Nederlandse economie | Voorzichtigheid troef bij ING
Na een krimp over de eerste drie maanden van dit jaar op kwartaalbasis van 0,3%, groeide het bbp in het tweede kwartaal met 1%, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Dit was beter dan de 0,6% waar ING Think vooraf op rekende. De groei maakt ook een einde aan een periode van zeven kwartalen van stagnatie en lichte krimp.
De Nederlandse economie profiteerde volgens ING vooral van een verbetering van de buitenlandse vraag. De totale export steeg met 1,3%, waarbij de goederenexport met 1,7% verbeterde. De bbp-groei vertaalde zich in een toename van de werkgelegenheid, zij het in een lager tempo dan in voorgaande kwartalen. Een gebrek aan personeel blijft wel een belemmerende factor voor de groei.
Investeringen omhoog
De investeringen in vaste activa stegen met 0,4%. Vooral investeringen in vervoermiddelen, woningen en machines namen toe. ING verwacht dat de investeringen voorlopig zwak blijven. Dat kan veranderen wanneer lagere financieringskosten en meer bouwvergunningen er in de loop van 2025 voor zorgen dat de investeringen aantrekken. Ook koopkrachtverhogende beleidsmaatregelen van de onlangs aangetreden regering kunnen bijdragen aan het herstel van de investeringen.
Een grote rem op het bbp vormt vooral de consument. Op kwartaalbasis kromp de consumptie met 1% en hoewel dit in lijn lag met de zwakte die de analisten de afgelopen maanden al waarnamen, staat dit enigszins haaks op hun visie voor de rest van het jaar. ING denkt dat consumenten voorzichtiger zijn geworden door zichtbare elementen van de inflatie, zoals hogere prijzen in de supermarkt.
Tijdelijke aard
ING verwacht dat de zwakte van het consumentenvertrouwen slechts van tijdelijke aard zal zijn en denkt dat de consumptie met name in het laatste kwartaal van het jaar zal aantrekken. In combinatie met een verder groeiende publieke sector, een gematigd aanhoudende groei van de vraag vanuit het buitenland en een latere wending in de voorraadcyclus, zou dat in de tweede helft van het jaar moeten leiden tot een terugkeer naar een voorzichtige groei van het bbp.
Wel houdt ING een slag om de arm. De bank wijst onder meer op recente fiscale tegenslagen, zoals de compensatie voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en juridisch getouwtrek over het voorstel voor een nieuwe vermogensbelasting.
Als gevolg van de vijfjaarlijkse revisie van het CBS om nieuwe gegevensbronnen en Eurostat-aanbevelingen mee te nemen, heeft ING zijn prognose voor de jaarlijkse groei van het bbp voor 2024 bijgesteld van ‘positief’ naar ‘negatief’.