Updates

Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Obligaties Jeroen Boogaard, 15 aug 10:27

Bedrijfsobligaties | Rendementen blijven aantrekkelijk

0 0 Leestijd ongeveer

Dalende risico-opslagen stuwen de koersen van de getipte bedrijfsobligaties verder omhoog. Er stroomt dankzij de relatief aantrekkelijke rentevergoedingen veel geld naar de beleggingscategorie.

Het mandje Europese bedrijfsobligaties blijft goed presteren. Sinds de laatste update van eind mei is het totaalrendement van het tiental verder opgelopen naar gemiddeld 12,6%. Met uitzondering van de lening van Atenor gaat het om investment grade in euro’s uitgegeven bedrijfsobligaties.

Duitse staatsrente

De bedrijfsobligatie van Atenor heeft geen rating, maar valt in feite onder high yield. Zowel de euro IG als de high yield markt laat dit jaar lichte plussen zien. Verder dalende risico-opslagen compenseren ruimschoots de wat opgelopen Duitse staatsrente.

Het kredietwaardige segment biedt een effectief rendement van circa 3,6%, terwijl dat voor high yield circa 6,2% is. Dat blijft aantrekkelijk vergeleken met de Duitse tienjaarsrente van 2,2% en de instroom blijft daarom sterk. Sinds januari hebben particuliere beleggers al voor €24 mrd in euro investment grade beleggingsfondsen gestoken, een nieuw record. In high yield staat de instroom op €6,3 mrd, het hoogste niveau sinds 2015.

Stoxx 600

Ondanks uitdagende economische omstandigheden realiseerden de bedrijven in de Stoxx 600-index in het tweede kwartaal een winstgroei van gemiddeld 4%, terwijl de markt rekende op een winstdaling van 2%. Analisten zijn voor de tweede jaarhelft wat minder optimistisch geworden en rekenen in doorsnee op een winststijging van 7%, waar dat eerder nog 9% was. Voor 2025 zijn de vooruitzichten echter positief, met een verwachte winstgroei in Europa (stoxx 600) van 8%.

Bovendien staat het Europese bedrijfsleven er financieel goed voor. Vanwege de rentestijging hebben de Stoxx 600-bedrijven hun schuldgraad aanzienlijk afgebouwd en de gemiddelde solvabiliteit zal eind dit jaar volgens Deutsche Bank zijn gestegen naar het niveau van 2017. Daarentegen verslechtert de rentedekking als gevolg van de zwakkere resultaten en hogere rentes. Niettemin blijft deze ratio ruim boven het langjarig gemiddelde. De kans op wanbetalingen blijft al met al erg laag en bovendien kunnen de rentetarieven van de Europese Centrale Bank  de komende anderhalf jaar flink dalen. Voor bedrijfsobligaties blijven de vooruitzichten daarom goed. Met een gemiddeld effectief rendement van 3,9% zijn de getipte bedrijfsobligaties met uitzondering van Atenor (‘houden’) koopwaardig.

Getipte bedrijfsobligaties

Fresenius Medical Care AG & Co. 3,875% – 22/27

De koers van deze bedrijfsobligatie van het Duitse gezondheidsbedrijf is de laatste tijd weer wat verder opgelopen en de tip staat inmiddels op een mooi totaalrendement van 9,2%. Met een resterende looptijd van ongeveer drie jaar zal de obligatie niet sterk reageren op renteveranderingen. Het bedrijf presteerde in het tweede kwartaal volgens verwachting en handhaafde zijn winstprognose voor heel het jaar. Moody’s en S&P verhoogden eind mei hun ratingvooruitzicht van negatief naar stabiel. De yield van 3,3% blijft de moeite waard.

Vonovia Finance BV 1,5% – 15/25

Na een flinke koersdaling in 2022 kruipt de bedrijfsobligatie van Vonovia weer langzaam richting de nominale waarde van €1000. Logisch, want de lening wordt al eind maart 2025 afgelost. Vonovia Finance verzorgt de schuldfinanciering van de Duitse woningbelegger Vonovia en heeft zowel bij Moody’s als S&P een investment grade rating met stabiele vooruitzichten. De Duitse woningbelegger is het dal gepasseerd en zal met vastgoedverkopen de balans verder versterken. Het koopadvies leverde tot dusver een rendement op van 7,3%.

Atenor S.A. 4,625% – 22/28

De bedrijfsobligatie van Atenor is na eerdere balanszorgen weer in een rustiger vaarwater beland en staat sinds het koopadvies op een fraai totaalrendement van 13,2%. De Belgische ontwikkelaar heeft zijn balans versterkt met een aandelenemissie en verwacht door vastgoedverkopen de solvabiliteit dit jaar significant te verbeteren. Voor de obligatiehouders zijn de risico’s op wanbetaling aanzienlijk verminderd. Met een effectief rendement van 5,8% is de lening het aanhouden waard.

Volkswagen Leasing GmbH – 0,625% – 21/29

De koers van deze achtjarige senior ongedekte bedrijfsobligatie van Volkswagen leasing is de laatste maand duidelijk opgelopen en de tip noteert inmiddels tegen een plus van 14,7%. S&P en Fitch bevestigden in juli de investment grade rating met stabiele vooruitzichten. De obligatie heeft nog een resterende looptijd van vijf jaar en zal zodoende profiteren van een renteverlaging. Het effectieve rendement van 3,5% is een prima vergoeding.

Engie SA – 5,95% – 11/11

Wie een flinke daling van de lange rente verwacht kan met deze honderdjarige bedrijfsobligatie van Engie nog goede zaken doen. Door de lange looptijd is deze lening immers erg rentegevoelig. In 2021 stond de koers nog boven de 200% maar dat was bij een negatieve Duitse tienjaarsrente. Niettemin is er op de huidige koers van circa 125% zeker nog opwaarts potentieel. De kooptip heeft tot dusver 39,5% opgeleverd en blijft van kracht.

The Goldman Sachs Group Inc. 4% – 22/29

Deze in euro’s genoteerde bedrijfsobligaties van Goldman Sachs is op 21 september 2022 uitgegeven, heeft een looptijd van 7 jaar, een coupure van €1000 en een couponrente van 4,0%. De tip noteert tegen een positief totaalrendement van 14,4%. De Amerikaanse zakenbank staat er prima voor en de yield van 3,1% blijft een prima vergoeding voor de lage risico’s van deze senior lening met een solide investment grade rating.

Siemens Financieringsmaatschappij NV 0,5% – 19/34

Het totaalrendement op de getipte bedrijfsobligatie van Siemens is verder opgelopen naar 14,2%. De lage coupon en lange looptijd maken deze lening rentegevoelig. Siemens Financieringsmaatschappij verzorgt de schuldfinanciering van het Duitse industriële conglomeraat. Moody’s verhoogde medio vorig jaar zijn kredietrating voor deze senior ‘unsecured’ bedrijfsobligatie van A1 naar Aa3, wat de degelijkheid van de debiteur onderstreept. Hier staat een prima ‘yield’ van 3,1% tegenover.

E.ON SE – 3,75% – 23/29  

Sinds het koopadvies van september 2023 bedraagt het totaalrendement 5,6%. Het Duitse elektriciteitsbedrijf presteert dit jaar volgens verwachting en denkt het ebitda de komende jaren fors op te kunnen voeren, van circa €9 mrd in 2024 naar meer dan €11 mrd in 2028. E.ON heeft bij de drie grote kredietbeoordelaars een investment grade rating. Gezien de lage wanbetalingsrisico’s is het effectieve rendement van 3,2% een goede vergoeding.

Continental AG – 4% – 23/27

De koers van de obligatie van Continental is sinds de kooptip iets opgelopen, wat samen met de uitgekeerde coupon tot dusver een totaalrendement oplevert van 5,8%. De Duitse toeleverancier aan de auto-industrie verlaagde zijn winstprognose voor heel het jaar. Bovendien gaat het bedrijf zijn verliesgevende Automotive divisie afstoten en zich volledig richten op de bandendivisie. Na een herstructurering zou het onderdeel volgens Deutsche Bank tussen de €3,5 mrd en €4,5 mrd kunnen opleveren. Op zich goed nieuws dus voor de obligatiehouders. Deze relatief kortlopende lening biedt nog een mooi effectief rendement van 3,1%.

Porsche Automobil Holding SE ­– 4,125% – 24/32

Deze bedrijfsobligatie van Porsche werd in mei aan het mandje toegevoegd. Sindsdien is de koers met 1,9% gestegen; de eerste couponbetaling vindt in september plaats. Door de relatief lange looptijd zal de koers verder kunnen stijgen wanneer de lange rente daalt. Porsche verlaagde zijn winstprognose door problemen bij een toeleverancier en heeft ook te maken met een zwakke Chinese afzetmarkt. Voor de obligatiehouders is er geen vuiltje aan de lucht, want Porsche staat er in financieel opzicht bijzonder sterk voor.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ