Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 9 aug 14:00

CTP | Op koers met expansie

0 0 Leestijd ongeveer

De uitdijende landbank en solide gebruikersvraag stellen CTP in staat om zijn sterke groei in de komende jaren te continueren. Het disagio is daarom onterecht.

Logistiek vastgoedontwikkelaar Central Trade Park (CTP) blijft mooie groeicijfers overleggen. In het eerste halfjaar stegen de bruto-huurinkomsten met 14,4% naar €320,9 mln.


Dat kwam vooral door de oplevering van nieuwe, voorverhuurde projecten, maar ook de autonome groei van 4,8% blijft prima. CTP profiteert van de hogere indexatie en kon op nieuwe contracten hogere huren bedingen.

Hoger beleggingsresultaat

Het directe beleggingsresultaat kwam 12,4% hoger uit, op €177,6 mln. De waarde van de portefeuille steeg met 8,5% naar €14,8 mrd, mede dankzij een positieve herwaardering van 3,0%. De taxatie van het vastgoed ging omhoog door hogere markthuren, bij stabiele aanvangsrendementen.

CTP verwacht voor heel het jaar nog steeds een direct beleggingsresultaat per aandeel van €0,80 tot €0,82. Het keert een interim-dividend uit van €0,29 (+16%). De pay-out ratio ligt daarmee binnen de ten doel gestelde bandbreedte van 70-80%. Ik mik voor dit jaar op een winst per aandeel van €0,80 en een dividend van €0,60. Het aandeel biedt een dividendrendement van 3,8% en noteert circa 8% onder de intrinsieke waarde.

Premie

CTP mag best tegen een premie noteren, gezien de krachtige winstgroei en gunstige vooruitzichten. Volgens het bedrijf blijft de gebruikersvraag sterk, terwijl het aanbod van nieuwbouw daalt. In de komende jaren zullen de markthuren daardoor naar verwachting verder toenemen.

Lees ook Vastgoedontwikkelaar zit in mooie groeimarkt

Naast e-commerce blijft nearshoring een belangrijke structurele groeitrend. Zo is Centraal- en Oost-Europa, de thuismarkt van CTP, voor Aziatische producenten een aantrekkelijke vestigingsplaats. Bijna 10% van de portefeuille is al verhuurd aan Aziatische huurders die in Europa produceren voor Europese klanten, aldus CTP.

Groeiplannen

Het bedrijf verwacht bovendien dat de aanvangsrendementen hebben gepiekt na de stijging in de afgelopen twee jaar, en op termijn dichter naar de niveaus in de volwassen West-Europese logistieke vastgoedmarkt zullen bewegen. Samen met de verwachte stijging van de markthuren is er dus zicht op positieve herwaarderingen van de bestaande portefeuille. Zodra een ontwikkelingsproject wordt opgeleverd, realiseert CTP sowieso normaliter een boekwinst.

Ondertussen houdt de onderneming haar pijplijn goed gevuld. De landbank is toegenomen naar 25,5 mln vierkante meter, tegen 23,4 mln eind vorig jaar. Dat maakt de beoogde groei richting een portefeuille van twintigmiljoen vierkante meter tegen het einde van dit decennium mogelijk. De huurinkomsten moeten tegen die tijd bijna zijn verdubbeld naar €1,2 mrd.

Advies aandeel CTP blijft ‘kopen’

De loan-to-value ratio van 46,2% is aan de hoge kant, maar zal door verwachte herwaarderingen weer dalen. Een bedreiging voor de balans en dus de groeiplannen is een recessie, want dan komen de vastgoedprijzen duidelijk onder druk te staan.

De genoemde structurele trends zullen de gebruikersmarkt echter vermoedelijk behoeden voor een significante verslechtering. Voorlopig kan CTP de winst en het dividend per aandeel met dubbele cijfers blijven opvoeren. Het aandeel blijft koopwaardig.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ