Nvidia | Forse groei is ingeprijsd
In de voorbije twaalf kwartalen bewoog het aandeel Nvidia gemiddeld 8% na elk cijferrapport. Tegen de huidige waardering komt dat overeen met een intraday schommeling van ongeveer $250 mrd. Die volatiliteit na de resultaten is op zichzelf 2,5 keer hoger dan de gemiddelde totale marktwaarde van alle bedrijven uit S&P 500.
Dit illustreert niet alleen de omvang van Nvidia, maar ook de mate van volatiliteit van het aandeel. In de drie maanden tot eind juli, het tweede kwartaal van het fiscaal boekjaar 2025, klom de omzet naar $30,04 mrd. Dat was respectievelijk 122 en 15% meer dan vorig jaar en vorig kwartaal en ook boven de verwachte $28,7 mrd.
De netto winst van $16,95 mrd, of $0,68 per aandeel, lag 152% hoger dan een jaar eerder en 11% boven het niveau van het eerste kwartaal. Hier bedroeg de consensusverwachting $0,64 per aandeel. De enige kleine smet op het kwartaalrapport was de evolutie van de aangepaste brutomarge. Die klom naar 75,7%, hoger dus dan de 71,2% een jaar eerder maar wel onder de 78,9% van het eerste kwartaal.
Quasi-monopolie
Dat is nog steeds een erg hoog cijfer dat Nvidia dankt aan zijn quasi-monopolie in bepaalde marktsegmenten. De technologische vooruitgang staat niet stil en in de halfgeleidersector is het altijd zo dat er eerder vroeg dan laat concurrenten opduiken die aan de marges knabbelen.
Data Center blijft veruit de grootste afdeling met een omzet van $26,3 mrd, ruim $1 mrd boven de verwachtingen en 154% meer dan een jaar eerder. Bij de chips voor kunstmatige intelligentie (AI) wordt Blackwell de opvolger van de huidige Hopper productlijn, die het overigens nog steeds heel goed doet.
Blackwell is weer krachtiger en sneller en bedrijven als Meta, Microsoft en Google hebben al voor vele tientallen miljarden dollar aan bestellingen geplaatst voor deze chips die hun cloudaanbod moeten verbeteren en hun AI-taalmodellen efficiënter maken.
Deze bedrijven hebben hun geplande kapitaaluitgaven verhoogd, wat gunstig is voor Nvidia. De angst om te weinig te investeren in AI weegt blijkbaar zwaarder door dan het risico op overinvesteringen. Eerder was er sprake van vertraging bij de introductie van de Blackwell-chips, maar hier stelde Nvidia de markt gerust.
De nieuwste generatie AI-chips zullen al in het laatste kwartaal van dit boekjaar bijdragen aan de omzet en de winst. Gaming, wat voor de AI-boom de kernactiviteit was van Nvidia, zag de omzet met 16% op jaarbasis en 9% op kwartaalbasis aandikken naar $2,9 mrd.
Nieuw inkoopprogramma
Ook bij de kleinere afdelingen Professional Visualization en Automotive was er groei, maar die stellen op het vlak van omzet nauwelijks iets voor op groepsniveau. Nvidia voorspelt voor het lopende kwartaal een omzet van $32,5 mrd ($31,7 mrd verwacht), 80% meer dan een jaar eerder.
De brutomarge zal in de buurt van 75% liggen. Nvidia realiseerde tussen mei en juli een operationele kasstroom van $14,5 mrd, hoger dan een jaar eerder maar wel iets lager dan de $15,3 mrd van het eerste kwartaal. Nvidia had na het tweede kwartaal $34,8 mrd in kas, $16 mrd meer dan een jaar eerder en een toename van $3,4 mrd op kwartaalbasis.
Het technologiebedrijf keerde in de eerste jaarhelft $15,4 mrd uit in de vorm van aandeleninkopen en dividenden, waarvan $7,4 mrd in het tweede kwartaal. Onder het huidige inkoopprogramma is nog $7,5 mrd beschikbaar maar Nvidia gooide daar $50 mrd extra tegenaan. Dat oogt indrukwekkend maar is het in feite niet, omdat het maar om ongeveer 1,5% van het aantal uitstaande aandelen gaat. Daarbij wordt nog geen rekening gehouden met de nieuwe aandelen die worden uitgegeven als verloning aan het management en de personeelsleden. Daardoor is de netto impact nog kleiner.
Advies blijft ‘verkopen’
Nvidia is uitgegroeid tot het symboolbedrijf van het AI-groeiverhaal waardoor de verwachtingen hooggespannen zijn, wat gezien de waardering terecht is. Het cijferrapport was weer uitstekend met naast een hoger dan verwachte winst en omzet ook betere vooruitzichten.
Maar de lauwe marktreactie illustreert het oordeel van beleggers dat de vooruitzichten al in het aandeel zijn ingeprijsd. Tegen bijna 25 keer de verwachte omzet en 45 keer de winst blijft Nvidia pittig gewaardeerd. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de huidige groeivoeten en marges nog lange tijd kunnen worden gerealiseerd. Daarom wordt het een verkoopadvies.