Updates

Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 2 sep 12:00

HAL Trust | Vermogenswaarde netjes gestegen

0 0 Leestijd ongeveer

De nettovermogenswaarde bij HAL Trust zit weer in de lift, blijkt uit de halfjaarcijfers. Tegelijkertijd blijft de kaspositie goed gevuld en de holdingkorting relatief hoog.

Investeringsmaatschappij HAL Trust heeft door middel van een persbericht laten weten dat in de eerste zes maanden van 2024 de nettovermogenswaarde is opgelopen van €150,12 naar €160,17 per aandeel.


In de weken na 30 juni zijn volgens het management de belangen in de beursgenoteerde ondernemingen plus de liquiditeitspositie in zijn totaliteit nog eens gestegen met €320 mln. Daarmee kwam de geschatte nettovermogenswaarde per 23 augustus uit op €163,71 per aandeel. Een toename van 9,1 % sinds de start van het jaar.

Weinig details en geen verrassingen

De halfjaarcijfers bevatten bij HAL Trust traditiegetrouw weinig details over de participaties en brachten geen verassingen. Dit komt mede doordat de drie belangrijkste belangen Boskalis, SBM Offshore en Vopak al eerder deze zomer naar buiten kwamen met hun cijfers.

Kijken we naar de balans van de holding van de familie Van der Vorm, dan is deze nog altijd zeer sterk te noemen. HAL Trust beschikt over een netto kaspositie van €2,7 mrd, wat overeenkomt met circa €30 per aandeel. Bij de huidige beurskoers van €119,20 gaat het om plus minus 25% van de marktkapitalisatie.

Lees ook HAL Trust | Beleggingsportefeuille schrijft solide cijfers

Gelden die vroeg of laat aan het werk dienen te worden gezet, maar de laatste jaren bleek dat soms niet zo’n succes. HAL Trust deed onder andere investeringen in ondernemingen als Pro Gamers en Prodrive Technologies waar het al snel afboekingen op moest doen. Dat kwam het vertrouwen in de beleggingskeuzes van het management niet ten goede, wat weer een negatieve invloed had op de ontwikkeling van de korting in het aandeel van HAL Trust.

Voors en tegens

Uitgaande van de geschatte nettovermogenswaarde van het management van €163,71, bedraagt de huidige korting 27%. Daarmee lijkt het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd, maar toch zijn er ook wel degelijk redenen te vinden om minder enthousiast te zijn over een belegging in HAL Trust.

Mede door de eerder genoemde investeringen die niet direct goed uitpakten, is het trackrecord van de holding de laatste jaren niet overtuigend. Zowel in de afgelopen tien als vijf jaar valt het rendement met respectievelijk 3,5% en 0,55% gemiddeld per jaar tegen. Dat geldt in het bijzonder wanneer we de resultaten afzetten tegen passieve fondsen zoals indextrackers over dezelfde periode.

Ook staat het management van de holding bekend om de gebrekkige transparantie naar de buitenwereld toe en daar past een hogere korting bij. Daartegenover staat dat we bij Beleggers Belangen positief zijn over de beleggingskansen in de belangrijkste participaties van Hal Trust, waaronder de bekende namen SBM Offshore, Vopak en Boskalis.

Advies aandeel HAL Trust blijft ‘kopen’

Ook al is de laatst genoemde onderneming niet meer beursgenoteerd. Daarnaast zijn we van mening dat de nettovermogenswaarde conservatief wordt berekend door de holding. Hierdoor zien we voldoende redenen ondanks de mindere prestaties op de beurs de laatste jaren het koopadvies te herhalen.

Een andere  reden om enthousiast te zijn is dat HAL Trust een aantal interessante niet beursgenoteerde belangen bezit. Bijvoorbeeld het Nederlandse e-commercebedrijf Coolblue, waarvan het inmiddels meer dan de helft van de aandelen in handen heeft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ