Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 11 sep 14:05

DSM-Firmenich | Herstel heeft gezonde basis

0 0 Leestijd ongeveer

De voordelen van de fusie van DSM met Firmenich worden langzaam maar zeker zichtbaar. De onderneming verhoogde de ebitda-prognose voor 2024 en maakt vaart met het stroomlijnen van de activiteiten.

Op het Beursplein trekt DSM-Firmenich deze zomer de aandacht met een stevig herstel. Sinds half juni is de koers met bijna 25% gestegen. De opleving is voor een deel te danken aan de degelijke kwartaalcijfers die half juli bekend werden. Tussen eind maart en eind juni is de omzet op vergelijkbare basis met 7% gestegen naar €3,2 mrd. De aangepaste ebitda liep met 26% op naar €513 mln.

De goede resultaten waren voor een groot deel te danken aan geurdivisie Perfumery & Beauty (P&B) en aan smaakdivisie Taste, Texture & Health (TTH). Bij de eerstgenoemde tak nam de omzet met 13% toe tot €1,0 mrd en de aangepaste ebitda zelfs met 30% naar €220 mln. Die groei kwam bij TTH uit op respectievelijk 10% (naar €834 mln) en 16% (naar €159 mln).

Goede gang van zaken

De goede gang van zaken vormde aanleiding om de ebitda-prognose voor 2024 te verhogen van €1,9 naar €2,0 mrd. Die bijstelling vormt een mooi contrast met de wijze waarop DSM-Firmenich sinds de fusieaankondiging de verwachtingen enkele keren moest temperen. Er zijn echter nog twee andere zaken die een rugwind vormen voor het aandeel. In de eerste plaats is dat het tempo waarmee het bedrijf de productportefeuille stroomlijnt.

Op 12 juni werd bekend dat de divisie gistextracten wordt verkocht aan het Franse Lesaffre. Een maand later kondigde het bedrijf de verkoop aan van de MEG 3-visolieactiviteiten aan KD Pharma. De jaaromzet van de divisies komt op respectievelijk €120 en €170 mln. Eerder dit jaar werd al bekend dat de tak diervoeding en -gezondheid volgend jaar wordt verkocht of afgesplitst.

De tweede meevaller is dat zich eindelijk een herstel aftekent van de vitamineprijzen. Een scherpe daling van die prijzen leverde de nieuwe combinatie vorig jaar een winstdeuk op (aangepaste ebitda -22% naar €1,8 mrd). Door een brand bij een faciliteit van BASF begin augustus, ligt de productie van vitamine A en E tot minstens begin 2025 stil. Als gevolg van de leveringsproblemen van de concurrent, kan DSM-Firmenich profiteren van hogere verkoopprijzen.

Advies aandeel DSM-Firmenich op ‘houden’

Met de koersstijging hebben beleggers al een flink voorschot genomen op de positieve ontwikkelingen. Ondanks de synergie- en schaalvoordelen die in 2025 nog duidelijker zichtbaar worden, blijft het houdadvies op basis van de hoge waardering (31 maal de vrije kasstroom) van kracht.

Vitamineboost laat zich in 2025 voelen
Het is geen primeur dat zich een plotselinge schaarste aftekent op de vitaminemarkt door een brand bij BASF. In november 2017 riep het Duitse chemieconcern ook al force majeur uit voor vitamine A en E. Door een ongeval was de productie van grondstof citral tijdelijk gestaakt. Als gevolg van de leveringsproblemen schoten de prijzen van deze vitamines omhoog.

Half april 2018 maakte DSM bekend dat de winstprognose voor dat jaar omhoog kon door onder meer een extra ebitdawinst van €165 mln bij de vitaminetak. De kans is groot dat het bedrijf volgend jaar weer een financiële meevaller incasseert. De komende kwartalen wordt duidelijk of er een hoger prijskaartje komt te hangen aan de vitamine-activiteiten voor diervoeding, die in de etalage staan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ