Recessiesignalen | Regels worden niet nageleefd
Er gaat al langere tijd een alarmsignaal af over de Amerikaanse economie. Sinds juli 2022 is de Amerikaanse rentecurve namelijk invers. Dat wil zeggen dat het effectief rendement op tweejarige Amerikaanse staatsobligaties hoger ligt dan dat op tienjarige staatsobligaties.
Dit is normaal gesproken een zorgwekkend signaal aangezien – zo stelt Deutsche Bank – alle Amerikaanse recessies van de afgelopen zeventig jaar vooraf zijn gegaan door een inverse rentecurve. De duur van de huidig inverse rentecurve breekt opmerkelijk genoeg het ene record na het andere, zonder dat zich vooralsnog een recessie heeft voorgedaan. Of inverse rentecurves en recessies een causaal verband hebben of dat er slechts sprake is van een eenvoudige correlatie durft Deutsche Bank dan ook niet met zekerheid te stellen.
Recessiegevaar
Er zijn echter nog andere macro-economische indicatoren dan de inverse rentecurve die wijzen op recessiegevaar. Morgan Stanley noemt bijvoorbeeld de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse industrie. Deze index ligt al in negentien van de laatste twintig maanden onder de vijftig. Dat duidt in theorie op duidelijk afnemende activiteit maar daar is in de Amerikaanse economie nog helemaal geen sprake van.
Zowel de rentecurve als de inkoopmanagersindex heeft dan ook een ‘vals positief signaal’ gegeven, concludeert Morgan Stanley. In de afgelopen weken publiceerden zowel Deutsche Bank en Morgan Stanley als Société Générale niet geheel toevallig over nóg een indicator die een recessie in de VS kan aangeven. Dit is de zogenaamde ‘Sahm-regel’, vernoemd naar econoom Claudia Sahm die werkzaam was bij de Federal Reserve toen zij een nieuwe recessie-indicator ontwikkelde.
Goed voorspeld
In een recessie daalt de groei van de consumentenbestedingen – die goed zijn voor ongeveer 68% van de Amerikaanse economie – doorgaans sterk. Lagere consumentenbestedingen kunnen weer leiden tot oplopende werkloosheid en dalende productie en daarmee tot een verergering en verlenging van een recessie.
Om dat te voorkomen, zo stelde Sahm in 2019 voor, zou de overheid ‘automatische’ uitkeringen aan consumenten moeten doen. Deze steun in de vorm van een groot bedrag ineens in plaats van gelijkmatige betalingen over een langere periode, zou zo vroeg mogelijk in een recessie uitgekeerd moeten worden. Dat maakt het snel herkennen ervan cruciaal en zette de zoektocht naar een nieuwe recessie-indicator in gang.
Sahm-indicator
Sahm ontdekte dat een recessie nog maar net begonnen is wanneer het driemaands voortschrijdend gemiddelde van de Amerikaanse werkloosheid een half procentpunt boven de laagste stand van de daaraan voorafgaande twaalf maanden ligt.
De Sahm-indicator zit inmiddels met een 0,43 procentpunt hoger werkloosheidspercentage dicht tegen een recessiesignaal aan. Dat is zorgwekkend want de Sahm-indicator heeft namelijk iedere recessie, zo weet ook Morgan Stanley, vanaf de jaren zestig goed ‘voorspeld’.
Waarschuwingssignaal
Een inverse rentecurve, zwakke inkoopmanagersindex en de Sahm-indicator wijzen nu dus allemaal in de richting van een recessie in de VS. Dat zou een waarschuwingssignaal voor beleggers moeten zijn. Behalve natuurlijk als ook de Sahm-regel, zoals Morgan Stanley vermoedt, een vals positief signaal afgeeft en zelfs deze gouden recessieregel in de huidige economische cyclus niet meer wordt nageleefd.