Fed | Snellere actie als negatieve spiraal dreigt
Nomura heeft het beleid van de Amerikaanse centrale bank geanalyseerd tijdens vorige economische dalingen zoals ten tijde van de dot.com crisis in 2000. Dit soort analyses brengt altijd bepaalde gelijkenissen met zich mee, maar ook ongelijkheden.
In tegenstelling tot toen hebben de Amerikaanse markten veel minder terrein prijsgegeven, maar is de werkloosheid wel sterker gestegen. Net als ruim twintig jaar terug noteert ook nu de ISM manufacturing-index onder de 50, een signaal van krimp, maar die staat wel hoger dan destijds.
Opvallend
De analisten van Nomura valt niettemin een bepaalde reactie van de Fed op. Ten tijde van de dot.com-crash kwam de Fed niet gelijk te hulp toen de Amerikaanse beurzen stevig corrigeerden. De centrale bank kwam destijds wel snel en zeer stevig in actie toen de Amerikaanse arbeidsmarkt duidelijk begon te verzwakken.
Het centrale rentetarief ging met liefst 100 basispunten tot 5,5% omlaag toen het werkloosheidspercentage steeg van 3,9% in december 2000 naar 4,2% in januari 2001. Uiteindelijk verlaagde de Fed de rente zelfs met 300 basispunten tot 3,5% in augustus 2001.
Het valt de analisten op dat de Fed sneller en steviger verruimt zodra er een neerwaartse economische spiraal dreigt. Dit betreft negatieve vermogenseffecten en vertrouwensverlies, veroorzaakt door een terugval in inkomen door werkloosheid, dalende aandelenkoersen en huizenprijzen.
Lees ook Kans op beleidsfout Fed groeit
De Fed benadrukte bij de stevige verruiming begin deze eeuw regelmatig het risico van een teruglopende consumptie door negatieve vermogenseffecten. Wat dat betreft zal ook nu een verdere verzwakking van de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers in combinatie met dalende prijzen van vermogenscategorieën de Fed sneller in beweging brengen dan alleen een teruglopende inflatie of dalende beurskoersen.