Opkomende markten | De inhaalslag lijkt begonnen
Het kan een pril begin zijn van een mooie marathon. Het zojuist afgelopen tweede kwartaal van dit jaar was het eerste in lange tijd waarin de opkomende aandelenmarkten beter presteerden dan de volwassen markten.
In euro’s was het rendement van de MSCI EM aandelenindex 5,8% en dat is substantieel beter dan de 3,4% die de MSCI World liet noteren. Met beleggen in opkomende markten kon in de afgelopen jaren een mooi rendement worden behaald. Maar met name in de VS, en meer specifiek een select groepje van zeven bedrijven, werden rendementen gehaald die veel meer tot de verbeelding spraken.
Geweld
In al dat geweld van die zeven (in sommige gevallen superdure) Amerikaanse aandelen vielen de opkomende markten letterlijk en figuurlijk niet op de afgelopen jaren. Er viel niet tegen die Magnificent Seven op te presteren.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat sommige van die Amerikaanse bedrijven een winstgroei hebben gekend waar de meeste bedrijven in opkomende markten alleen van kunnen dromen, maar dat is eerder uitzondering dan de regel.
Lees ook Kans op beleidsfout Fed groeit
En blindstaren op die rendementen is vooral terugkijken in plaats van vooruit te blikken. Want hoe houdbaar is die winstgroei voor de toekomst? Veel van, zo niet al, het goede nieuws lijkt te zijn ingeprijsd, wat geldt voor de winstgroei in de volwassen markten in haar geheel.
Superieure winstgroei
Binnen de opkomende markten zien we dit jaar een flinke groeispurt in de bedrijfswinsten, en die is nog allesbehalve ingeprijsd. De consensus-winstgroei ligt momenteel op een slordige 20% en voor volgend jaar op 16%, maar dat laatste is nog ver weg.
Dit jaar wordt het eerste jaar in een lange periode dat de winstgroei in opkomende markten aanmerkelijk hoger ligt dan die in de volwassen tegenhangers. En dat terwijl de waarderingsmaatstaven in opkomende markten ongeveer 30% lager liggen dan die in de volwassen aandelenmarkten. Die korting is niets nieuws onder zon, het grote verschil zit ‘m in de superieure winstgroei die dit jaar wordt gerealiseerd in de opkomende markten.
Verdere impuls
Een mogelijke verdere impuls na de zomer kan de eerste renteverlaging in meer dan vier jaar in de Verenigde Staten zijn. Dit lijkt in september een zekerheidje te worden. Minder zeker, maar wel logisch, lijkt het dat deze rente-ontspanning gepaard gaat met een minder sterke Amerikaanse dollar. Die is vergeleken met begin 2021 per saldo behoorlijk duurder geworden.
De dollarsterkte is gepaard gegaan met zwakte in veel van de munten van opkomende landen. Zo was er eerder dit jaar nog behoorlijke zwakte in de Braziliaanse real, de Mexicaanse peso en de Indonesische roepia. Zelfs zodanig dat de centrale bank van Indonesië zich genoodzaakt voelde om onverwacht de rentetarieven iets (25 basispunten) omhoog te schroeven.
Helder signaal
Ook de Braziliaanse centrale bank is tijdelijk gestopt met de renteverlagingen die het in de zomer van 2023 startte. Met de hoge rentetarieven wilden de centrale bankiers in Jakarta en Sao Paulo aangeven dat het hen menens is, als het gaat om het verdedigen van de eigen munt. Een signaal dat begrepen is en hun doel is in ieder geval vooralsnog bereikt.
Als de rente in de VS wordt verlaagd, is er voor dezelfde centrale bankiers onmiddellijk minder noodzaak om via een hoge rente de munt in eigen land te ondersteunen. Dan ligt een renteverlaging in Indonesië en het hervatten van de monetaire versoepeling in Brazilië dus in de lijn der verwachtingen. En dit zijn slechts twee voorbeelden. Meer landen in Latijns-Amerika en Azië worden in staat gesteld de rente te verlagen in de loop van de tweede helft van dit jaar. Dat zal de aandelenmarkten in die landen geen windeieren leggen.
China
Ten slotte wil ik nog wijzen op het afnemende belang van China in het mandje van de grote opkomende markten. Het China-gewicht in de MSCI EM index is tegenwoordig minder dan een kwart, terwijl India inmiddels de 20% op een haar na is genaderd.
Nog een paar jaar en India is een belangrijker land voor beleggers in opkomende markten dan China. Het is overigens echt niet alleen maar kommer en kwel in China. In de huidige prijzen zit een heleboel minder goed nieuws verdisconteerd en dat geldt eigenlijk voor de gehele beleggingscategorie opkomende markten.
Lees ook Geldstromen van beleggers in opkomende markten nog belangrijker
De markten wachten niet op de centrale banken, maar reageren altijd eerder dan de daadwerkelijke actie. Interessante tijden dus, voor opkomende markten in het bijzonder.