Tessenderlo | Industriële fusiegroep stelt teleur
De industriële fusiegroep Tessenderlo (na het samengaan met weefgetouwenproducent Picanol) rapporteerde een daling van de omzet van 14,6%.
Gelukkig presteren niet alle afdelingen even zwak. Zo weet de ‘Agro’-divisie (grootste bijdrage tot de groepsomzet), die vooral Tessenderlo Kerley, gespecialiseerde meststoffen uit de afvalstromen van raffinaderijen, omvat, de omzet wel opnieuw te laten aandikken met 3,5%.
Met een heel gunstig effect op de bijdrage tot de aangepaste ebitda, die liefst 38,8% klimt. Drie elementen spelen een rol: hogere volumes, weliswaar lagere verkoopprijzen, maar ook lagere grondstofprijzen.
Forse achteruitgang
Helaas is de agro-afdeling de witte raaf. Voor de afdeling ‘Industriële oplossingen’ (plastiek pijpsystemen en waterbehandeling), spreken we over een terugval met 9,3% van de omzet, wat voor een afname van de ebitda zorgt met liefst 31,3%.
Een nog grotere teleurstelling levert de afdeling ‘Bio-Valorisatie’ (verwerking slachtafval, gelatine en collageen) op. Enkele jaren geleden de opkomende ster in termen van omzet en winst, maar nu verantwoordelijk voor een forse ebitda-daling van 57,7%.
Gascentrale T-Power is vanaf het begin een relatief stabiele factor binnen de ebitda van de groep geweest. De achteruitgang bleef beperkt tot 4,5%. ‘Machines & Technologies’ (de ‘Picanol’-afdeling) ontgoochelde het meest en leverde de laagste bijdrage aan de groepsebitda door een val van de eigen ebitda met 71,8%.
Advies aandeel Tessenderlo blijft ‘houden’
Door een teleurstellende eerste jaarhelft zal de ebitda dit jaar lager uitkomen dan vorig jaar. Het aandeel blijft goedkoop tegen 0,75 keer de koers/boekwaarde. Maar voorlopig is er té weinig uitzicht op beterschap op korte termijn. Daarom blijft het advies op ‘houden’ staan.