Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Duurzame Portefeuille | Profiteren van draai in het sentiment

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelen uit de techsector zijn enigszins uit de gratie en smallcaps zijn de zomermodeaandelen van 2024. De Duurzame Portefeuille vaart er wel bij.

Voor de Duurzame Portefeuille was 11 juli een voorlopig keerpunt. Tot die datum lag de focus van beleggers bij de grote IT-bedrijven en lieten ze andere aandelen links liggen. De aandelen uit de Duurzame Portefeuille profiteerden daarom maar beperkt van de nieuwe koersrecords van de grote indices.

Donderdag 11 juli draaide het sentiment: de Nasdaq daalde ruim 2% en de Russell 2000 steeg bijna 3%. Het verschil van meer dan 5% was het grootste ooit. De smallcap-index steeg vervolgens nog vier dagen met in totaal meer dan 10%. De Duurzame Portefeuille profiteerde ook van de nieuwe aandacht voor kleinere aandelen en steeg naar een hoogste stand van +13,5% in 2024.

Mutaties

Op 2 juli zijn twee mutaties doorgevoerd in de portefeuille. Binnen de gezondheidzorg is het ene Deense bedrijf Novo Nordisk vervangen door het eveneens Deense Genmab. Databedrijf Netapp is ingewisseld voor softwarebedrijf Dayforce. Novo Nordisk is uitstekend gepositioneerd voor verdere groei, maar de koers is ook erg hard opgelopen.

Lees ook Winstnemen op aandelen met hoogste koerswinst

Bij een k/w van 43 is het risico op een scherpe koersdaling bij een eventuele tegenvaller groot, wat mij betreft te groot. Genmab heeft vergelijkbare groeiverwachtingen als Novo. Analisten verwachten dat de winst per aandeel de komende jaren ruim 22% groeit per jaar. De afgelopen jaren viel de groei tegen, waardoor de waardering met een k/w van 22 veel aantrekkelijker is geworden.

Goede start

Netapp was in 2024 al 50% opgelopen dankzij beter dan verwachte cijfers en opwaarts bijgestelde verwachtingen. Het bedrijf profiteert van de investeringen in AI, maar is daarmee ook kwetsbaar wanneer het enthousiasme ervoor minder wordt.

Daarom is winst genomen op de positie. Human Capital Management softwarebedrijf Dayforce is net als Genmab een sterke groeier. De waardering is de afgelopen twee jaar sterk afgenomen door een stijging van de rente en enigszins tegenvallende groei. Door de hoge groei van meer dan 30% per jaar in combinatie zie ik veel potentie in Dayforce. Genmab en Dayforce hebben beide een goede start gemaakt en stegen respectievelijk 5 en 10% in de eerste dagen na de aankoop.


In de afgelopen maand behaalde Corpay het hoogste rendement met een stijging van ruim 10%. Het bedrijf maakte 19 juni de overname van GPS Capital Markets bekend, waarop de koers zo’n 10% steeg. Door de overname is Corpay  in meer landen actief en kan het de dienstverlening uitbreiden. Daarnaast was Corpay een van de bedrijven die profiteerde van de hernieuwde aandacht voor kleinere bedrijven na 11 juli waardoor de koers nog 8% aandikte.

Lees ook Beweegt in smalle bandbreedte

Ook Enphase ging op 11 juli scherp omhoog. De lagere inflatiecijfers en de toegenomen kans op een renteverlaging gaf de koers vleugels. Enphase is al maanden gevoelig voor de renteverwachtingen omdat beleggers ervan uitgaan dat gemakkelijker in zonne-energie wordt geïnvesteerd bij een lagere rente.

Na de mislukte aanslag op Donald Trump moest Enphase weer een deel van de winst inleveren. Bij een overwinning van Trump verwachten beleggers een hogere inflatie en minder aandacht voor de energietransitie.

Meer stijgers

De verzekeraars NN Group (+9%) en Everest Re (+8%) hoorden ook bij de grootste stijgers deze maand. Beide bedrijven zijn ondanks een redelijke groei erg laag gewaardeerd. NN Group lijkt het negatieve sentiment van de woekerpolissen nu definitief van zich af te hebben geschud en ging gedurende de maand gestaag omhoog.

Bij Everest begon de koers begin juli aan de opmars en versnelde die vanaf 11 juli. Everest investeert fors in de groei in activiteiten die complementair zijn aan de herverzekeringsactiviteiten waar het bedrijf groot mee is geworden.

Diversificatie

Door de diversificatie is het de bedoeling om minder afhankelijk te worden van herverzekeren, waardoor de stabiliteit van de winst verbetert en beleggers waarschijnlijk een hogere waardering geven aan het bedrijf. Gezien de lage k/w van 6,5 is dat nog niet zo goed gelukt.

Andere goed presterende aandelen deze maand waren Amdocs, Gen Digital, F5 networks, Alphabet en Waste Management. Technologiebedrijven Amdocs en F5 networks ontwikkelen zich stabiel, maar niet spectaculair.

Positieve reacties

Deze aandelen bleven de eerste maanden van 2024 achter bij andere IT-bedrijven en participeerden in de inhaalslag vanaf 11 juli. Alphabet ging verder omhoog op het goede sentiment voor technologiebedrijven. Beleggers reageerden positief op een bericht dat Alphabet in gesprek is om cybersecurity-bedrijf Wiz over te nemen.

De overnamegesprekken met Hubspot zouden in de ijskast gezet zijn. Vanaf 11 juli ging Alphabet net als de andere grote IT-bedrijven mee omlaag, maar er resteerde nog een mooie plus over de hele maand. Gen Digital maakte zelf geen nieuws bekend, maar de cybersecurity blijft hot met geregeld berichten over aanvallen bij grote organisaties en overname als gevolg van consolidatie in de sector. Ook Palo Alto maakte weer een deel van de afstraffing in februari goed.

Lees ook Sterke cijfers zorgen voor recordstand

Waste Management maakte de overname van Stericycle bekend. Met de overname krijgt Waste Management een positie op de medische markt met relatief hoge marges. Waste Management wordt door beleggers gezien als een stabiele, defensieve waarde. Daardoor profiteerde de aandelenkoers van de turbulentie in de afgelopen periode.

Achterblijvers

Bij de achterblijvers deze maand zaten Sodexo en de gezondheidzorgbedrijven Cencora, AstraZeneca en Merck. De omzet van Sodexo is in het afgelopen kwartaal minder sterk dan verwacht. De omzet groeide met 6,8% naar €6,07 mrd, terwijl €6,11 mrd was verwacht.

Het bedrijf kon de licht tegenvallende groei prima verklaren, maar beleggers drukten toch op de verkoopknop. Sodexo verzorgt de aankomende periode de catering op de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Parijs, waardoor de groei mogelijk weer een boost krijgt.

Winstwaarschuwing

Cencora had te lijden onder een winstwaarschuwing van Walgreens Boots. Walgreens presteert al tijden slecht en kondigde aan winkels te sluiten om zo focus aan te brengen. Walgreens is een grote aandeelhouder in Cencora en verkoopt periodiek aandelen om met de opbrengst de gaten in de eigen bedrijfsvoering te dichten.

Walgreens ging zelf ruim 20% omlaag na het bericht, Cencora daalde aanzienlijk minder maar toch zo’n 5%. AstraZeneca had diverse goede berichten over nieuwe medicijnen, maar na een sterke stijging in de afgelopen maanden viel het aandeel iets terug. Merck kreeg een tegenvallend bericht over de goedkeuring van een nieuw medicijn en bleef ook iets achter bij de brede markt.

Verbeterd sentiment

Ik verwacht dat het verbeterde sentiment voor de aandelen in de Duurzame Portefeuille aanblijft in de aankomende periode. Hoewel de inhaalslag met grote stappen ging, is die pas net begonnen en is het waarderingsverschil nog enorm. Het zou mij niet verbazen als de bedrijfscijfers die de komende weken worden gepubliceerd de markt van nieuwe impulsen voorzien.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ