Mijnbouwers | Recessievrees tempert enthousiasme
De halfjaarcijfers van Rio Tinto lagen in lijn met de verwachtingen. Daarbij werden lagere prijzen bij ijzererts gecompenseerd door hogere volumes en prijsstijgingen bij koper.
De ijzerertsprijs daalde in augustus voor het eerst in twintig maanden onder de grens van $100 per ton. Door de vastgoedcrisis in China is er minder behoefte aan staal en dus ook aan ijzererts. Dit jaar zal de Chinese staalproductie naar schatting met 3% afnemen, een even grote daling als vorig jaar.
Toch bleef de prijsdaling in de eerste jaarhelft binnen de perken (-1,3% op jaarbasis). Rio Tinto had dan ook geen moeite om aan de verwachtingen te voldoen hoewel ook de verscheepte volumes met 2% daalden. De onderliggende winst klom in de zes maanden tot eind juni met bijna 2% naar $5,75 mrd. De koperproductie zat wel in de lift en klom met 13%. De eerdere problemen bij Kennecott zijn grotendeels opgelost en ook Oyu Tolgoi in Mongolië komt stilaan op dreef. De aluminiumproductie steeg met 3%.
De diversificatie naar onder meer batterijmaterialen zet zich door. In Servië werd de vergunningsprocedure voor het Jadar lithiumproject nieuw leven ingeblazen nadat dit eerder werd stopgezet na protesten van milieugroepen. Het vergunningstraject kan twee jaar aanslepen maar Rio Tinto beschikt met Rincon al over een lithiumproject in Argentinië dat later dit jaar operationeel wordt.
Rio Tinto wordt vaak genoemd als mogelijke koper van Teck Resources nu de fusie- en overnameactiviteit in de sector recent sterk toeneemt. Rio zou met name geïnteresseerd zijn in de hoge koperreserves van Teck, dat vorig jaar een vijandig bod van Glencore afsloeg.
Maar Ceo Jakob Stausholm is niet happig op grote overnames die volgens hem de bestaande dynamiek in een activaportefeuille kunnen verstoren. Een scenario waarbij minderheidspartners van bestaande activa worden uitgekocht, houdt dan meer steek.
Financieel is er alvast voldoende ruimte met een netto schuld van $5,1 mrd. De vrije kasstroom kwam in de eerste jaarhelft uit op $2,8 mrd. Het tussentijds dividend bedraagt zoals gebruikelijk de helft van de onderliggende winst en komt uit op $1,77 per aandeel.
BHP Group op overnamepad
Het nettoresultaat van BHP Group werd negatief beïnvloed door een aantal uitzonderlijke kosten. De jaarcijfers zijn op het moment van schrijven nog niet gepubliceerd maar het mijnbedrijf moest in de eerste jaarhelft afschrijven op de waarde van de nikkelactiva en nam een bijkomende provisie voor kosten verbonden aan de Samarco-dambreuk in Brazilië.
Tijdens het fiscaal boekjaar 2024, dat eindigde op 30 juni, zette BHP verschillende productierecords neer. De output van de ijzerertsactiva in West-Australië stegen met 1% op jaarbasis en bereikten daarmee een nieuw record (255 mln ton). De koperproductie klom met 9% en zal in het pas gestarte boekjaar verder met 4% toenemen. Bij Escondida, vaak geplaagd door sociale onrust, klom de productie met 7% naar het hoogste niveau in vier jaar.
De mijnbouwgroep maakt prioriteit van verdere schaalvergroting. BHP kocht vorig jaar al Oz Minerals voor een bedrag van $6,3 mrd maar daarmee is de overnamehonger van de mijnbouwer nog niet gestild. BHP zet namelijk net als Rio Tinto in op koper door de heel gunstige langetermijnperspectieven voor dit metaal.
Daarom lanceerde BHP in april een overnamebod op sectorgenoot Anglo American, een eerder onverwachte prooi gezien de omvang van dat bedrijf en de ingewikkelde groepsstructuur. Na het initiële geweigerde bod verhoogde BHP dit twee keer tot bijna $50 mrd maar dat werd telkens afgewezen door de Raad van Bestuur van Anglo. De overname van Filo Corp. was wel succcesvol. BHP betaalt samen met Lundin Mining $3 mrd voor het bedrijf dat over een beloftevol koperproject in Argentinië beschikt.
BHP verkocht eerder dit jaar wel een deel van de steenkoolactiva die waren ondergebracht in de joint-venture BHP Mistubishi Alliance (BMA) en ontving daarvoor $4,1 mrd. Toch is nog niet helemaal uit steenkool gestapt maar wat nog overblijft, is voor 85% steenkool van hoge kwaliteit met een lage uitstoot bij verbranding.
In juli werd beslist om de activiteiten bij West Australia Nickel vanaf oktober tijdelijk op te schorten wegens een overaanbod op de globale nikkelmarkt en de lage prijzen. De impact op groepsniveau is beperkt want nikkel vormt veruit de kleinste divisie van de groep.
Rio Tinto sectorfavoriet
De trend naar een hogere grondstoffenconsumptie is structureel maar op korte termijn kan de economische cyclus in het geval van een recessie in de weg staan. Toch is een zware economische terugval op dit moment niet meteen het basisscenario. Bij verschillende grondstoffen tekenen zich later dit decennium structurele tekorten af maar dat is voorlopig nog niet aan de orde en dus houden beleggers er nog geen rekening mee. De gediversifieerde mijngroepen zijn niet overdreven duur en bieden in beide gevallen ook een aantrekkelijk rendement.
BHP Group wedt met een grotere diversificatie aan grondstoffen in portefeuille op meerdere paarden maar toonde zich recent wel actief op het overnamefront. Zoals wel vaker staat de koers van de overnemende partij onder druk. Daardoor presteerde het aandeel BHP minder goed dan Rio Tinto sinds het jaarbegin. Zelfs tegen de huidige gedaalde prijs blijft ijzererts nog heel winstgevend. Rio is ook iets goedkoper dan BHP, biedt een hoger rendement en heeft minder schulden op de balans. Rio Tinto is koopwaardig en is de sectorfavoriet terwijl voor BHP Group het advies op ‘houden’ blijft.
Die productiedaling werd verwacht en Barrick handhaaft de jaarprognoses. Overigens is 2024 een overgangsjaar voor de mijnbouwgroep want vanaf 2025 en vooral 2026 zal een hogere productie gepaard gaan met lagere kosten. Toch was vooruitgang in bedrijfswinst en vrije kasstroom nu al indrukwekkend. De brutomarge per troy ounce verkocht goud lag met $817 32% hoger dan een jaar eerder en de vrije kasstroom klom van $63 mln naar $340 mln..
Overigens ziet het lopende kwartaal er nog een stuk beter uit want de gemiddelde goudprijs ligt nog een stuk hoger dan in het tweede kwartaal. Bij gelijke kosten zullen de marges dus nog verder toenemen. Die totale productiekosten liggen met $1498 per troy ounce aan de hoge kant (+10% op jaarbasis) maar ook hier is goed nieuws te melden want de periode met hoge investeringen, die in 2022 startte, loopt stilaan ten einde. Daarvan zal Barrick de komende jaren de vruchten kunnen plukken. In 2025 moet goudproductie van 4,3 miljoen troy ounce mogelijk zijn, een jaar later oplopend naar 4,5 miljoen.
Intussen is ook de netto schuld gedaald naar $688 mln of minder dan 0,1 keer de ebitda. Tegen eind dit jaar is Barrick schuldenvrij. Aangename bijkomstigheid is dat het dividend gekoppeld is aan de netto cashpositie. Stijgt deze boven $1 mrd, dan wordt het basisdividend ($0,10) aangevuld met een extra dividend van $0,15. Ook de aandeleninkopen werden hervat.
Barrick is de tweede grootste goudproducent op het vlak van volumes maar pas de nummer 3 wat beurswaarde betreft na Newmont en Agnico-Eagle Mines. Het aandeel werd dit jaar 12% meer waard maar presteert daarmee beduidend minder goed dan beide sectorgenoten en ook de Van Eck Gold Miners sectorindex. Dat komt ten dele omdat Barrick van de markt een iets groter risicoprofiel krijgt toebedeeld dan omdat de mijnbouwgroep in meer exotische locaties actief is waar ook de kans op nationalisaties (Mali) en sociale onrust groter is.
In 2020 werd Barrick nog tegen 17 keer de vrije kasstroom gewaardeerd. Een gelijkaardige waardering op basis van een verwachte vrije kasstroom van $2,8 mrd in 2025 levert flink wat opwaarts potentieel op. Een koers van $28 binnen twaalf tot achttien maanden behoort zeker tot de mogelijkheden. Het koopadvies voor Barrick blijft dus staan.