Amerikaanse technologie bevatten.

In die zin is ASML een geopolitieke gijzelaar in de strijd tussen de VS en China. De Amerikanen voeren een nochtans op voorhand verloren strijd om de technologische opmars van de Chinese halfgeleiderindustrie af te remmen. In de praktijk zien we dat een Chinees halfgeleiderbedrijf als SMIC er wel in slaagt om geavanceerde chips te maken met een combinatie van oudere technologieën.

Hogere omzet en marges in ’25

Overigens blijven de prognoses voor het volledige boekjaar ongewijzigd. ASML gaat nog steeds uit van een omzet die op hetzelfde niveau van vorig jaar zal uitkomen (€27,6 mrd), in 2025 oplopend naar minstens €30 mrd, met een hogere brutomarge (54 tot 56%).

ASML had na het tweede kwartaal iets meer dan €5 mrd in kas. De vrije kasstroom was in het tweede kwartaal weer positief. Het slotdividend werd vastgelegd op €1,75, wat de totale uitkering over het vorige boekjaar op €6,10 brengt. Dat komt tegen de huidige koers overeen met een rendement van 0,7%.

Op 7 augustus wordt een eerste tussentijds dividend voor het boekjaar 2024 uitgekeerd (€1,52). ASML kocht ook 106.000 eigen aandelen in voor een totaalbedrag van €96 mln. Ondanks de recente koersdaling noteert ASML nog steeds bijna 30% hoger dan begin dit jaar.

Advies aandeel ASML op ‘kopen’

ASML wordt tegen respectievelijk 39 en 29 keer de verwachte winst van dit en volgend jaar verhandeld. Het koopadvies houdt stand.

Ook hoogconjunctuur bij TSMC
Chipmakers investeren weer volop in nieuwe productiecapaciteit en dat is goed nieuws voor ASML. Er worden veel geavanceerde datacenters gebouwd om AI-toepassingen op te draaien en voor die krachtige servers zijn veel chips nodig. TSMC is de grootste afnemer van ASML en ook dit Taiwanese bedrijf kan op een uitstekend kwartaal terugblikken, waarbij de omzet met 36% steeg en de netto winst met 33%.

TSMC verwacht voor het lopende kwartaal een omzetstijging met 34%. De kapitaaluitgaven klommen in het tweede kwartaal naar $6,36 mrd tegenover $5,77 mrd in het eerste en zullen in de tweede jaarhelft verder toenemen. Eerder stond het aandeel TSMC onder druk na dreigende taal van presidentskandidaat Trump tegen Taiwan.

 

Kerncijfers ASML
In € mrd 2025(t) 2024(t) 2023
Omzet 32,5 27,8 27,6
Winst per aandeel (in €) 29,70 21,10 19,90
Dividend per aandeel (in €) 8,00 6,80 6,10

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ