Eli Lilly | Medicijnmaker is gezonde groeier
Over het tweede kwartaal steeg de omzet van Eli Lilly op jaarbasis met 36% naar $11,3 mrd. In mei investeerde het geneesmiddelenconcern nog $5,3 mrd om op zijn locatie in het Amerikaanse Indiana de productie van tirzepatide uit te breiden, een ingrediënt dat zowel in type-2 diabetesmedicijn Mounjaro als afslankmedicijn Zepbound wordt gebruikt.
Het afgelopen kwartaal kwam de omzet van Mounjaro uit op $3,1 mrd en noteerde Zepbound een omzet van $1,2 mrd. Eli Lilly zei dat sinds 1 juli Zepbound gedekt wordt door 86% van de verzekeraars in de VS en schat in dat meer dan 50% van de Amerikaanse werkgevers die optie hebben aangeboden.
De nettowinst kwam het afgelopen kwartaal uit op $3,0 mrd en de aangepaste winst per aandeel verbeterde van $2,11 naar $3,92. Eli Lilly heeft zijn raming voor de omzet over heel 2024 verhoogd van $42,4-43,6 mrd naar $45,4-46,6 mrd en de verwachtingen voor de aangepaste winst per aandeel opwaarts bijgesteld van $13,50-14 naar $16,10-16,60.
Gemoederen bedaard
Deutsche Bank stelt dat de sterke kwartaalcijfers van Eli Lilly de gemoederen tot bedaren hebben gebracht, nadat eerder de Deense sectorgenoot Novo Nordisk niet voldeed aan de verwachtingen. Deutsche Bank denk dat vooral de verkopen van Mounjaro buiten de VS de groei zullen stimuleren.
Verder zal de aanstaande marktintroductie in de VS van 2,5 en 5 milligram injectieflacons met één dosis van Zepbound helpen om ook in 2025 aan de aanhoudende vraag te voldoen. Deutsche Bank ziet dat Roche met zijn experimentele vermageringspil CT-996 een bedreiging kan gaan vormen, maar dat de goedkeuring nog ver weg is.
Lees ook Farmabedrijf versterkt immunologie-activiteiten met $3,2 mrd kostende overname
Deutsche Bank vindt Eli Lilly dan ook een ‘high growth unicorn’ en heeft het advies verhoogd van ‘houden’ naar ‘kopen’, waarbij het koersdoel is opgetrokken van $725 naar $1025.