Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Halfgeleideraandelen nemen gas terug

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers werden opgeschrikt toen de aandelen van verschillende halfgeleiderbedrijven een flinke koersdreun kregen. Wat is er aan de hand en is er een trendommekeer op komst in de sector?

Na een langere periode van koersstijgingen worden analisten en beleggers steeds optimistischer en op de duur zelfs euforisch. Meegaan met de heersende koerstrend wordt als het meest veilige scenario beschouwd en niets lijkt er nog te kunnen misgaan. Analisten verhogen hun koersdoelen en beleggers weigeren koppig om (een deel van) de winsten van tafel te halen. Net op dat moment wordt het gevaarlijk, want wanneer aandelen geprijsd zijn voor perfectie dan nemen de risico’s toe.

De halfgeleidersector nam de voorbije kwartalen een hoge vlucht, met dank aan kunstmatige intelligentie (AI) en alle aanverwante technologieën. Maar bomen groeien niet tot in de hemel en beleggers moeten rekening houden met economische cycli, waarderingen en steeds meer ook regulering en overheidsinmenging.

Nederlandse chipaandelen


ASMI: Gevuld orderboek dankzij AI

Na een terugval in het eerste kwartaal kon ASMI in het tweede kwartaal weer met groei uitpakken. Het bedrijf zag de omzet op jaarbasis met 6% aandikken naar €706mln en dat cijfer lag boven de eigen prognose die bovendien al eens opwaarts was bijgesteld.

De situatie op de eindmarkten blijft gemengd waarbij bijvoorbeeld het herstel van de smartphonemarkt (geheugenchips) iets langer dan gehoopt op zich laat wachten. ASMI kan wel profiteren van de vraag naar chips die voor AI toepassingen worden gebruikt. Het opzetten en aanleren van AI-taalmodellen vergt krachtige en geavanceerde reken- en geheugenchips en momenteel is de investeringsbereidheid hoog.

ASMI speelt in op de aantrekkende vraag met zijn gate-all-around of GAA-technologie. Die laat toe om halfgeleiders krachtiger en energie-efficiënter te maken. GAA is een verhaal voor 2025 en later, wanneer grote halfgeleiderproducenten als TSMC, Samsung en Intel de komende jaren geleidelijk zullen overschakelen naar GAA. De technologie zal in de toekomst een belangrijke groeimotor blijven.

ASMI kan niet genieten van een monopoliepositie zoals ASML die dat wel heeft met EUV. Toch beschikt het bedrijf in het ALD-segment (atoomlaagdepositie) wel over een hoog marktaandeel van meer dan 50% dat het nog verder wil uitbreiden. ASMI probeert ook te groeien in het epitaxy-segment waar Applied Materials marktleider is.

Aangename verrassing was dat ASMI voor €755 mln aan nieuwe orders wist binnen te halen. Dat is 55% meer dan een jaar eerder en 7% boven de analistenconsensus. Ook de outlook voor de tweede jaarhelft werd verhoogd. De producent van halfgeleidermachines verwacht nu een omzetgroei van 15% tegenover het eerste semester. Eerder ging het bedrijf uit van een groei met 10%.

ASMI maakt zich sterk dat een dalende omzet in China kan worden gecompenseerd door andere afzetmarkten. Het risico dat de verkoop van machines van ASMI aan China aan banden zal worden gelegd, is ook kleiner dan bij ASML. Dat komt omdat de halfgeleiderapparatuur die naar China worden verscheept niet over de nieuwste technologieën beschikken.

ASMI spendeerde €135mln aan dividenduitkeringen (€2,75 per aandeel over het boekjaar 2023). Het programma voor aandeleninkoop ter waarde van €150mln was eind juni voor 39% afgerond. ASMI is schuldenvrij en had na de eerste jaarhelft €637mln in kas.

BESI: Gewoon goed is niet genoeg

Besi publiceerde omzetcijfers die aan de bovenkant van de eigen prognoses lagen. Maar de verwachtingen voor het lopende kwartaal en dan met name de orderaanname vielen beleggers rauw op het dak.

De omzet (€151,2mln) klom op kwartaalbasis met 3% maar lag wel 7% lager dan een jaar eerder. Er kwamen in het tweede kwartaal voor €185,2 mln aan nieuwe orders binnen. Dat is 45% meer dan in het eerste kwartaal maar wel iets onder de consensusverwachting van €179 mln. Besi noteerde een sterke groei in hybrid bonding en AI-gerelateerde toepassingen. De orders voor andere segmenten als smartphones en industrie vielen dan weer tegen. Ook de automarkt kende een dipje.

Een deel van de oorzaak ligt bij de uitvoerbeperkingen naar China waardoor de orders uit dat land geleidelijk stilvallen. Besi mikt voor het lopende derde kwartaal op een vlakke omzet en een verdere daling van de kosten. Analisten hadden gemiddeld op een groei met 14% gerekend.

De brutomarge van Besi bedraagt 65% waardoor er ook ruimte is voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Dat budget wordt gebruikt om de huidige generatie chipmachines te verbeteren, maar vooral ook voor nieuwe producten zoals hybrid bonding. Deze productietechniek is efficiënter voor de nieuwste types hoogwaardige halfgeleiders die voor toepassingen als AI worden gebruikt. Besi kreeg in mei al 29 orders voor hybrid bonding systemen van 2 klanten en die worden in het vierde kwartaal van dit jaar of begin volgend jaar uitgeleverd.

Voorlopig zorgt de nieuwe technologie nog maar voor een klein deel van de omzet. Dat zal veranderen wanneer er een doorbraak komt in de commerciële toepassingen. ASMI verwacht tegen het einde van dit decennium tot 1900 systemen te kunnen leveren. Daarvoor zijn wel forse investeringen in nieuwe productiecapaciteit vereist.

Op de beleggersdag in Oostenrijk van vorige maand werden de prognoses voor de brutomarge en de operationele marge verhoogd. Op termijn moet een omzet van minstens €1mrd mogelijk zijn uit de klassieke activiteiten. Nieuwigheden als hybrid bonding kunnen daar enkele honderden mln € aan toevoegen. Het bedrijf spendeerde €171,5mln aan dividenduitkeringen (€2,15 per aandeel)  en €14,8mln aan de inkoop van eigen aandelen. Besi beschikte na de eerste jaarhelft over een netto cashpositie van €74,4mln.

Verwar de trend niet met de cyclus

Het staat buiten kijf dat de vraag naar halfgeleiders voor verschillende toepassingen en dus ook machines om deze te produceren de komende jaren nog sterk zal toenemen. Dat is een trend die niet te stoppen is.

Maar binnen een trend zijn er ook steeds verschillende cycli. Deze worden met name beïnvloed door de economische groeidynamiek, maar ook zaken als handelsbeperkingen en invoerrechten kunnen voor lastig te navigeren markten zorgen.

Samengevat is de kans groot dat de volatiliteit op de financiële markten de komende tijd zal toenemen. Om de risico’s te beperken, is het in een portefeuille altijd aan te raden om het gewicht van aandelen die een langere periode van koersstijgingen achter de rug hebben regelmatig te herbalanceren.

Kopen en houden voor Besi en ASMI

Waarderingen zijn lang niet de beste indicator om beleggingsbeslissingen op te baseren, want bepaalde dure aandelen werden dit jaar alleen maar duurder. Sentiment en liquiditeit hebben op de korte termijn een veel grotere impact.

Besi noteert na de recente correctie tegen 28 keer de consensus winstschatting van 2025. Omwille van de uitstekende vooruitzichten op lange termijn blijft het koopadvies staan. Voor ASMI, dat tegen 34 keer de gemiddelde winstverwachting wordt verhandeld, gaan we niet verder dan houden.

Ook Amerikaanse bedrijven worden niet gespaard
Niet alleen koersen van de Nederlandse chippers kenden een terugval want de hele halfgeleidersector deelde in de malaise. Op de kwartaalcijfers van Nvidia is het nog een aantal weken wachten maar ook dit steraandeel zette de voorbije weken lagere toppen neer en noteert intussen bijna 20% onder zijn recordkoers. Steeds meer beleggers stellen zich vragen bij de hoge AI-uitgaven van bedrijven. Het blijft wachten op concrete toepassingen en de vooropgestelde productiviteitsverbeteringen die de hoge uitgaven moeten verantwoorden.

Een mooie illustratie daarvan kwam er bij het kwartaalrapport van Alphabet. Het moederbedrijf van Google rapporteerde een hogere omzet en netto winst, maar de uitgaven lagen met $13 mrd een stuk boven de verwachtingen waardoor het aandeel toch daalde. Een groot deel van die hoge uitgaven ging naar AI-chips. Zolang de uitbaters van datacenters deze blijven kopen, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar eens komt het moment dat de investeringen in AI-chips zijwaarts gaan bewegen of zelfs dalen. Dat kan een probleem worden want de waarderingen in de sector zijn nog steeds vrij hoog.

Ook de Amerikaanse producent van halfgeleidermachines Applied Materials (AMAT) verloor de voorbije weken een vijfde van zijn beurswaarde. Naast een mogelijke terugval in de bestellingen van westerse chipproducenten ligt de oorzaak ook bij de strengere exportregels naar China. Toch noteert het aandeel in verhouding tot de omzet, winst en kasstromen nog met een flinke premie tegenover het gemiddelde van de voorbije 5 jaar. Toch is AMAT nog steeds een stuk goedkoper dan ASML.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ