Updates

Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jef Poortmans, 5 sep 16:34

Advieswijziging JET | Maaltijdbezorger kan maar niet overtuigen

0 0 Leestijd ongeveer

Just Eat Takeaway serveert gemengde resultaten. De winsten en kasstromen ontwikkelen zich gunstig, maar de groei in cruciale regio’s laat voorlopig op zich wachten. Dat zint beleggers niet.

Maaltijdbezorger en -marktplaats Just Eat Takeaway (JET) ging in de eerste helft van dit jaar verder op de vorig jaar ingezette goede weg. De ebitda steeg tot €203 mln, 42% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de vrije kasstroom eindigde voor het eerst sinds lang in de zwarte cijfers, met €38 mln tegenover -€78 mln in de eerste jaarhelft van vorig jaar.

Geen omzetgroei

Tot zover het goede nieuws. De groei is verder nog steeds niet aangetrokken. De omzet nam niet toe en de transactiewaarde van de bestellingen die via het JET-platform verliepen, dikte slechts met een magere 3% aan.

Verder zit er ook geen groei in het aantal actieve klanten op het platform en ze bestellen ook niet vaker dan vorig jaar. Die uitblijvende groei is vooral een probleem in de twee sterkste regio’s, Noord-Europa en het VK en Ierland. Die krijgen de groeimotor onvoldoende aangezwengeld.

Het aantal orders nam er niet toe en de transactiewaarde steeg er met slechts 6 en 9%. Het vergt aanhoudende investeringen om de groei daar weer op gang te krijgen maar die is uiterst belangrijk om de markt te overtuigen dat een kentering werkelijk is ingezet.

De jokers van Just Eat Takeaway
De Amerikaanse activiteiten staan al een tijd te koop. Verder zijn de Canadese en Australische activiteiten steeds minder cruciaal voor de groep en zouden ook die van de hand mogen. Een verkoop van een of enkele van die regio’s zou een sterke meevaller zijn. Daarnaast gelden in de VS nog steeds limieten op de commissies, de zogenoemde ‘fee caps’ die JET en andere bezorgers in rekening mogen brengen aan restaurants op hun platform. Daar lopen al jaren rechtszaken over. Als die ‘fee caps’ zouden worden opgeheven, zou dat de winst van JET in de VS, en van de hele groep, een stevige zet geven.

Ondertussen zit de concurrentie niet stil. Delivery Hero en Deliveroo zetten gelijke en op sommige vlakken betere resultaten neer. De sector lijkt dus als geheel een voorzichtige heropleving te beleven, maar de aandelenkoers van JET wordt daar karig voor beloond afgezet tegen de concurrenten. JET blijft met andere woorden het beleggerssentiment volledig tegen hebben.

Advies aandeel Just Eat Takeaway naar ‘houden’

Het geduld bij beleggers is al lang op, en dat begint ook bij mij het geval te zijn. Qua winst is de kentering ingezet, maar bij concurrenten gaat dat nog harder. Bovendien blijft omzetgroei uit.

Just ­Eat Takeaway heeft enkele jokers zoals beschreven, maar kan de markt niet overtuigen omdat de rapporten telkens elementen bevatten die de twijfels rond het aandeel overeind houden. Vandaar de adviesverlaging voor het aandeel JET naar ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ