Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 12 aug 08:00

SBM Offshore | Opslaggigant deelt uit

0 0 Leestijd ongeveer

SBM Offshore verdubbelde het aandeleninkoopprogramma, verhoogde de winstverwachting en boekte een nieuwe grote order. De koers vloog omhoog op het nieuws.

Het eerste halfjaar is voor SBM Offshore beter dan verwacht verlopen. De producent van drijvende productie- en opslagsystemen voor de olie- en gasmarkt voerde zijn omzet met 23% op naar $1,84 mrd, terwijl analisten in doorsnee rekenden op $1,74 mrd. De ebitda steeg met 36% naar $620 mln, waarmee de consensus in de markt met 7% werd overtroffen.


SBM Offshore moest het vooral hebben van de leasevloot, die een operationele winststijging boekte van 24% naar $679 mln.

De turnkey-divisie behaalde een negatief ebitda van $12 mln, tegen een min van $37 in het eerste halfjaar van 2023. Het onderdeel heeft momenteel weinig nieuwbouwprojecten: de FPSO’s in aanbouw naderen hun voltooiing.

Verwachtingen opgekrikt

De onderneming krikt de verwachtingen voor heel het jaar op. De omzetprognose is verhoogd van $3,5 mrd naar meer dan $3,8 mrd. In plaats van de eerdere raming van $1,2 mrd komt de ebitda uit op circa $1,3 mrd.

Lees ook Nieuwe orders lonken voor SBM Offshore

ExxonMobil overweegt zijn koopoptie op de twee lease-FPSO’s Prosperity en Liza Destiny in de tweede jaarhelft vervroegd te lichten. In dat geval zal SBM de winstverwachting fors moeten verhogen. Het leasecontract van de twee platforms loopt nog tot respectievelijk eind 2025 en eind 2029.

Record orderboek

Ondanks de potentiële derving van de lease-opbrengsten zou de vervroegde verkoop positief zijn voor de aandeelhouders. Er komt dan namelijk in één keer veel cash binnen en SBM Offshore is voornemens meer geld naar de aandeelhouders terug te sluizen.

Bovendien worden er volgend jaar drie nieuwe FPSO’s aan de leasevloot toegevoegd en zit het orderboek bomvol. Eind juni was de orderportefeuille voor $33,7 mrd gevuld, tegen $30,3 mrd begin dit jaar. De toename is vooral te danken aan de FPSO Jaguar voor ExxonMobil in Guyana.

Nieuwe order

Tegelijkertijd met de halfjaarcijfers maakte SBM Offshore bekend een nieuwe grote order te hebben ontvangen van het Australische oliebedrijf Woodside. Het gaat om een twintigjarig leasecontract voor een drijvend opslagsysteem (FSO) in de Golf van Mexico.

De marktvooruitzichten blijven ijzersterk: in de periode 2024-2027 komen er orders voor in totaal veertig nieuwe FPSO’s, waarvan er zestien potentieel interessant zijn.

Advies aandeel SBM Offshore blijft ‘kopen’

Positief is verder dat de onderneming meer ‘sale & operate’ orders verwacht, waarbij de FPSO na oplevering wordt verkocht aan de klant en SBM Offshore voor lange periodes het onderhoud en de exploitatie voor zijn rekening neemt. Dit is gunstig voor de cashflow en het kapitaalbeslag. Het bedrijf gaat alvast tot eind april 2025 voor nog eens €65 mln aan eigen aandelen inkopen, bovenop het huidige programma van €65 mln.

Daarnaast is er volgens mij ruimte om het basisdividend van $0,83 per aandeel in de komende jaren flink te verhogen. Het aandeel steeg met circa 16% op het halfjaarbericht, maar moest daarna weer wat prijsgeven. Met een dividendrendement van 5% en een k/w-verhouding van 10 blijft de waardering aantrekkelijk genoeg om het koopadvies te laten staan.

*De auteur heeft een positie in SBM Offshore

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ