Beleggen in de VS | Vakbonden een bedreiging of een verrijking?
Op maandag waren de financiële markten in de Verenigde Staten gesloten omdat in dat land Labour Day werd gevierd. Traditiegetrouw maakt consultancyfirma Gallup rond deze dag van de arbeid bekend hoe de bevolking tegen vakbonden aankijkt.
Uit de meest recente peiling komt naar voren dat maar liefst 70% van de Amerikanen vakbonden een warm hart toedraagt. Dat is bijna het hoogste niveau in ruim vijftig jaar. In 2009 was nog minder dan de helft van de bevolking voorstander van vakbonden.
Volgens Gallup is een van de redenen voor de groeiende populariteit dat de loongroei van aangesloten werknemers wat meer in de pas is gaan lopen bij de hoog oplaaiende inflatie dan in de jaren hiervoor.
Hogere lonen
In het ledenaantal is overigens weinig te merken van dit enthousiasme. Tussen 1983 en 2022 is het aandeel Amerikaanse werknemers dat lid is van een vakbond bijna gehalveerd tot 10%, volgens het Bureau of Labor Statistics. Er zijn namelijk vooral veel nieuwe banen bijgekomen in relatief jonge bedrijfstakken waarbinnen het minder gebruikelijk is voor werknemers om zich te organiseren.
In dit opzicht lijkt zich echter een verandering af te tekenen. Twee jaar geleden koos een meerderheid van de personeelsleden van een Apple-winkel in Towson ervoor om zich aan te sluiten bij een vakbond. Enkele weken geleden bereikten onderhandelaars een eerste akkoord met het technologiebedrijf. Bij 80% van de functies neemt het startloon iets toe en per saldo stijgt het salaris van werknemers de komende drie jaar met 10%.
Belangrijke reden
Die loonsverhoging is een belangrijke reden waarom aandelenmarkten huiverig zijn wanneer vakbonden een voet tussen de deur krijgen bij ondernemingen. Uit een onderzoek van magazine Time kwam in 2022 naar voren dat Amerikanen die zijn aangesloten bij een vakbond 20% tot 30% meer loon, pensioenbijdrage en tegemoetkoming in ziektekostenverzekeringen ontvangen dan werknemers zonder lidmaatschap.
Zo bekeken is het niet vreemd dat de beurskoers achterblijft als een meerderheid van een personeel ervoor kiest om zich aan te sluiten bij een vakbond. Onderzoekers David Lee en Alexandre Mas analyseerden de beursimpact van dit soort keuzes in de periode 1961 tot 1999. Uit hun studie die in 2009 verscheen, bleek dat de koers in de vijftien maanden nadat zich een meerderheid aftekende voor aansluiting bij een vakbond, met 10% tot 14% achterbleef bij het marktgemiddelde.
Risico op koersschokken
Beleggers moeten zich echter niet blind staren op dit effect. Uit hetzelfde onderzoek komt namelijk naar voren dat het koersverloop na deze periode in lijn ligt met bedrijven waar het personeel niet bij een vakbond is aangesloten.
In sommige opzichten hebben deze ondernemingen zelfs een streepje voor. Uit verschillende studies blijkt dat het personeelsverloop lager ligt. Dat is een gunstige eigenschap in een tijd waarin het steeds meer moeite kost om goede werknemers te vinden en vast te houden. Daar komt bij dat het risico op een heftige koersdaling kleiner is.
Ondernemingen waar het personeel zich verenigd heeft in een vakbond, nemen gewoonlijk minder grote risico’s en zijn minder scherp gefinancierd. Hierdoor is de kans op een zeer grote correctie als gevolg van bedrijfsspecifieke factoren 30% kleiner, komt naar voren uit het onderzoek ‘The Bright Side of Unionization’.