Waste Management | Afvalverwerker met groeipotentie
Waste Management (WM) is een Amerikaans recyclingbedrijf dat actief is op het gebied van afvalbeheer, afvalverwerking en milieudiensten. Het bedrijf houdt zich bezig met de inzameling, het transport en de verwerking van afval van miljoenen particuliere, commerciële, industriële en gemeentelijke klanten in de VS en Canada.
Het is marktleider in de recyclingsector en bezit ruim 260 stortplaatsen, 350 overslagstations, 150 recyclingbedrijven en zes energiecentrales, die hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbaar aardgas produceren. Waste Management heeft meer dan 20 miljoen klanten en kan beschikken over ruim 25.000 inzamel- en overslagvoertuigen.
Sterke regulering
De recyclingsector is een sterk gereguleerde markt en daar ligt ook de basis van het concurrentievoordeel van Waste Management. Het aantal stortplaatsen in de VS is teruggelopen van 10.000 in de jaren ’80 naar momenteel ongeveer 1500. De terugloop komt door de toegenomen regeldruk en de protesten van inwoners die geen stortplaats in hun omgeving willen. Kleinere lokale stortplaatsen zijn daardoor vervangen door grotere regionale.
Waste Management exploiteert de meeste stortplaatsen, 25% meer dan de tweede speler op de markt, waardoor schaalvoordelen worden bereikt. Daarnaast heeft Waste Management door de omvang efficiëntere ophaalroutes en hoeven de voertuigen minder ver te rijden naar een eigen stortplaats. Vanwege de protesten tegen nieuwe stortplaatsen en de benodigde investeringen, is het voor markttoetreders en concurrenten lastig om de positie van Waste Management aan te vallen.
Waste Management heeft daarom van Morningstar de status Wide Moat gekregen, die wil zeggen dat de kans groot is dat het concern tot wel 20 jaar voordeel zal hebben van de concurrentiepositie. De concurrentiepositie van Waste Management is nog verder versterkt door de overname in 2020 van Advanced Disposal, op dat moment de vierde vuilophaler in de VS. Als gevolg van de sterke concurrentiepositie kan Waste Management kostenstijgingen over het algemeen goed doorberekenen aan de klanten.
Verder heeft het management de strategie van schaalvoordelen opbouwen en strakke kostendiscipline uitstekend uitgevoerd. Door kostenbeheersing en efficiëntieverbeteringen behaalde Waste Management in het tweede kwartaal van dit jaar een marge van 30%. Dat was 1,3% beter dan een jaar eerder en was de hoogste marge ooit. De verbeterde marge zorgde ervoor dat de omzetgroei van 5% uiteindelijk tot een toename van de winst per aandeel leidde van bijna 20%.
De cijfers waren slechts marginaal minder dan verwacht, maar toch daalde de koers met 8%. Mogelijk was die koersreactie te wijten aan de aankondiging van de overname van Stericycle. Stericycle houdt zich bezig met het ophalen en verwerken van medisch afval. Met de overname krijgt Waste Management toegang tot de lucratieve medische sector. Daarnaast gaf het management te verstaan dat de verkoop van de activiteiten rond hernieuwbaar gas nog geen gelopen race is. In plaats van vrijkomende middelen om de belegger te belonen, wordt juist extra geïnvesteerd in de bedrijfsvoering. Kritische beleggers hadden liever gezien dat de firma het kapitaal had vrijgemaakt en aan de beleggers had betaald. Op langere termijn leiden beide overnamedeals tot meer groei en voegen op die manier waarde toe aan het bedrijf.
Duurzaam profiel
Het duurzaamheidsverhaal van Waste Management is enigszins dubbel (zie ook kader). Bij het ophalen van het afval en de verwerking daarvan komt natuurlijk CO2 vrij. Volgens het Environmental Protection Agency was 17% van de Amerikaanse methaanemissies in 2019 afkomstig van stortplaatsen. Aan de andere kant is Waste Management door de recyclingactiviteiten een voortrekker van de circulaire economie. Volgens de onderneming zelf heeft het vermijden van CO2 door haar duurzaamheidsdiensten en de impact van de circulaire economie op de CO2, een drie keer zo groot positief effect als de CO2-uitstoot van het bedrijf. De vermeden CO2 van de geproduceerde energie is zelfs vier keer zo groot als de CO2 die gepaard gaat met de productie. Het bedrijf wil de aankomende jaren $2 mrd investeren in de groei van die activiteiten.
Ten slotte begeleidt het bedrijf klanten bij het voorkomen van CO2-emissie. Waste Management geeft in het duurzaamheidsjaarverslag aan dat de ‘voorkomen’ CO2-emissie 48 miljoen ton bedraagt in 2022, terwijl de totale CO2-uitstoot (scope 1, 2 en 3) in totaal iets minder dan 17 miljoen ton was.
Verder investeert Waste Management fors in het verduurzamen van de operationele processen. In 2022 heeft het bedrijf zijn ambities op elk gebied verhoogd. Binnen tien jaar wil het de CO2-uitstoot met 42% verminderen. In 2022 was de uitstoot al met 10% verlaagd ten opzichte van 2021. Daarnaast investeert Waste Management in het afvangen van stortgas om daar hernieuwbare energie van te creëren.
Ook gaan investeringen naar de elektrificatie van het wagenpark en voertuigen die rijden op hernieuwbaar aardgas. Maar ook op sociaal vlak onderscheidt Waste Management zich, onder andere door de zogenoemde People First-cultuur. Zo betaalt het bedrijf 100% van het collegegeld van werknemers en hun gezinsleden voor diverse opleidingen. Het bedrijf zet zich ook in om de veiligheid voor de medewerkers te vergroten. Bij alle ESG-ratingsbedrijven scoort Waste Management uitstekend op duurzaamheid.
Stabiele groei
Waste Management heeft een uitstekende staat van dienst op het gebied van groei opgebouwd. Voor de aankomende jaren verwachten analisten ongeveer 10% toename van de winst per aandeel. De kracht van Waste Management zit niet per se in hoge groei, maar vooral in de stabiliteit en de lange termijn. De milieu- en klimaatproblematiek heeft een steeds groter wordende behoefte doen ontstaan aan schone oplossingen voor ons afval. Alleen tijdens de coronapandemie viel de groei tegen, omdat toen minder afval werd gecreëerd.
Hoewel het lastiger wordt om nieuwe overnames binnen de eigen sector te vinden, zijn er voldoende mogelijkheden in aanpalende sectoren.
De stabiliteit en de groeivooruitzichten hebben er wel voor gezorgd dat de waardering van het bedrijf is gestegen. Bij de verwachte winst per aandeel van 7,29 over 2024 is de k/w ruim 28.
Ondanks de hoge waardering vind ik Waste Management een interessant aandeel op de lange termijn. De winstgroei in de aankomende jaren biedt voldoende potentie en de geplande investeringen leveren nog extra groei op. Daarnaast hebben de topmensen laten zien dat zij weten hoe zij het bedrijf kunnen optimaliseren en doorontwikkelen bij veranderende marktomstandigheden. Door de correctie na de cijfers is het aandeel ook iets goedkoper geworden. Verder brengt het aandeel door het defensieve karakter diversificatie in de portefeuille. Op slechte beursdagen kun je het aandeel (bij)kopen.