Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Advies Danny Reweghs, 18 sep 14:15

Advieswijziging Meta | Uitstekende resultaten met hoge prijs

0 0 Leestijd ongeveer

Meta Platforms blijft uitstekende resultaten voorleggen en komt daardoor (voorlopig) weg met de torenhoge investeringen in kunstmatige intelligentie (AI).

De holding boven onder meer Facebook, WhatsApp en Meta zag de omzet in het tweede kwartaal met 22% toenemen naar $39,1 mrd, $800 mln boven de consensusprognose. Dat was vooral te danken aan de gestegen advertentie-inkomsten die voor het grootste deel van de omzet instaan.

De operationele winst steeg met 58% naar $15,9 mrd, wat een ebit-marge van 38% opleverde. Netto bleef er $13,5 mrd over, 73% meer dan een jaar eerder. Reality Labs, dat momenteel hoofdtelefoons voor virtuele realiteit en slimme brillen produceert, boekte een verlies van $4,5 mrd op een omzet van $353 mln. Ondanks de negatieve berichten rond sociale media klom het aantal dagelijks actieve gebruikers van de zogenaamde Family of Apps (Instagram, Messenger, Whatsapp en Facebook) vorig kwartaal met 7% naar 3,3 mrd.

Advertenties

Meta concurreert met onder meer Open­AI op het vlak van taalmodellen en heeft met Llama 4 al een krachtiger opvolger van het huidige Llama 3 in de steigers staan. Het is de bedoeling om met behulp van AI meer persoonlijke en dus efficiëntere advertenties te kunnen aanbieden. Die zouden beter verkopen en ook meer opbrengen. Dit vergt hoge investeringen en het investeringsbudget voor 2024 werd verhoogd naar $37-40 mrd. Volgens Ceo Mark Zuckerberg is het risico om te weinig in AI te investeren groter dan te hoge budgetten.

Juridische procedures over monopoliepositie
In de marge lopen ook nog steeds verschillende juridische procedures tegen Meta. In de VS onderzoekt het ministerie van Justitie of het bedrijf zijn macht misbruikt om het monopolie in de diensten die het aanbiedt in stand te houden. Ook in Europa lopen er procedures tegen mogelijke overtredingen van de Digital Markets Act. Voorlopig zijn er geen concrete gevolgen, want Meta gaat steevast tegen elke uitspraak in beroep en deze procedures kunnen gemakkelijk tot vijf jaar aanslepen. Dat is een eeuwigheid in deze sector.

Voldoende liquiditeit

Meta had na de eerste jaarhelft $58,1 mrd in kas en beschikt na een nieuwe obligatie-uitgifte vorige maand over ruim voldoende liquiditeit. Zolang de omzet sneller toeneemt dan de kosten, is er weinig aan de hand. In de tweede jaarhelft wordt de vergelijkingsbasis met dezelfde periode vorig jaar wel moeilijker.

Advies Meta gaat naar ‘verkopen’

Het aandeel Meta hield tijdens de recente correctie beter stand dan de meeste andere technologiebedrijven en noteert amper onder de historische top. In verhouding tot de verwachte groei is de waardering tegen 24 keer de verwachte winst en 8 keer de omzet niet extreem overdreven. Alleen heeft Meta na recent een driedubbele top te hebben neergezet weinig opwaarts potentieel meer. Dat geeft de doorslag om het advies te verlagen naar ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ