Updates

Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Valuta Koen Lauwers, 7 aug 16:01

Valuta’s | Complexe markt met onzekere factoren

0 0 Leestijd ongeveer

De valutamarkten zijn traditioneel een complex samenspel van beïnvloedende factoren waarbij met name de verwachte rente-evolutie  bepalend is. De komende tijd komt daar met de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog een element van onzekerheid bij.

De Amerikaanse Federal Reserve kondigde eind vorig jaar een reeks renteverlagingen aan voor 2024. Intussen zijn al vijf van de acht monetaire beleidsvergaderingen van het Federal Open Market Committee (FOMC) achter de rug en nog steeds is de rente niet verlaagd.

Daardoor noteert de dollarindex (USDX) 4% hoger dan aan het begin van 2024, al staat deze wel onder de toppen van april en juni. De Fed balanceert op een dunne lijn, waarbij zowel met de inflatie als de groei rekening moet worden gehouden. Elk inflatie- en banenrapport wordt nu  met een vergrootglas bekeken maar tot nog toe geeft de Fed en dus ook de dollar geen krimp.

Toch is die hoge beleidsrente rente een probleem, want het Amerikaanse ministerie van Financiën (Treasury) heeft de begrotingstekorten de voorbije jaren vooral gefinancierd met de uitgifte van overheidspapier met korte looptijden. Dit betekent dat de rentelasten flink zijn opgelopen en een steeds grotere hap uit de begroting nemen.  De CME FedWatch Tool, die op basis van Fed Funds-termijncontracten de verwachte rentewijzigingen weergeeft, laat zien dat 70% een renteverlaging met 25 basispunten verwacht op 18 september. Een minderheid van 30% rekent er op dat de Fed de rente ineens met 50 basispunten vermindert.

De Trump-factor

De presidentsverkiezingen in de VS van begin november zijn dit jaar een extra wildcard voor de valutamarkten. De Republikeinse kandidaat Donald Trump heeft namelijk een sterke opinie over wat er met de dollar moet gebeuren. Hij wil de politiek van een sterke munt laten varen en inzetten op een goedkopere dollar die de uitvoer moet stimuleren. Dit past in het plan om productiecapaciteit die eerder werd uitbesteed aan lageloonlanden zo snel mogelijk weer naar de VS te halen.

Om zijn plannen uit te voeren, moet Trump wel eerst verkozen worden. Een andere hindernis is dat de andere plannen van Trump niet stroken met zijn wens voor een lagere dollar. Zaken als een rem op de immigratie (hogere loonkosten) en hogere invoertarieven voor bepaalde producten zijn namelijk inflatoir. Want Trump wel kan doen, is de politieke druk op de Federal Reserve verhogen om de rente sneller te verlagen.

Weinig impact van de-dollarisatie

Het aandeel van de dollar in de wereldwijde valutareserves van centrale banken is gedaald van 73% in 2003 naar nog 59% vorig jaar. Bij de inval van Rusland in Oekraïne hebben de VS de Russische dollarreserves bevroren. Dat heeft verschillende andere landen die niet op de vriendenlijst van de VS staan aan het denken gezet, waardoor deze het aandeel van de dollar in hun valutareserves afbouwen ten voordele van andere valuta en goud.

Toch is er geen twijfel dat de dollar nog langere tijd de wereldreservemunt zal blijven. De voornaamste reden daarvoor is dat er geen enkel betekenisvol alternatief bestaat en dat globaal de meeste schulden uitstaan in dollar. Het afbetalen en doorrollen van deze schuld garandeert een continue vraag naar dollar. Op korte termijn is de impact van deze zogenaamde de-dollarisatie hoe dan ook beperkt.

Lees ook Valuta’s gaan de hoofdrol opeisen

ECB neemt voortouw

In de Europese Unie volgde de ECB naar voorbeeld van Canada, Zweden en Zwitserland in juni al een rentedaling door. Het is ongebruikelijk dat de ECB eerder dan de Fed een rentestap zet, maar die kon worden verantwoord door de lagere economische groei en de lagere inflatie in de eurozone. Sinds de vorige update in april klom het euro/dollar-paar van 1,06 naar 1,1 om vervolgens naar 1,085 terug te vallen.

Ik verwacht dat het renteverschil tussen de eurozone en de VS de komende tijd zal verkleinen en daarom is het behouden van een long positie in de euro tegenover de dollar verantwoord. Inspelen op een daling van de dollar tegenover de euro kan met hefboomproducten of ETF’s (zonder hefboom) zoals de WisdomTree Short USD Long EUR. Deze noteert op de Duitse Xetra met ISIN-code JE00B3SBYQ91.

Trendbreuk in Japan

De Japanse yen (JPY) daalde in juni naar het laagste peil sinds december 1986 tegenover de dollar. De inflatie in Japan trekt aan, maar de overheidsschuld (252% van het bruto binnenlands product) is zodanig hoog dat het niet vanzelfsprekend is om de eigen munt te ondersteunen met renteverhogingen. In juli klom de inflatie voor de derde maand op rij en bedraagt nu 2,1%. Dat ondersteunen kan in theorie wel via interventies door de Bank of Japan (BoJ). Alleen gaat dit niet alleen ten koste van de valutareserves maar anderzijds tonen interventies uit het verleden aan dat deze een in tijd en omvang heel beperkt effect hebben.

Maar de Japanse centrale bank uitte zijn bezorgdheid over de snelle daling van de JPY (duurdere import!) en haalde in juli toch de trekker over, met naar schatting voor $40 mrd aan interventies waarbij andere valuta (voornamelijk dollar) werden verkocht en JPY aangekocht. Dit deed de dollar/yen dalen van 162 naar 148 in amper enkele weken tijd, op valutamarkten een ongewoon forse beweging. Die werd nog versterkt door het terugdraaien van de ‘carry trade’ in JPY. Maar ook na de recente klim is de JPY nog de slechtst presterende munt van 2024.

Carry trade
Wanneer het over valuta gaat, wordt vaak de term ‘carry trade’ gebruikt. Het gaat daarbij in essentie om handelaren die inspelen op actuele en verwachte renteverschillen tussen verschillende valuta. Bij een carry trade wordt geld geleend in een munt met een erg lage rentevoet. Traditioneel zijn  de Japanse yen of de Zwitserse frank populaire carry trade-valuta’s. Bedoeling is dat het geleende geld wordt geïnvesteerd in financiële instrumenten met een hogere opbrengst. Dat kunnen bijvoorbeeld hoogrentende obligaties in een andere munt zijn of AI-aandelen. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Voorwaarde voor een lucratieve carry trade is dat het rendement van de alternatieve belegging hoger ligt dan de leningkosten. Deze constructie werkt maar zolang de onderliggende munt van de carry trade niet fors duurder wordt ten opzichte van de munt waarin wordt geïnvesteerd. Het geleende geld moet namelijk ook weer in dezelfde munt worden terugbetaald. Gebeurt dit wel, dan worden uitstaande carry trades in deze munt zo snel als mogelijk teruggedraaid. Dit mechanisme bezorgt een bestaande beweging vaak nog extra zuurstof.

In maart verhoogde de  BoJ voor het eerst sinds 2007 de rente van -0,1% naar 0 tot 0,1%. Vorige week kwam daar een tweede verhoging bij, waardoor de rente nu 0,25% bedraagt, het hoogste niveau sinds 2008. Hoewel  rentelasten al voor 21% van de Japanse overheidsuitgaven instaan, heeft de BoJ geen andere optie dan de rente te verhogen. Daarom blijf ik op een herstel van de JPY inzetten. Dat kan met de WisdomTree Long JPY Short USD (ISIN-code JE00B68GSP26) of met de Long JPY Short EUR (JE00B3MWC642).

Als veilige haven in turbulente financiële markten blijft ook de Zwitserse frank (CHF) een aantrekkelijke optie. De Zwitserse centrale bank verlaagde al twee keer de rente en zet in op een sterke (CHF) om zo weinig mogelijk inflatie te importeren.

Een long positie innemen kan via de WisdomTree Long CHF Short EUR die op de Xetra noteert  met ISIN-code JE00B3MR2Q90.

Goud, de ideale graadmeter
Goud is een perfect anker om de prestatie van de verschillende valuta tegen elkaar af te zetten. Het gele metaal wordt, in hoofdzaak onder de vorm van termijncontracten, verhandeld in dollar, wat maakt dat het rendement in elke valuta verschillend is afhankelijk van de prestatie tegenover de Amerikaanse munt. Daarbij kan het verschil over een relatief korte periode van enkele maanden flink oplopen.

Goud noteert in vrijwel alle valuta op of in de buurt van historische recordniveaus. Sinds begin dit jaar bedraagt het rendement in dollars 18,5%. Dit loopt op naar 21% in euro’s, 23% in Australische dollar en zelfs 26% in yen, ondanks de recente stijging van de Japanse munt. In valuta’s die in waarde stegen tegenover de dollar ligt het rendement iets lager. Dat is bijvoorbeeld het geval in Brits pond (14%).

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ