Beurs en Economie | Een onwaarschijnlijke beurskampioen
Over de precieze aanleiding voor de scherpe koersdaling van begin augustus wordt her en der nog gedebatteerd maar voor de belangrijkste aandelenindex ter wereld is deze zomerdip al weer bijna voltooid verleden tijd. Onder aanvoering van Nvidia, dat in ruim twee weken tijd met 30% steeg, is de S&P 500 Index nog slechts een half procent van de hoogste stand ooit verwijderd.
Koersherstel S&P 500
Nvidia noteert zelf overigens nog 4,5% onder de recordkoers van $135,58. Het recente koersherstel vanaf het dipje in de eerste week van augustus was niettemin goed voor een stijging van de beurswaarde van Nvidia van $712 mrd. Daarmee draagt het halfgeleiderconcern ruim 18% bij aan de $3,9 bln aan beurswaarde die de S&P500 Index er sinds 5 augustus bij heeft gekregen.
Zo is niet alleen de dominantie van ‘big tech’ ogenschijnlijk weer in ere hersteld maar lijkt ook de conclusie van de onderzoeken van Hendrik Bessembinder, verbonden aan de business school van de Universiteit van Arizona, opnieuw bevestigd. Zoals ik zes weken geleden al schreef constateerde Bessembinder dat tussen 1926 en 2022 slechts drie – Apple, Microsoft en ExxonMobil – van de meer dan 28.000 aandelen uit zijn database goed waren voor meer dan 10% van de totale netto-waardestijging van de Amerikaanse beurs.
In dat onderzoek keek Bessembinder naar de waardestijging in dollars waardoor aandelen met een grote beurswaarde logischerwijs bovenaan de ranglijst kwamen. Twee maanden geleden vulde de econoom dit onderzoek aan met een studie naar de aandelen die in de periode 1926-2023 het hoogste procentuele rendement hebben behaald.
Miljoenen procenten
Uit dat onderzoek kwam niet Microsoft of Apple maar de al veel langer genoteerde tabaksfabrikant Altria met een totaalrendement van 265,5 miljoen procent – goed voor een jaarlijks gemiddeld totaalrendement van 16,3% – als misschien onverwachte winnaar tevoorschijn. Gevolgd door bouwmaterialenfabrikant Vulcan Materials (39,3 miljoen procent, of 14,1% per jaar) en defensie- en luchtvaartconcern General Dynamics (22,1 miljoen procent, 13,4% per jaar).
Voor wie het in 2005 verschenen boek The Future for Investors van de bekende Amerikaanse econoom Jeremy Siegel heeft gelezen komt Bessembinder’s conclusie niet als een verrassing. Ook in Siegel’s berekeningen kwam Altria al als best presterende aandeel uit de bus.
Beleggers hebben doorgaans echter geen beleggingshorizon van de 98 jaar zoals in het onderzoek van Bessembinder. Daarom berekende de econoom ook de best presterende aandelen over kortere tijdsvakken. De rendementslijst van aandelen die minimaal twintig jaar, een meer relevante periode, genoteerd stonden wordt aangevoerd door Nvidia met een jaarlijks gemiddeld rendement van 33,4%. Netflix (32,1% per jaar) en Amazon (31,8%) zijn eveneens in de top vijf terug te vinden.
Gemengd sectorbeeld
Maar ook taser-fabrikant Axon staat in de top vijf, net als uitgever Plenum Publishing dat in 1998 door Wolters Kluwer werd overgenomen en tussen december 1972 en juli 1998 een jaarlijks gemiddeld rendement van 32,1% behaalde.
Ook de rest van deze ranglijst biedt een heel gemend sectorbeeld. Daarom blijft ook na het herstel van veel big tech-aandelen mijn conclusie van zes weken geleden staan. De (hernieuwde) dominantie van Nvidia en consorten is geen reden om de rest van de markt links te laten liggen. In tegendeel zelfs.