Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 25 jul 11:22

Wereldhave | Bedrijf dichtbij verkoop winkelcentra

0 0 Leestijd ongeveer

Nog dit jaar verwacht Wereldhave minimaal twee Nederlandse winkelcentra te verkopen. Met de opbrengst kan het aandelen inkopen of zijn Belgische dochter proberen in te lijven.

De netto huuropbrengsten van Wereldhave zijn in het eerste halfjaar met 8,1% gestegen naar €68 mln. Dit is vooral te danken aan de bijdrage van het aangekochte winkelcentrum Polderplein in Nederland.


Op autonome basis bleef de huurgroei bij de Nederlandse en Belgische winkelcentra steken op 3%, vooral door faillissementen in Belgie. De vrijgekomen ruimtes weet Wereldhave echter snel weer te verhuren, tegen vaak hogere huren.

Het directe beleggingsresultaat kwam uit op €43,7 mln, een toename van 1,2% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Een flinke stijging van de financieringslasten drukt de operationele resultaten. Daarentegen is het tijdperk van aanhoudende afboekingen voorbij.

Waardestijging

Na een positieve herwaardering in 2023 steeg de waarde van de portefeuille in de eerste helft nog eens met 2,4% naar €2,2 mrd. In Frankrijk was nog sprake van een lichte afwaardering van 1,9%, maar daar stond een fraaie waardestijging in Belgie (+4,9%) en Nederland (+1,4%) tegenover. De waardestijging weerspiegelt de hogere huren die Wereldhave weet te bedingen.

De transformatie van winkelcentra tot Full Service Centers heeft een positieve impact op zowel de operationele prestaties als de boekwaardes. Al negen FSC’s zijn gereed en nog eens vier zijn in ontwikkeling, waarbij de oplevering voor 2025 en 2026 gepland staat.

Volgens Wereldhave is er veel belangstelling van investeerders voor de FSC’s en het bedrijf verwacht minimaal twee winkelcentra nog dit jaar te kunnen verkopen voor minstens de boekwaarde.

Onderwaardering

Met de desinvestering van twee of drie Nederlandse winkelcentra zal de schuldgraad (LTV) dalen van 43% naar circa 35%. Verder staan de twee Franse winkelcentra nog in de etalage, maar de stilgevallen Franse transactiemarkt staat verkoop op korte termijn in de weg.

Gezien de positieve herwaardering heeft Wereldhave na de geplande desinvesteringen ruimte om eigen aandelen in te kopen. Het bedrijf heeft echter ook al laten weten dat het mogelijk opnieuw probeert om Wereldhave Belgium (65,9%-belang) volledig in handen te krijgen. Dit zou de nodige kostenbesparingen kunnen opleveren.

De koers van Wereldhave noteert 37% onder de intrinsieke waarde per aandeel. Met zowel de verkoop van winkelcentra tegen boekwaarde als aandeleninkoop kan Wereldhave waarde ontsluiten voor zijn aandeelhouders. Voor dit jaar herhaalt de winkelbelegger de verwachting dat het directe beleggingsresultaat licht zal toenemen naar €1,75 per aandeel, ondanks de stijging van de financieringslasten.

Advies aandeel Wereldhave op ‘kopen’

Het dividend komt naar verwachting €0,05 hoger uit op €1,25 per aandeel, wat een dividendrendement oplevert van 8,8%. Wereldhave blijft zwaar ondergewaardeerd en de strategische plannen kunnen samen met lagere rentes wel eens de opmaat zijn tot een betere koersontwikkeling. Het advies blijft ‘kopen’.

Auteur heeft een positie in Wereldhave

Halfjaarcijfers 2024 2023
in € mln.
Netto huurinkomsten 68,0 62,9
Direct beleggingsresultaat 43,7 43,2
Indirect beleggingsresultaat 50,8 13,8

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ