Updates

Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Iberdrola

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 22 jul 15:16

HSBC | Nieuwe topman kijkt naar het Verre Oosten

0 0 Leestijd ongeveer

Onder het bewind van een nieuwe topman gaat HSBC sterker inzetten op kansen in Azië. De economische groeivertraging in China vormt een uitdaging op korte termijn, maar de huidige waardering doet onvoldoende recht aan de kansen op langere termijn.

HSBC is met een hoofdkantoor in Londen en totale activa van ruim €2500 mrd de grootste bank van Europa. Het zwaartepunt van de activiteiten komt geleidelijk aan steeds meer in het Verre Oosten te liggen.


Eind juni werden de Duitse activiteiten voor vermogensbewaring in de etalage geplaatst. Naar verwachting levert een verkoop HSBC ongeveer €700 mln op. Eerder nam de bank al afscheid van de retail-activiteiten in onder meer Frankrijk en Griekenland.

Dat gebeurde ook in de Verenigde Staten en Canada. In de toekomst kijkt HSBC voor groei voornamelijk naar Azië. Op 17 juli werd bekend dat financieel topman Georges Elhedery op 2 september topman Noel Quinn opvolgt.

Mandarijn

Elhedery wordt de eerste topmanager van HSBC die Mandarijn spreekt. Hij is uitgesproken positief over de economische vooruitzichten voor China. In een interview met financiële nieuwsdienst CNBC vertelde hij dat hij verwacht dat het economisch groeitempo na nog enkele lastige kwartalen hoger opschakelt.

Lees ook Bank neemt gedeeltelijk verlies in China

Omdat de ontwikkelingen in China (zie kader) volop in de schijnwerpers staan, krijgen andere activiteiten in Azië nauwelijks aandacht. De bijdrage van andere landen aan de Aziatische winst voor belastingen is sinds 2019 echter verdubbeld tot 25%. Met name in India en Singapore doet HSBC goede zaken.

Chinese tegenvaller krijgt vooralsnog geen vervolg
HSBC kende een valse start van 2024. De jaarcijfers bleven in februari ruim achter bij de verwachtingen, doordat de bank in februari $3 mrd afschreef op een belang van 19% in de Chinese Bank of Communications (BoCom). Die positie stond voor $10 mrd te veel in de boeken.

Door de afboeking en een stijging van de koers van BoCom met bijna 30% sinds de jaarwisseling, is de overwaardering van het belang grotendeels verdampt. In het eerste kwartaal is de winst van de Chinese bank iets gegroeid. In combinatie met een voorzichtig herstel van de economie, wijst dit erop dat beleggers niet al te veel hoeven te vrezen voor een nieuwe tegenvaller uit China wanneer HSBC op 31 juli de halfjaarcijfers publiceert.

Onderwaardering inlopen

Het ligt voor de hand dat HSBC onder de nieuwe topman doorgaat met het verleggen van de balans van westerse landen richting Azië. De komende kwartalen is de voornaamste uitdaging voor Elhedery om ervoor te zorgen dat een daling van de netto rente-inkomsten – die wordt veroorzaakt door een verlaging van de beleidsrente in de westerse wereld – niet te hard doorwerkt in de winstontwikkeling.

De afgelopen maanden sorteert de bank daar al op voor, door in operationeel opzicht de teugels wat aan te houden. Voorlopig stevent HSBC af op een winst voor belastingen die minstens gelijk ligt aan de $30,3 mrd van 2023. Zeker de helft van de winst wordt met aandeelhouders gedeeld, wat voor dit jaar een dividendrendement oplevert van 9,6%.

Advies aandeel HSBC blijft ‘kopen’

Het verwachte rendement op het eigen vermogen van 15% is vergelijkbaar met andere internationale grootbanken, terwijl de waardering op basis van koers/winst of -boekwaarde een vijfde onder het sectorgemiddelde ligt. Het mooie dividend is een aantrekkelijke vergoeding terwijl de onderwaardering door het wegebben van de angst voor Chinese groeiproblemen afneemt. Sectorfavoriet HSBC is onverminderd koopwaardig.

HSBC in cijfers 2024 (verwachting) 2023
Totale baten $66,0 mrd $66,1 mrd
Winst voor belastingen $33,0 mrd $30,3 mrd
Dividend per aandeel $0,82 $0,61

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ