ASML | Chippers in de ban van negatief beurssentiment
Eerder verlaagde UBS het koersdoel voor ASML van €1050 naar €900. De zakenbank verwacht dat de winstgroei in de periode 2025 tot 2030 zal afnemen. UBS ziet het aandeel van lithografie in de totale bestedingen voor chipmachines afnemen en meent dat ASML te positief is over het potentieel van kunstmatige intelligentie (AI).
Geopolitieke pion
De uitbreiding van de bestaande exportbeperkingen voor de chipmachines van ASML was een ander element dat het sentiment rond het aandeel drukte. Die beperkingen gelden voortaan voor meer types chipmachines. De meest geavanceerde EUV-machines en de laatste generaties van de oudere DUV-machines mochten al langer niet meer naar China worden gestuurd. Voortaan moet ook voor nog oudere series van DUV-machines een exporttoestemming worden aangevraagd.
Het Nederlandse kabinet gaat daarbij mee met de politiek van de Verenigde Staten die een bedreiging van de nationale veiligheid inroept als motivering voor de strengere exportregels. China zou de chips die de machines produceren namelijk kunnen gebruiken voor geavanceerde militaire toepassingen. ASML mag voorlopig nog wel doorgaan met het onderhoud en het leveren van reserve-onderdelen voor machines die eerder al aan China werden geleverd. Maar ook dit zouden de Amerikanen in de toekomst graag anders zien.
Opportuniteit
Sinds de piek van juli is ASML bijna een derde van zijn beurswaarde verloren. Dergelijke koersdalingen zijn zeldzaam voor een bedrijf dat over een quasi-monopolie in zijn niche beschikt en moeten door beleggers worden omarmd.
ASML noteert nu tegen 23 keer de verwachte winst van volgend jaar en dat is gezien de verwachte omzet- en margegroei de komende jaren zeker niet overdreven.
Advies aandeel ASML op ‘kopen’
Dit betekent niet dat het aandeel op korte termijn niet meer lager kan. Toch is een belangrijke argument om het aandeel niet te kopen, nl. de hoge waardering, intussen weggevallen. Het koopadvies houdt stand.