Defensieve portefeuille | Goed jaar voor de voorzichtige belegger
De beurs zit dit jaar zonder twijfel in een bullmarkt. De hoogste slotkoers van de AEX was 944,91 op 12 juli en de laagste slotkoers sindsdien is 860,44. Dit is een correctie van 9% en de koersen zijn alweer hard op weg naar de hoogste standen van het jaar. Desalniettemin heeft de Defensieve portefeuille dit jaar in die bullmarkt 11,4% rendement behaald tegenover 5,5% voor de Offensieve portefeuille.
De belangrijkste reden dat de portefeuille zo goed presteert is dat 2024 het jaar aan het worden is van de defensieve beleggingen. Dit is goed te zien wanneer gekeken wordt naar de verliezers van de Offensieve en die van de Defensieve portefeuille. De slechtste positie in de Offensieve portefeuille is Besi met een verlies van 14%, de minst renderende positie in de Defensieve portefeuille is Chevron met -0,7%. En de grootste stijger in de Defensieve portefeuille (Walmat, +47%) doet het ook een stuk beter dan de winnaar uit de Offensieve portefeuille (ASMI, +30%).
Goud
De grootste duit in het zakje van outperformance is de defensieve belegging goud. Het edelmetaal heeft in 2024 bovengemiddeld goed gepresteerd en staat 22% hoger sinds 31 december 2023. Daarmee is het één van de betere posities in de Defensieve portefeuille. Het gevolg van goed presterende posities is dat de weging groter wordt en de weging van goud is inmiddels opgelopen tot 24,7%. Dit is echt hoog, maar ik wacht nog even met het afbouwen van de goudpositie: de komende kwartalen kunnen wel eens echt goud zijn voor goud. Dit komt aan de ene kant omdat er sowieso iemand in het Witte Huis komt die de Amerikaanse schuldensituatie verder laat escaleren (zie het Verhaal van de Week op pagina’s 12-14). Goud presteerde in het verleden altijd goed in zo’n situatie.
Daarnaast heeft goud ook altijd profijt van activiteit van centrale banken en afgelopen maand kondigde die zich bij twee belangrijke centrale banken aan. Als eerste kwam begin augustus in Tokio de mededeling dat als Japanse aandelenmarkten volatiel blijven, dit automatisch betekent dat de centrale bank van Japan het monetaire beleid niet zal normaliseren. Tussen de regels door betekent dit dat de Japanse centrale bank het voorlopig prima vindt als speculanten geld lenen tegen zo goed als 0% rente en het in de rest van de wereld uitzetten bij beleggingen die veel meer rendement genereren. Volgens schatting van de Deutsche Bank gaat het bij deze zogenaamde carry trade op dit moment om bijna $20 bln.
Verder was er eind augustus de Jackson Hole-toespraak van Jerome Powell waaruit duidelijk werd dat het kantelpunt is geweest. Vanaf nu is het tijd voor monetaire verruimingen en het tijdperk van monetaire verkrapping ligt definitief achter ons, kon je uit de woorden van de Fed-voorman opmaken. Het aantal centrale banken dat wereldwijd begonnen is met de cyclus aan renteverlagingen ligt inmiddels boven de tien. De laatste drie keer dat de wereld synchroon begon met renteverlagingen was het startsein voor een enorme rally in goud. Deze rally was zo heftig dat over 25 jaar het rendement op goud hoger ligt dan dat van de best presterende grote aandelenindex, de S&P500.
Russisch schrikbeeld
Een aandachtspunt is wel dat de renteverlagingen begonnen op het moment dat de goudprijs op het hoogste niveau ooit stond. De reden ligt 100% bij de geopolitieke spanningen. De Verenigde Staten hebben $300 mrd aan dollartegoeden afgepakt van Rusland zonder vorm van proces en andere centrale banken op de wereld willen de macht die de Amerikanen over ze hebben verminderen. Dit kan alleen door minder dollars aan te houden en meer andere vermogenscategorieën, waarvan goud er één is. Deze trend van minder dollars en meer goud is niet van vandaag op morgen gekeerd. Hierdoor valt te verwachten dat in de komende cycli van renteverlagingen de goudprijs net zo zal stijgen als anders. Een indicator dat de goudprijs niet eerder is gestegen op anticipatie van renteverlagingen is de zilverprijs. Deze doet altijd mee met goud en staat nu nog 40% onder de hoogste stand ooit.
Als het patroon uit het verleden zich herhaalt, dan presteert goud in de komende kwartalen beter dan aandelen. De weging van goud in de Defensieve portefeuille zou daarmee nog verder oplopen en dat is een mooi moment om een gedeelte van het fysieke goud te verkopen en er aandelen voor terug te kopen. Goud is niet de enige positie die ik de komende kwartalen wil gaan afbouwen voor aandelen, een andere is de iShares $ Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF USD. Deze staatsobligaties zijn zo kortlopend dat marktkrachten niet van invloed zijn en dat het volledig de Fed-rente is die de opbrengsten bepaalt. Het jaarlijkse effectief rendement is op dit moment 5,0% en hier wordt nu lichtjes ingeprijsd dat de eerste renteverlaging van de Fed er aankomt, want de Federal Funds Effective Rate is 5,3%. Het rendement van iShares $ Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF is YTD 3,6%.
Lange termijn
2024 is tot dusver een heel goed jaar voor de Defensieve portefeuille, maar op de lange termijn is de prijs voor goed presteren in moeilijke jaren, dat de portefeuille het in goede beursjaren een heel stuk slechter doet dan de offensieve evenknie van Beleggers Belangen. Zoomen we helemaal in tot aan het begin van beide portefeuilles (2010) dan heeft het offensieve mandje een rendement behaald van 179% en zit de Defensieve portefeuille op 110%.